Развитието на бебето по седмици – 6 гестационна седмица

Реклама

Развитието на бебето по седмици – 6 гестационна седмица

Календар на бременността – бременността по седмици

Седмица 6 от бременността

6 седмица

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

В началото на шеста гестационна седмица на бременността развитието на ембриона навлиза в решаващ етап. Прокървяванията в ранния стадий на бременността не са рядко явление и в повечето случаи са безобидни, появяващи се преди всичко около момента на вгнездяването на зародиша в лигавицата на матката.

Възможно е кървенето да е толкова силно, че да го объркате с менструация. В някои случаи прокървяване има и в по-късните етапи от бременността в деня, на който започва менструалния ви цикъл.

Ако това се случи, непременно съобщете на своя лекар. Така ще могат да бъдат изключени евентуални проблеми и рискове за спонтанен аборт.

Не отлагайте твърде дълго първия си преглед, с който ще се установи бременността. Това обикновено е вагинален преглед. Промените, които са настъпили в началото на бременността вече са напълно осезаеми.

Матката леко е нараснала и шийката е станала по-мека на пипане. Кръвоснабдяването в тази област се е увеличило. Ако на този ранен етап се направи ехографски преглед, ембрионът може да не се види. Не се притеснявайте. При контролния преглед вероятно всичко ще бъде наред.

Бебето

6 гестационна седмица се характеризира с появата на зачатъци на крайниците и на много вътрешни органи. Едва 4 седмици след зачеването си вашето бебе вече има сърце и кръвообръщение.

Сърцето прилича на подутина и вече има примитивни предсърдия и сърдечни камери с преграда. Кръвообръщението все още е опростено и се свързва с хориона, външния слой на плацентата.

Към този момент „плацентата“ е доста по-голяма от ембриона, с което се гарантира достатъчното му снабдяване с хранителни вещества. Връзката между организма на майката и на детето се осъществява посредством кръвоносните съдове от пъпната връв, която води към плацентата.

В 6 седмица от бременността, 4 седмица след оплождането, бебето вече има истински кръвни клетки.

Стомашно-чревната система на бебето се състои от предна, средна и задна част. Образуват се също и белите дробове, черният дроб, панкреасът и щитовидната жлеза. Започва развитието на нервната система.

Гръбначният мозък вече е на мястото си. Започват да се изграждат сетивните органи – зачатък на вътрешно ухо, око, челюсти. Налице са и началните образувания на гръкляна и дихателната тръба, както и изключително важните жлези – хипофизата и щитовидната жлеза.

Постепенно се образува и нервната система. Оформят се и миниатюрни гласови връзки. Вашето малко детенце в тази седмица е увеличило големината си повече от два пъти и сега е голямо приблизително колкото малко бобено зрънце!

Майката

Менструацията ви закъснява две седмици и вече забелязвате първите клинични признаци на бременността – гадене, умора, липса на апетит, запек, чести позиви за уриниране, промени в настроението.

Това са признаци на съвсем нормална хормонална промяна във вашия организъм. Тя е необходима за протичането на една нормална бременност. В повечето случаи тези неразположения могат да се облекчат.

Бременността променя драстично вашето тяло, но тя не е болестно състояние! Вслушвайте се в тялото си, което ще ви подсказва колко трябва да се пазите или до каква степен може да се натоварвате.

Когато се изморите, подремнете си малко или лягайте по-рано вечер. Ако се чувствате в добра форма, то едва ли ще ви се наложи да се откажете от обичайните си дейности.

Трябва да знаете, че редовното изпълнение на леки физически упражнения, разходка или йога подобряват снабдяването с кислород на матката, което действа добре на бебето ви.

Таткото

Не е лесно да гледате как жена ви повръща и се чувства зле. Поставянето на влажна хладна кърпа на лицето и шията й могат да я облекчат. Ако тя е в лошо настроение  и иска да остане сама, проявете разбиране.

Бременността в цифри

6 седмица след първия ден на последния менструален цикъл

5 седмици + 1 – 7 дни (лекарско пресмятане)
4 седмица след оплождането

22 – 28 ден от ембрионалното развитие

Дължина на ембриона: 5 мм на 28 ден (края на 6 седмица)

Още седмици:

 1. Седмица 3 от бременноста
 2. Седмица 4 от бременноста
 3. Седмица 5 от бременноста
 4. Седмица 6 от бременноста
 5. Седмица 7 от бременноста
 6. Седмица 8 от бременноста
 7. Седмица 9 от бременноста
 8. Седмица 10 от бременноста
 9. Седмица 11 от бременноста
 10. Седмица 12 от бременноста
 11. Седмица 13 от бременноста
 12. Седмица 14 от бременноста

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 0 reviews

Прочети още:

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.