Развитието на бебето по седмици – 4 гестационна седмица

Реклама

Развитието на бебето по седмици 4 гестационна седмица

Календар на бременността – бременността по седмици

Седмица 4 от бремеността

4 седмица

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Неусетно за вас вашето бебе се настанява. При зародишния мехур се различават две части – външен трофобласт и вътрешен ембриобласт.

]Вътрешната част ще образува ембриона и ембрионалната мембрана с околоплодните води, а от другата част ще се образува плацентата. Амниотичният сак ще предпазва бебето ви от наранявания. Той се разкъсва едва при настъпването на родилните болки.

Към този момент плацентата се нарича хорион и наподобява обвивка с малки дървовидни отточни крайчета, които покриват все още плоския зародиш. Хорионът и ембрионът са свързани чрез една „дръжчица”, която на по-късен етап ще се се превърне в пъпна връв.

Крайчетата на хориона се свързват с кръвоносните съдове на майката. По този начин става възможна най-важната функция на плацентата – това е обмяната на кислород, на хранителни и отпадни вещества между майчиния и детския организъм.

Плацентата произвежда различни хормони, например hCG – човешки хорион-гонадотропин, който често е наричан „хормон на бременността“, естроген и прогестерон – хормон на жълтото тяло.

Всички те се грижат за запазване на бременността. По-високото ниво на прогестерон в тялото действа силно успокоително на мускулатурата на матката. Така ембрионът се предпазва от отхвърляне.

Хормоните, произвеждани от плацентата съдействат за растежа на матката и за промените, настъпващи в гърдите ви като подготовка за кърменето. Самата плацента действа и като преграда срещу много вредни влияния, например срещу определени инфекции.

Бебето

Зародишът все още е съвсем малък и продължава да се развива в три различни групи клетки, наричани зародишеви листа. От най-външния слой клетки, ектодермата, се образуват мозъка, нервите, потните жлези, космите и ноктите, кожата, очите и ушите.

От средния слой, мезодермата, се оформят сърцето и кръвоносната система, бъбреците, далакът, половите органи, костите, мускулите и по-дълбоките кожни слоеве.

Вътрешният слой клетки , ендодермата, се превръща в бели дробове, черен дроб, панкреас, щитовидна жлеза, пикочопровод и храносмилателен тракт. Всичко това се развива на не по-голямата от милиметър площ на зародиша!

Майката

Вероятно все още не знаете, че сте бременна. Само се надявате. Едва в края на тази седмица стандартният тест за бременност може да даде обективен резултат.

Вече обаче има промени в организма ви, тъй като в началото на 4 гестационна седмица зародишният мехур е приключил загнездването си.

Възможно е при тази имплантация да има леко прокървяване. Това така нареченото кървене при нидация или кървене при вгнездване. Често това прокървяване се бърка с менструално кървене и води до математически погрешно определяне на началото на бременността.

Статистически, едва около половината от всички зародишни мехури продължават своето развитие. В останалите случаи, погрешни предпоставки като нарушение в структурата на хромозомите, хормонален недостиг или нарушение на оросяването водят до незабележим и много ранен аборт.

Тъй като тялото ви произвежда голямо количество от хормона прогестерон, на него реагира не само матката, а и целият ви организъм. Следствията от това са умората, честите позиви за уриниране и запека.

Таткото

Представяте ли си вече как ще правите заедно с любимата теста за бременност? Предвкусвате ли вълнението? Помнете едно – начинът, по който ще реагирате на новината ще се помни завинаги.

Бременността в цифри

4 седмица след първия ден на последния менструален цикъл

3 седмици + 1 – 7 дни (лекарско пресмятане)

2 седмица след оплождането

8 – 14 ден от ембрионалното развитие

Още седмици:

 1. Седмица 3 от бременноста
 2. Седмица 4 от бременноста
 3. Седмица 5 от бременноста
 4. Седмица 6 от бременноста
 5. Седмица 7 от бременноста
 6. Седмица 8 от бременноста
 7. Седмица 9 от бременноста
 8. Седмица 10 от бременноста
 9. Седмица 11 от бременноста
 10. Седмица 12 от бременноста
 11. Седмица 13 от бременноста
 12. Седмица 14 от бременноста

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 0 reviews

Прочети още:

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.