Развитието на бебето по седмици – 4 гестационна седмица

Реклама

Развитието на бебето по седмици 4 гестационна седмица

Календар на бременността – бременността по седмици

Седмица 4 от бремеността

4 седмица

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Неусетно за вас вашето бебе се настанява. При зародишния мехур се различават две части – външен трофобласт и вътрешен ембриобласт.

]Вътрешната част ще образува ембриона и ембрионалната мембрана с околоплодните води, а от другата част ще се образува плацентата. Амниотичният сак ще предпазва бебето ви от наранявания. Той се разкъсва едва при настъпването на родилните болки.

Към този момент плацентата се нарича хорион и наподобява обвивка с малки дървовидни отточни крайчета, които покриват все още плоския зародиш. Хорионът и ембрионът са свързани чрез една „дръжчица”, която на по-късен етап ще се се превърне в пъпна връв.

Крайчетата на хориона се свързват с кръвоносните съдове на майката. По този начин става възможна най-важната функция на плацентата – това е обмяната на кислород, на хранителни и отпадни вещества между майчиния и детския организъм.

Плацентата произвежда различни хормони, например hCG – човешки хорион-гонадотропин, който често е наричан „хормон на бременността“, естроген и прогестерон – хормон на жълтото тяло.

Всички те се грижат за запазване на бременността. По-високото ниво на прогестерон в тялото действа силно успокоително на мускулатурата на матката. Така ембрионът се предпазва от отхвърляне.

Хормоните, произвеждани от плацентата съдействат за растежа на матката и за промените, настъпващи в гърдите ви като подготовка за кърменето. Самата плацента действа и като преграда срещу много вредни влияния, например срещу определени инфекции.

Бебето

Зародишът все още е съвсем малък и продължава да се развива в три различни групи клетки, наричани зародишеви листа. От най-външния слой клетки, ектодермата, се образуват мозъка, нервите, потните жлези, космите и ноктите, кожата, очите и ушите.

От средния слой, мезодермата, се оформят сърцето и кръвоносната система, бъбреците, далакът, половите органи, костите, мускулите и по-дълбоките кожни слоеве.

Вътрешният слой клетки , ендодермата, се превръща в бели дробове, черен дроб, панкреас, щитовидна жлеза, пикочопровод и храносмилателен тракт. Всичко това се развива на не по-голямата от милиметър площ на зародиша!

Майката

Вероятно все още не знаете, че сте бременна. Само се надявате. Едва в края на тази седмица стандартният тест за бременност може да даде обективен резултат.

Вече обаче има промени в организма ви, тъй като в началото на 4 гестационна седмица зародишният мехур е приключил загнездването си.

Възможно е при тази имплантация да има леко прокървяване. Това така нареченото кървене при нидация или кървене при вгнездване. Често това прокървяване се бърка с менструално кървене и води до математически погрешно определяне на началото на бременността.

Статистически, едва около половината от всички зародишни мехури продължават своето развитие. В останалите случаи, погрешни предпоставки като нарушение в структурата на хромозомите, хормонален недостиг или нарушение на оросяването водят до незабележим и много ранен аборт.

Тъй като тялото ви произвежда голямо количество от хормона прогестерон, на него реагира не само матката, а и целият ви организъм. Следствията от това са умората, честите позиви за уриниране и запека.

Таткото

Представяте ли си вече как ще правите заедно с любимата теста за бременност? Предвкусвате ли вълнението? Помнете едно – начинът, по който ще реагирате на новината ще се помни завинаги.

Бременността в цифри

4 седмица след първия ден на последния менструален цикъл

3 седмици + 1 – 7 дни (лекарско пресмятане)

2 седмица след оплождането

8 – 14 ден от ембрионалното развитие

Още седмици:

 1. Седмица 3 от бременноста
 2. Седмица 4 от бременноста
 3. Седмица 5 от бременноста
 4. Седмица 6 от бременноста
 5. Седмица 7 от бременноста
 6. Седмица 8 от бременноста
 7. Седмица 9 от бременноста
 8. Седмица 10 от бременноста
 9. Седмица 11 от бременноста
 10. Седмица 12 от бременноста
 11. Седмица 13 от бременноста
 12. Седмица 14 от бременноста

Полезно ли ви беше?

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 0 reviews

Прочети още:

Leave a Comment