Развитието на бебето по седмици – 8 гестационна седмица

Реклама

Развитието на бебето по седмици – 8 гестационна седмица

Календар на бременността – бременността по седмици

Седмица 8 от бременността

8 седмица

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

На този етап бебето ви представлява все още един бързоразвиващ се зародиш. Главата продължава да нараства и е все така приведена към тялото. Лицето тепърва се оформя, макар че през леко отворената уста се забелязва един малък език.

Очният нерв започва да се развива. Крайниците се удължават. Сърцето и черният дроб заемат огромно място в мъничкото телце. Пъпната връв е доста широка и също заема много място. С развитието на бебето тя ще изтънява.

За всяка бъдеща майка е важно да знае, че нервните клетки на ембриона, особено в тази критична първа третина от бременността, са особено чувствителни към отровни вещества.

Ако в този момент развиващият се живот бъде изложен на въздействието на големи количества вредни вещества, например дрога, лекарства или алкохол, то това ще има тежки последствия.

В някои случаи в първите седмици от бременността жената отслабва, вместо да наддава. Развитието на теглото не следва никаква общовалидна схема.

Заради характерното сутрешно гадене и липсата на апетит е нормално да се приема по-малко количество храна. Това не е проблем в случай, че се храните пълноценно и с богата на витамини храна.

Бебето

При ембриона всички вътрешни органи вече са си на точното място. Малкото сърчице бие около 140 – 150 пъти в минута и задвижва кръвообръщението между пъпната връв и плацентата.

Вътрешните полови органи се виждат и гръбнакът е подвижен. Прешлените са се образували около костния мозък.

Майката

В този период е възможно венците ви да кървят. Това се дължи на хормоналните промени във вашия организъм. За това денталната хигиена е особено важна. Приемайте с храната достатъчно количество минерали. Не пропускайте да посетите личния си стоматолог.

Тази седмица е изключително подходяща, за да си запазите час при гинеколог. Не отлагайте първия си профилактичен преглед за последните седмици на първата третина. През деветте месеца имате четири задължителни консултации. Сега е най-подходящото време и за да направите лабораторните си изследвания.

Моментът е подходящ, също и да уведомите работодателя си за вашата бременност, макар че Кодексът на труда не ви задължава да сторите това. В случаите, при които работната среда е опасна за вас и за бъдещото ви бебе, е задължително да съобщите за състоянието си.

Таткото

Потърсете начин да направите специален жест към своята жена. Тя вероятно трудно възприема умората, която бременността й причинява, особено ако по природа е дейна и активна.

Затова оставяйте вашата жена да спи по-дълго и ако имате друго дете го извеждайте по-често, за да може тя да си почива.

Бременността в цифри

8 седмица след първия ден на последния менструален цикъл

7 седмици + 1 – 7 дни (лекарско пресмятане)

6 седмица след оплождането

36 – 42 ден от ембрионалното развитие

Дължина на ембриона: 10 – 14 мм

Още седмици:

 1. Седмица 3 от бременноста
 2. Седмица 4 от бременноста
 3. Седмица 5 от бременноста
 4. Седмица 6 от бременноста
 5. Седмица 7 от бременноста
 6. Седмица 8 от бременноста
 7. Седмица 9 от бременноста
 8. Седмица 10 от бременноста
 9. Седмица 11 от бременноста
 10. Седмица 12 от бременноста
 11. Седмица 13 от бременноста
 12. Седмица 14 от бременноста

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 0 reviews

Прочети още:

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.