Развитието на бебето по седмици – 8 гестационна седмица

Реклама

Развитието на бебето по седмици – 8 гестационна седмица

Календар на бременността – бременността по седмици

Седмица 8 от бременността

8 седмица

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

На този етап бебето ви представлява все още един бързоразвиващ се зародиш. Главата продължава да нараства и е все така приведена към тялото. Лицето тепърва се оформя, макар че през леко отворената уста се забелязва един малък език.

Очният нерв започва да се развива. Крайниците се удължават. Сърцето и черният дроб заемат огромно място в мъничкото телце. Пъпната връв е доста широка и също заема много място. С развитието на бебето тя ще изтънява.

За всяка бъдеща майка е важно да знае, че нервните клетки на ембриона, особено в тази критична първа третина от бременността, са особено чувствителни към отровни вещества.

Ако в този момент развиващият се живот бъде изложен на въздействието на големи количества вредни вещества, например дрога, лекарства или алкохол, то това ще има тежки последствия.

В някои случаи в първите седмици от бременността жената отслабва, вместо да наддава. Развитието на теглото не следва никаква общовалидна схема.

Заради характерното сутрешно гадене и липсата на апетит е нормално да се приема по-малко количество храна. Това не е проблем в случай, че се храните пълноценно и с богата на витамини храна.

Бебето

При ембриона всички вътрешни органи вече са си на точното място. Малкото сърчице бие около 140 – 150 пъти в минута и задвижва кръвообръщението между пъпната връв и плацентата.

Вътрешните полови органи се виждат и гръбнакът е подвижен. Прешлените са се образували около костния мозък.

Майката

В този период е възможно венците ви да кървят. Това се дължи на хормоналните промени във вашия организъм. За това денталната хигиена е особено важна. Приемайте с храната достатъчно количество минерали. Не пропускайте да посетите личния си стоматолог.

Тази седмица е изключително подходяща, за да си запазите час при гинеколог. Не отлагайте първия си профилактичен преглед за последните седмици на първата третина. През деветте месеца имате четири задължителни консултации. Сега е най-подходящото време и за да направите лабораторните си изследвания.

Моментът е подходящ, също и да уведомите работодателя си за вашата бременност, макар че Кодексът на труда не ви задължава да сторите това. В случаите, при които работната среда е опасна за вас и за бъдещото ви бебе, е задължително да съобщите за състоянието си.

Таткото

Потърсете начин да направите специален жест към своята жена. Тя вероятно трудно възприема умората, която бременността й причинява, особено ако по природа е дейна и активна.

Затова оставяйте вашата жена да спи по-дълго и ако имате друго дете го извеждайте по-често, за да може тя да си почива.

Бременността в цифри

8 седмица след първия ден на последния менструален цикъл

7 седмици + 1 – 7 дни (лекарско пресмятане)

6 седмица след оплождането

36 – 42 ден от ембрионалното развитие

Дължина на ембриона: 10 – 14 мм

Още седмици:

 1. Седмица 3 от бременноста
 2. Седмица 4 от бременноста
 3. Седмица 5 от бременноста
 4. Седмица 6 от бременноста
 5. Седмица 7 от бременноста
 6. Седмица 8 от бременноста
 7. Седмица 9 от бременноста
 8. Седмица 10 от бременноста
 9. Седмица 11 от бременноста
 10. Седмица 12 от бременноста
 11. Седмица 13 от бременноста
 12. Седмица 14 от бременноста

Полезно ли ви беше?

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 0 reviews

Прочети още:

Leave a Comment