Развитието на бебето по седмици – 3 гестационна седмица

Реклама

Развитието на бебето по седмици 3 гестационна седмица

Календар на бременността – бременността по седмици

Седмица 3 от бремеността

3 седмица

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Прието е бременността да се изчислява в гестационни седмици. Реално жената забременява в третата гестационна седмица.

Първата гестационна седмица започва с първия ден на менструалното кървене, а в края на втората гестационна седмица настъпва овулацията – отделянето на яйцеклетката.

Третата гестационна седмица започва с важно събитие – оплождането. Това е сливането на яйцеклетката и сперматозоида.  Оплождането се извършва във горната третина на тръбата.

Един от около 200 милиона депозирани във влагалището сперматозоиди достига яйцеклетката в първите 6-12 часа след отделянето й по време на овулация и прониква в нея. Сливането на мъжката и женската полови клетки дава началото на нов живот.

Яйцеклетката и сперматозоидът се различават от всички останали клетки в човешкото тяло по това, че броят хромозоми, които съдържат е на половина. Яйцеклетката притажава съмо един вид полови хромозоми – Х, а сперматозоидът два вида: X и Y.

При сливането им в едно, хромозомите стават двоен брой – като останалите клетки в тялото. А от това каква хромозома носи сперматозоидът, се определя и пола на бъдещото бебе:

яйцеклетка + сперматозоид = бебе

X+X = момиче

X+Y = момче

Децата получават от родителите си случайна комбинация от гени и всяко дете е различно. Докато наследственият материал се обединява в едно цяло, генетичните особености на детето вече са определени. Това важи не само за пола и цвета на очите на детето!

Веднага след сливането на сперматозоида с яйцеклетката,  нейният най-външен слой се втвърдява, за да не могат да проникнат други сперматозоиди.

Бебето

Оплодената яйцеклетка е голяма колкото част от милиметъра. През 3 седмица от бременността тя се движи бавно през яйцепровода в посока към матката.

В същото време продължава да се дели и нараства много бързо. След 3 до 4 дни, когато достигне маточната кухина, тя се е превърнала в морула – малка съвкупност от клетки.

В края на седмицата вътре вече ще се е образувала една изпълнена с течност кухина. Това образувание се нарича ембрионален мехур или зародишен мехур. Външната му стена се определя като трофобласт, а вътрешното струпване на клетки като ембриобласт.

Външният клетъчен слой, трофобластът, при загнездването установява първата връзка с майчините кръвоносни съдове.

Майката

Най-късно седем дни след оплождането или в края на третата седмица от бременността ви, зародишният мехур вече се вгражда в подготвената за това лигавица на матката и се покрива от нея. Това се нарича имплантация, нидация или вгнездване.

Тялото ви реагира на вгнездването като произвеждането различни хормони. Тази хормонална промяна бързо предизвиква типичните субективни признаци на бременността.

Най-осезаемите от тях са преустановяване появата на менструалния цикъл, прилошаването, внезапната чувствителност към различни миризми, честите позиви за уриниране, напрежение в областта на гърдите и необяснимо чувство на умора.

Етапите на бременността се пресмятат, като се изхожда от първия ден на последния менструален цикъл, а не от момента на оплождането! Това означава, че Вие вече сте в третата седмица от бременността, а оплождането е било едва преди няколко дни.

Някои жени дори на този ранен етап интуитивно знаят, че са бременни. Но повечето нямат представа, че в тялото им започва развитието на нещо великолепно – дадено е начало на нов живот.

Таткото

В третата гестационна седмица вие вероятно сте в блажено неведение за случващото се чудо в тялото любимата.  А може би сте в напрегнато очакване? Ако бебето е желано и планирано, вие горещо се надявате този път бебето да се е получило.

Бременността в цифри

3 седмица след първия ден на последния менструален цикъл

2 седмици + 1 – 7 дни (лекарско пресмятане)

1 седмица след оплождането

7 ден от ембрионалното развитие

Още седмици:

 1. Седмица 3 от бременноста
 2. Седмица 4 от бременноста
 3. Седмица 5 от бременноста
 4. Седмица 6 от бременноста
 5. Седмица 7 от бременноста
 6. Седмица 8 от бременноста
 7. Седмица 9 от бременноста
 8. Седмица 10 от бременноста
 9. Седмица 11 от бременноста
 10. Седмица 12 от бременноста
 11. Седмица 13 от бременноста
 12. Седмица 14 от бременноста

Полезно ли ви беше?

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 0 reviews

Прочети още:

Leave a Comment