Развитието на бебето по седмици – 13 гестационна седмица

Реклама

Развитието на бебето по седмици – 13 гестационна седмица

Календар на бременността – бременността по седмици

Седмица 13 от бременността

13 седмица

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Успешно извървяхте една трета от пътя! От този момент нататък при ехографския преглед няма да се измерва размера глава-опашка на плода, а ще се преценява неговото развитие с помощта на обема на главата.

За целта се измерва „бипариетален диаметър“ (BIP или BPD) – това е разстоянието между двете кости на върха на главата. Тъй като детето до края на бременността ще бъде в приведено и свито положение, то измерването на дължината на тялото не е достатъчно надеждно.

Плацентата вече изпълнява пълната си функция. Тя се грижи за това, да осигури на детето кислород и хранителни вещества. Отпадните продукти бебето изхвърля чрез пъпната връв.

Плацентата действа и като преграда за вредни субстанции. За съжаление не за всички. Така че, бъдете крайно внимателни какво хапвате и пиете, както и какво вдишвате.

Пушенето през бременността е изключително вредно. Най-опасното му действие е, че води до свиване на кръвоносните съдове. Това ограничава оросяването. В следствие децата на пушачките се раждат недоразвити.

При тези деца са по-чести случаите на преждевременно раждане! За доброто на вашето бебе опитайте да откажете цигарите!

В един от около 150 случая на бременност, плацентата не е в горната част на матката. а по-ниско. Понякога дори толкова ниско, че вътрешната маточна шийка е покрита отчасти или изцяло.

Това явление се нарича плацента превия и често води до опасно кървене на един по-късен етап от бременността, когато детето притиска плацентата. Това е възможно най-вече по време на раждането.

В днешно време подобни извънредни ситуации са станали много редки, тъй като случаите на плацента превия се диагностицират при редовните ехографски прегледи.

Ако е необходимо ще ви бъде назначено планирано секцио. Но не се тревожете още от сега: В повечето случаи намиращата се ниско плацента сама се качва малко нагоре. Тогава няма пречки нормалното раждане да протече без усложнения.

Бебето

В 13 гестационна седмица плодът все още е малък, но вече е окончателно оформен. Малкото телце все още е съвсем меко. Мозъкът е изключително лесно нараним и се нуждае от специална защита от кости.

Затова черепът на фетуса се състои от големи и извити кости. Черепните кости все още не са сраснати една с друга, тъй като е нужно пространство, където мозъкът да продължи да расте без да бъде засегнат.

Първите кости са образувани от хрущялна тъкан. Това са костите на краката, таза и ребрата. При ехография те се разпознават като плътни структури. Преобразуването от хрущял в кости става в дългите тръбни кости, които образуват основното „скеле” на ръцете и краката.

Краищата им ще придобият окончателен размер едва в младежка възраст, след което растеж на костите и на тялото не е възможен.

Вече функционират дори и най-малките лицеви мускули. Бебето ви може да се прозява, да бръчка чело, да смуче палеца си и да мърда устни. То използва изявено мускулатурата на ръцете и краката си, макар че вие все още не можете да го усетите.

Майката

Вероятно все още не ви се налага да носите дрехи за бременни. Повечето бременни носят нормалните си дрехи, до когато им е възможно, а при нужда посягат към гардероба на партньора си.

Там обаче няма да откриете нещо много съществено – един достатъчно голям, удобен и добре поддържащ сутиен. Добре е този сутиен да не е с връзки, а да има презрамки с регулиращи се степени.

Все още е рано да си набавяте сутиен за бременни и кърмачки. Но само след няколко седмици ще ви е необходим сутиен с един размер по-голям.

Таткото

Време е да ви честитим! Вече преминахте рисковия първи триместър. Ако сте от суеверните родители, вероятно сте пазили в тайна бременността. Е, време е да съобщите на всички роднини и приятели, че очаквате наследник.

Бременността в цифри

13 седмица след първия ден на последния менструален цикъл

12 седмици + 1 – 7 дни (лекарско пресмятане)

11 седмица след оплождането

71 – 77 ден от развитието

Диаметър на главичката на плода: около 2,3 см

Тегло на плода: около 28 г

Още седмици:

 1. Седмица 3 от бременноста
 2. Седмица 4 от бременноста
 3. Седмица 5 от бременноста
 4. Седмица 6 от бременноста
 5. Седмица 7 от бременноста
 6. Седмица 8 от бременноста
 7. Седмица 9 от бременноста
 8. Седмица 10 от бременноста
 9. Седмица 11 от бременноста
 10. Седмица 12 от бременноста
 11. Седмица 13 от бременноста
 12. Седмица 14 от бременноста

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 1 reviews
 by Ана

Ana

Прочети още:

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.