Развитието на бебето по седмици – 9 гестационна седмица

Реклама

Развитието на бебето по седмици 9 гестационна седмица

Календар на бременността – бременността по седмици

Седмица 9 от бременността

9 седмица

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Предстои ви първата от двете предвидени ехографии. Чрез нея ще се установи правилно ли е разположен ембрионът, един ли е или са повече, движи ли се и има ли сърдечна дейност. И разбира се – колко е голям.

Тъй като ембрионът все още е в свито положение, за да се определи дължината му, се измерва разстоянието между главата и опашната кост. По този критерий ще се измерва големината на ембриона по време на първата третина от бременността.

По-късно размерът ще се следи по диаметъра на главичката на бебето, тъй като то няма да може да бъде измервано в цялата му дължина.

По време на първото ехографско изследване пресметнатият термин за раждането се сравнява с големината на ембриона и при необходимост се коригира. До раждането не би трябвало да има повече корекции.

И все пак – не приемайте за категорична тази дата. Само едно на всеки 25 бебета се ражда точно на датата на пресметнатия термин!

Бебето

В девета гестационна седмица всички органи вече са заели своите места и дори отчасти функционират. Най-бързо расте мозъкът с по 100 000 нови нервни клетки на минута.

Ембрионът има ясно различими ръце и длани, крака и стъпала. Пръстите на ръцете и краката са все още свързани с кожни гънки помежду си. Лицето продължава да се оформя, с очи и клепачи, устни и зъбни пъпки. При момченцата се образуват тестисите.

Все още не е възможно обаче да се определи полът на детето. Чрез ехографията вече могат да се наблюдават въртене и други рефлексни движения на ембриона. Вие няма как да ги усетите все още.

Майката

В този период е много важно да се храните умерено и да приемате разнообразна храна. Допълнителната нужда за вашия организъм през първата третина на бременността е около 100 калории дневно.

Следете дали приемате достатъчно белтъчини, въглехидрати, мазнини, микроелементи и витамини. Тези вещества се съдържат преди всичко в пресните плодове и зеленчуци, в млякото и млечните продукти, в месото и рибата, и във възможно по-пълноценните житни продукти като пълнозърнест хляб, мюсли и други зърнени храни.

Фолиева киселина трябва да продължите да взимате минимум до 12 седмица от бременността, а мултивитамините за бременни дори и по-дълго.

Много е важно да пиете повече течности! Обемът на кръвта ви трябва да се увеличи с около 35%, а и предстои да се образуват околоплодните води. Оптималното количество вода на ден е два литра. Препоръчително е също да пиете билков чай и пресни плодови сокове.

За съжаление има хранителни продукти, които могат да бъдат опасни за бременните. Избягвайте сурови или рохки яйца, не добре изпечено свинско месо, черен дроб и продукти, при чието производството се използва черен дроб.

Не консумирайте млечни продукти от сурово мляко, тъй като те съдържат вещества и микроорганизми, които биха могли да навредят на детето. Морските дарове като миди и стриди, а също така и някои видове риба като акула и скумрия също трябва да избягвате.

Включете в програмата си за деня и време за редовни и леки движения, с изключение на случаите, при които това е противопоказно. Много добре ще ви се отрази една разходка на чист въздух.

Ходенето пеша е идеалният вид спорт по време на бременност. Внимавайте да не се натоварвате прекалено и правете почивки, когато се изморите. Плуването и йогата също са добри начини да се раздвижвате по време на бременността.

Проучвания са показали ясно, че при жените, практикуващи спорт типичните за бременността неразположения се проявяват в по-малка степен, а раждането протича по-лесно.

Таткото

Не се притеснявайте, ако жена ви е раздразнителна и лаче често. Това са просто хормони. Скоро плацентата ще се развие достатъчно и ще поеме производството на част от хормоните.

Така в следващите седмици от бременността жена ви ще привикне към новото си състояние и отново ще бъде весела и приятна.

Бременността в цифри

9 седмица след първия ден на последния менструален цикъл

8 седмици + 1 – 7 дни (лекарско пресмятане)

7 седмица след оплождането
43 – 48 ден от развитието

Дължина на ембриона: около 2 см

Още седмици:

 1. Седмица 3 от бременноста
 2. Седмица 4 от бременноста
 3. Седмица 5 от бременноста
 4. Седмица 6 от бременноста
 5. Седмица 7 от бременноста
 6. Седмица 8 от бременноста
 7. Седмица 9 от бременноста
 8. Седмица 10 от бременноста
 9. Седмица 11 от бременноста
 10. Седмица 12 от бременноста
 11. Седмица 13 от бременноста
 12. Седмица 14 от бременноста

Полезно ли ви беше?

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 0 reviews

Прочети още:

Leave a Comment