Развитието на бебето по седмици – 9 гестационна седмица

Реклама

Развитието на бебето по седмици 9 гестационна седмица

Календар на бременността – бременността по седмици

Седмица 9 от бременността

9 седмица

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Предстои ви първата от двете предвидени ехографии. Чрез нея ще се установи правилно ли е разположен ембрионът, един ли е или са повече, движи ли се и има ли сърдечна дейност. И разбира се – колко е голям.

Тъй като ембрионът все още е в свито положение, за да се определи дължината му, се измерва разстоянието между главата и опашната кост. По този критерий ще се измерва големината на ембриона по време на първата третина от бременността.

По-късно размерът ще се следи по диаметъра на главичката на бебето, тъй като то няма да може да бъде измервано в цялата му дължина.

По време на първото ехографско изследване пресметнатият термин за раждането се сравнява с големината на ембриона и при необходимост се коригира. До раждането не би трябвало да има повече корекции.

И все пак – не приемайте за категорична тази дата. Само едно на всеки 25 бебета се ражда точно на датата на пресметнатия термин!

Бебето

В девета гестационна седмица всички органи вече са заели своите места и дори отчасти функционират. Най-бързо расте мозъкът с по 100 000 нови нервни клетки на минута.

Ембрионът има ясно различими ръце и длани, крака и стъпала. Пръстите на ръцете и краката са все още свързани с кожни гънки помежду си. Лицето продължава да се оформя, с очи и клепачи, устни и зъбни пъпки. При момченцата се образуват тестисите.

Все още не е възможно обаче да се определи полът на детето. Чрез ехографията вече могат да се наблюдават въртене и други рефлексни движения на ембриона. Вие няма как да ги усетите все още.

Майката

В този период е много важно да се храните умерено и да приемате разнообразна храна. Допълнителната нужда за вашия организъм през първата третина на бременността е около 100 калории дневно.

Следете дали приемате достатъчно белтъчини, въглехидрати, мазнини, микроелементи и витамини. Тези вещества се съдържат преди всичко в пресните плодове и зеленчуци, в млякото и млечните продукти, в месото и рибата, и във възможно по-пълноценните житни продукти като пълнозърнест хляб, мюсли и други зърнени храни.

Фолиева киселина трябва да продължите да взимате минимум до 12 седмица от бременността, а мултивитамините за бременни дори и по-дълго.

Много е важно да пиете повече течности! Обемът на кръвта ви трябва да се увеличи с около 35%, а и предстои да се образуват околоплодните води. Оптималното количество вода на ден е два литра. Препоръчително е също да пиете билков чай и пресни плодови сокове.

За съжаление има хранителни продукти, които могат да бъдат опасни за бременните. Избягвайте сурови или рохки яйца, не добре изпечено свинско месо, черен дроб и продукти, при чието производството се използва черен дроб.

Не консумирайте млечни продукти от сурово мляко, тъй като те съдържат вещества и микроорганизми, които биха могли да навредят на детето. Морските дарове като миди и стриди, а също така и някои видове риба като акула и скумрия също трябва да избягвате.

Включете в програмата си за деня и време за редовни и леки движения, с изключение на случаите, при които това е противопоказно. Много добре ще ви се отрази една разходка на чист въздух.

Ходенето пеша е идеалният вид спорт по време на бременност. Внимавайте да не се натоварвате прекалено и правете почивки, когато се изморите. Плуването и йогата също са добри начини да се раздвижвате по време на бременността.

Проучвания са показали ясно, че при жените, практикуващи спорт типичните за бременността неразположения се проявяват в по-малка степен, а раждането протича по-лесно.

Таткото

Не се притеснявайте, ако жена ви е раздразнителна и лаче често. Това са просто хормони. Скоро плацентата ще се развие достатъчно и ще поеме производството на част от хормоните.

Така в следващите седмици от бременността жена ви ще привикне към новото си състояние и отново ще бъде весела и приятна.

Бременността в цифри

9 седмица след първия ден на последния менструален цикъл

8 седмици + 1 – 7 дни (лекарско пресмятане)

7 седмица след оплождането
43 – 48 ден от развитието

Дължина на ембриона: около 2 см

Още седмици:

 1. Седмица 3 от бременноста
 2. Седмица 4 от бременноста
 3. Седмица 5 от бременноста
 4. Седмица 6 от бременноста
 5. Седмица 7 от бременноста
 6. Седмица 8 от бременноста
 7. Седмица 9 от бременноста
 8. Седмица 10 от бременноста
 9. Седмица 11 от бременноста
 10. Седмица 12 от бременноста
 11. Седмица 13 от бременноста
 12. Седмица 14 от бременноста

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 0 reviews

Прочети още:

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.