Развитието на бебето по седмици 3 – 14 гестационна седмица (първи триместър)

Реклама

Бременност по седмици – Развитието на бебето по седмици 3 – 14 гестационна седмица (първи триместър)

Календар на бременността – бременността по седмици

 1. Седмица 3 от бременноста
 2. Седмица 4 от бременноста
 3. Седмица 5 от бременноста
 4. Седмица 6 от бременноста
 5. Седмица 7 от бременноста
 6. Седмица 8 от бременноста
 7. Седмица 9 от бременноста
 8. Седмица 10 от бременноста
 9. Седмица 11 от бременноста
 10. Седмица 12 от бременноста
 11. Седмица 13 от бременноста
 12. Седмица 14 от бременноста

Седмица 3 от бремеността

3 седмица

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Прието е бременността да се изчислява в гестационни седмици. Реално жената забременява в третата гестационна седмица.

Първата гестационна седмица започва с първия ден на менструалното кървене, а в края на втората гестационна седмица настъпва овулацията – отделянето на яйцеклетката.

Третата гестационна седмица започва с важно събитие – оплождането. Това е сливането на яйцеклетката и сперматозоида.  Оплождането се извършва във горната третина на тръбата.

Един от около 200 милиона депозирани във влагалището сперматозоиди достига яйцеклетката в първите 6-12 часа след отделянето й по време на овулация и прониква в нея. Сливането на мъжката и женската полови клетки дава началото на нов живот.

Яйцеклетката и сперматозоидът се различават от всички останали клетки в човешкото тяло по това, че броят хромозоми, които съдържат е на половина. Яйцеклетката притажава съмо един вид полови хромозоми – Х, а сперматозоидът два вида: X и Y.

При сливането им в едно, хромозомите стават двоен брой – като останалите клетки в тялото. А от това каква хромозома носи сперматозоидът, се определя и пола на бъдещото бебе:

яйцеклетка + сперматозоид = бебе

X+X = момиче

X+Y = момче

Децата получават от родителите си случайна комбинация от гени и всяко дете е различно. Докато наследственият материал се обединява в едно цяло, генетичните особености на детето вече са определени. Това важи не само за пола и цвета на очите на детето!

Веднага след сливането на сперматозоида с яйцеклетката,  нейният най-външен слой се втвърдява, за да не могат да проникнат други сперматозоиди.

Бебето

Оплодената яйцеклетка е голяма колкото част от милиметъра. През 3 седмица от бременността тя се движи бавно през яйцепровода в посока към матката.

В същото време продължава да се дели и нараства много бързо. След 3 до 4 дни, когато достигне маточната кухина, тя се е превърнала в морула – малка съвкупност от клетки.

В края на седмицата вътре вече ще се е образувала една изпълнена с течност кухина. Това образувание се нарича ембрионален мехур или зародишен мехур. Външната му стена се определя като трофобласт, а вътрешното струпване на клетки като ембриобласт.

Външният клетъчен слой, трофобластът, при загнездването установява първата връзка с майчините кръвоносни съдове.

Майката

Най-късно седем дни след оплождането или в края на третата седмица от бременността ви, зародишният мехур вече се вгражда в подготвената за това лигавица на матката и се покрива от нея. Това се нарича имплантация, нидация или вгнездване.

Тялото ви реагира на вгнездването като произвеждането различни хормони. Тази хормонална промяна бързо предизвиква типичните субективни признаци на бременността.

Най-осезаемите от тях са преустановяване появата на менструалния цикъл, прилошаването, внезапната чувствителност към различни миризми, честите позиви за уриниране, напрежение в областта на гърдите и необяснимо чувство на умора.

Етапите на бременността се пресмятат, като се изхожда от първия ден на последния менструален цикъл, а не от момента на оплождането! Това означава, че Вие вече сте в третата седмица от бременността, а оплождането е било едва преди няколко дни.

Някои жени дори на този ранен етап интуитивно знаят, че са бременни. Но повечето нямат представа, че в тялото им започва развитието на нещо великолепно – дадено е начало на нов живот.

Таткото

В третата гестационна седмица вие вероятно сте в блажено неведение за случващото се чудо в тялото любимата.  А може би сте в напрегнато очакване? Ако бебето е желано и планирано, вие горещо се надявате този път бебето да се е получило.

Бременността в цифри

3 седмица след първия ден на последния менструален цикъл

2 седмици + 1 – 7 дни (лекарско пресмятане)

1 седмица след оплождането

7 ден от ембрионалното развитие

Изберете следващата страница, за да прочетете още.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 1 reviews
 by Мария

Изключително полезна и подробна статия! Браво!

Прочети още:

2 Thoughts to “Развитието на бебето по седмици 3 – 14 гестационна седмица (първи триместър)”

 1. interested

  Много хубава статия!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.