Развитието на бебето по седмици – 7 гестационна седмица

Реклама

Развитието на бебето по седмици 7 гестационна седмица

Календар на бременността – бременността по седмици

Седмица 7 от бременността

7 седмица

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

За вашето неродено дете седма гестационна седмица от бременността е важен момент от неговото развитие. До десета гестационна  седмицавсички важни органи ще са оформени. От този момент нататък те само ще нарастват.

На този етап ембрионът расте много бързо. Занапред той ще нараства с около половин милиметър всеки ден. За да определят дължината на ембриона, медиците обикновено използват израза SSL или дължина-глава-опашка.

Тъй като зародишът все още е в извито положение, се измерва разстоянието от определена горна точка, намираща се на върха на главата до някоя долна точка, съответстваща на горната извивка на опашката.

Този период е изключително подходящ, за да започнете да водите дневник на своята бременност. Това е много полезен навик, а и ще бъде чудесен семеен спомен след време.

В книжарниците се продава календар за бременни, в които освен изключително полезната информация е предвидено и място за вашите бележки. Можете и сами да направите своя календар, да приложите към него снимките от ехографските прегледи, бележките от лекаря и всичко, което ви харесва.

Бебето

Формата на тялото на вашето бебе вече ясно се очертава. Налице са големите вътрешни органи, храносмилателният тракт, сърцето, белите дробове, черният дроб, бъбреците и мозъкът, както и кръвоносната система.
Оформя се структурата на тялото като мускули и кости. Оформеният вече гръбначен стълб дава на ембриона стабилност. Бавно продължава и образуването на нервната система.

Главата на бебето все още е силно приведена надолу. Вследствие на бързото развитие на мозъка през седма гестационна седмица, тя ще нарасне твърде много. Очертават се и пет първични лицеви зачатъци – това са бъдещите уста, нос, очи.

Майката

Този период от бременността ви е съпътствана с някои дребни неразположения. Това са сутрешното гадене, липсата на апетит, констипацията (запекът) и прекаленото слюноотделяне.

Заради хормоналните промени е възможно да усещате странен вкус в устата. Не е изключено и да имате киселини. За да предотвратите гаденето се хранете често и по малко.

Не взимайте лекарства против гадене без да се консултирате с лекаря си. Киселините ще избегнете като не консумирате мазни, пържени и трудносмилаеми храни.

Препоръчително е да хапвате печено месо, риба, добре сварени зеленчуци, плодове и млечни продукти. По този начин ще доставите всички необходими хранителни вещества на вашия организъм и на бъдещото ви бебе.

Гърдите ви започват да наедряват още в началото на бременността. Усещате ги по-тежки и по-чувствителни. Препоръчително е отсега да започнете да носите добре пригоден сутиен, който да поддържа гърдите,  без да ги стяга.

Изключително полезни са освежаващите, хладни душове, които предпазват кожата от отпускане. Ежедневно употребявайте специален  крем за еластична кожа. Това се отнася и за областта на корема и бедрата – ежедневната грижа ще предотврати появата на стрии.

Умората в първите седмици на бременността не бива да ви притеснява. Това е съвсем нормално състояние. Опитайте да почивате по-често и дори да подремвате винаги, когато това е възможно.

Не пропускайте и ежедневната си разходка на чист въздух. Задължителна е и голяма порция витамини под формата на плодове и зеленчуци всеки ден.

Таткото

Какво ще кажете за секс по време на бременност? Ако всичко, с вашата партньорка е наред и лекарят изрично не е забранил, няма никаква пречка да продължите с любовния си живот.

Проявете разбиране, ако жена ви не е в настроение за сексуални ласки. Почакайте само да започне вторият триместър на бременността, когато либидото на бременната се повишава в значителна степен.

Бременността в цифри

7 седмица след първия ден на последния менструален цикъл

6 седмици + 1 – 7 дни (лекарско пресмятане)

5 седмица след оплождането

29 – 35 ден от ембрионално развитие

Дължина на ембриона: около 5 и 5,5 мм

Още седмици:

 1. Седмица 3 от бременноста
 2. Седмица 4 от бременноста
 3. Седмица 5 от бременноста
 4. Седмица 6 от бременноста
 5. Седмица 7 от бременноста
 6. Седмица 8 от бременноста
 7. Седмица 9 от бременноста
 8. Седмица 10 от бременноста
 9. Седмица 11 от бременноста
 10. Седмица 12 от бременноста
 11. Седмица 13 от бременноста
 12. Седмица 14 от бременноста

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 0 reviews

Прочети още:

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.