Развитието на бебето по седмици – 20 гестационна седмица

Реклама

Развитието на бебето по седмици 20 гестационна седмица

Календар на бременността – бременността по седмици

Седмица 20 от бременността

20 седмица

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

От ден на ден бебето става все по-силно и вие все по-често и осезаемо усещате това. Сега и за таткото е време да изпита истински вълнения при контакта с него.

С малко късмет той също може да усети „ритниците“, като постави внимателно дланта си върху корема ви. Това деликатно усещане е от най-приятните изживявания по време на бременността.

Тъй като бебето е извито в околоплодния мехур, от седмици е невъзможно да се определи дължината му. Затова, неговото развитие се преценява по диаметъра на главата. Той се измерва при ехографски преглед.

За да се пресметне теглото на бебчето, трябва да се зададат различни стойности като дължина на бедрената кост, обиколна на корема и други, и след това да се пресметнат по сложна математическа формула.

Вторият ехографски преглед е добре да бъде направен между 20 и 22 гестационна седмица. Ще бъдат направени различни измервания на бебето, за да се установи дали развитието му е нормално.

Преценява се също положението и структурата на плацентата, както и количеството на околоплодните води. Когато се палпира корема, горният край на матката трябва да се усети около височината на пъпа.

Това своеобразно „дъно” на матката се нарича фундус.

В случай, че плацентата ви се намира изцяло или частично над маточната шийка, то при вас е налице така наречената „плацента превия”. Това не означава, че тя ще остане разположена по този начин до самото раждане.

В много случаи по време на бременността плацентата „се измества” малко нагоре и така нормалното раждане става възможно.

Бебето

В този период бебето вече не се развива толкова бързо, колкото в началото на бременността. Все пак, то натрупва мастни запаси. Те ще са много важни на по-късен етап, когато трябва да регулират телесната температура.

Мъничкото същество се подготвя за живота извън тялото ви и по друг начин. Всеки ден то поглъща около 400 мл околоплодна течност и я изпуска обратно чрез пикочния канал. Така то упражнява гълтането си, както и работата на бъбреците.

Бебето във вас вече посяга към пъпната връв. То дори се прозява и си смуче пръстчетата! Тези упражнения са рефлекс за оцеляване, с който се тренира сученето.

Сега бебчето изучава с любопитство средата, в която се намира – то рита с крачета и размахва ръчички. Тези упражнения не са случайни – те го подготвят за мига след раждането, когато инстинктивно ще трябва да се „покатери” до гърдите на мама, за да може да получи храна.

Майката

Добре е да знаете, че имунната система на детето не е напълно развита дори в първите месеци след раждането. За това и тя не може да осигури на бебето надеждна защита от инфекции.

Преди раждането, плацентата е важен доставчик на антитела. След това тази роля се поема от кърмата. Първата кърма, наречена коластра е изключително богата на антитела.

Не бива да ви учудва,  ако още в средата на бременността ви се случи да прокапе кърма. Това показва, че млечните ви жлези са подготвени за предстоящото раждане.

Таткото

Вероятно си задавате въпроса дали е удачно да правите секс в този период от бременността ви? Всичко, което е приятно за вас и партньорката ви е позволено, стига да няма изрична лекарска забрана.

Важно е да изберете удобна поза. Трябва да знаете, че бебето е добре защитено в матката. Околоплодните води го предпазват като възглавница.

Бременността в цифри

20 седмица след първия ден на последния менструален цикъл

19 седмици + 1 – 7 дни (лекарско пресмятане)

18 седмица след оплождането

Диаметър на главичката на плода: около 4,8 см

Тегло на плода: около 250 г

Още седмици:

 1. Седмица 15 от бременноста
 2. Седмица 16 от бременноста
 3. Седмица 17 от бременноста
 4. Седмица 18 от бременноста
 5. Седмица 19 от бременноста
 6. Седмица 20 от бременноста
 7. Седмица 21 от бременноста
 8. Седмица 22 от бременноста
 9. Седмица 23 от бременноста
 10. Седмица 24 от бременноста
 11. Седмица 25 от бременноста
 12. Седмица 26 от бременноста
 13. Седмица 27 от бременноста

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 0 reviews

Прочети още:

One Thought to “Развитието на бебето по седмици – 20 гестационна седмица”

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.