Развитието на бебето по седмици – 24 гестационна седмица

Реклама

Развитието на бебето по седмици 24 гестационна седмица

Календар на бременността – бременността по седмици

Седмица 24 от бременността

24 седмица

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Тази седмица ще ви зарадва и с положителните аспекти на бременността. Кожата ви ще започне да става по-чиста и гладка, а косата ви се е сгъстила и е станала блестяща.

Ноктите ви вече не са толкова чупливи. Разбира се, възможни са и нарушения на пигментацията на кожата. При някои бременни това се изразява с появата на кафеникави петна по лицето.

Това е така наречената „маска на бременността”. Малко след раждането тя ще изчезне напълно. Неприятности ще ви създава сърбежът, особено по корема, където кожата все повече се обтяга.

Ежедневно използвайте крем, лосион или преварен зехтин. Ако въпреки това все още имате сърбеж, консултирайте се с лекар. Възможно е зад този симптом да се крие по-сериозен проблем.

Често приятели и познати ще ви обясняват, че формата на корема ви издава пола на детето. Това обаче буди единствено усмивки у вас. Вие знаете, че тази „преценка” е доста неточна.

Формата на корема се определя от формата и наклона на таза, както и от здравината на коремната мускулатура. Значение има и извивката на гръбнака. От този момент нататък трябва да следите стойката ви да е изправена.

По този начин ще избегнете и болките в гърба.

Бебето

бебето

Бебето вече реагира на по-силни шумове и на докосване. Чувството му за равновесие е силно развито. То може да се ориентира в корема ви и да се движи целенасочено.

Биенето на сърчицето му може да се чуе ясно със стетоскоп. Ако партньорът ви постави ухо върху корема ви на точното място, той също би могъл да чуе бебешките тонове.

От тук нататък бебето вече е в „оптимални условия за живот”. Ако по някаква причина то се роди сега, има големи шансове да се развие здраво.

Майката

майката

В този период от бременността е нужно редовно да следите кръвното си налягане и да правите чести изследвания на урината си. Можете сама да следите дали бъбреците ви функционират добре, като пиете големи количества течности.

При най-малкия признак за бъбречен проблем, потърсете лекар, защото има вероятност да сте развила токсикоза (прееклампсия). Това състояние е опасно за бебето ви и още по-опасно за вас.

Симптомите са силна преумора, главоболие, отоци и наддаване на теглото. Токсикозата задължително трябва да се лекува. Обикновено се препоръчват почивка и безсолна диета.

От този момент вашият лекар редовно ще следи и стойностите на хемоглобин в кръвта ви. Наличието на достатъчно червени кръвни телца е признак, че осигурявате оптималното количество кислород на бебето.

В случай, че нивото на хемоглобина е твърде ниско е твърде вероятно да имате недостиг на желязо. Най-често това се компенсира с прием на таблетки желязо.

Между 24 и 27 седмица е добре да се повтори тестът за наличие на антитела в кръвта.

Поради това, че вече се намира доста високо, матката причинява някои неудобства. Възможно е да имате киселини, запек и да сте с подут стомах. Най-ефикасното лечение е добрата храна и приема на много течности.

Добре е това да са пресни плодови сокове, билков чай и минерална вода. Пийте по 1,5 – 2 литра на ден. Честите позиви за уриниране от своя страна ще ви предпазят от инфекции на пикочния канал.

Помнете, че нелекуваните възпаления са рисков фактор за преждевременно раждане.

Таткото

Слагате ли често ухо на корема на жена си, за да чуете бебето? Чувството е прекрасно, нали? Говорете на своя наследник, за да укрепвате вашата връзка още от сега.

Бременността  в цифри:

24 седмица след първия ден на последния менструален цикъл

23 седмици + 1 – 7 дни (лекарско пресмятане)

22 седмица след оплождането

Диаметър на главичката на плода: около 6,1 см

Тегло на плода: около 500 г

Дължина на плода: около 26 см

Още седмици:

 1. Седмица 15 от бременноста
 2. Седмица 16 от бременноста
 3. Седмица 17 от бременноста
 4. Седмица 18 от бременноста
 5. Седмица 19 от бременноста
 6. Седмица 20 от бременноста
 7. Седмица 21 от бременноста
 8. Седмица 22 от бременноста
 9. Седмица 23 от бременноста
 10. Седмица 24 от бременноста
 11. Седмица 25 от бременноста
 12. Седмица 26 от бременноста
 13. Седмица 27 от бременноста

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 0 reviews

Прочети още:

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.