Развитието на бебето по седмици – 18 гестационна седмица

Реклама

Развитието на бебето по седмици 18 гестационна седмица

Календар на бременността – бременността по седмици

Седмица 18 от бременността

18 седмица

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Усетихте ли вече движенията на бебето? Не се тревожете, ако това не се е случило. При първа бременност очакването на това събитие може да продължи до 20 гестационна седмица и дори по-дълго, за да сте напълно сигурни, че наистина става въпрос за движения на бебето, а не на червата ви.

Ако плацентата е напред в матката (т. нар. „плацента по предната стена”) или ако имате много дебела коремна стена, ще усетите движенията на бебето по-късно.

Най-силни са движенията на детето във вечерните часове – между 20 и 23 часа. Това е добра възможност да споделите с бъдещия татко прекрасното изживяване. Поставете ръката му на корема си и с малко търпение скоро и той ще усети ритането на своя наследник.

Това е много важна стъпка за бащинството! Но не бъдете нетърпеливи! Ритането на детето през коремната стена се усеща наистина ясно едва след 25 гестационна седмица.

Типично за този период от бременността е запъхтяването. Но също така то е знак, че трябва да си почивате по-често. В случай, че се запъхтявате и това е съпътствано от болки в гърдите, незабавно информирайте своя лекар.

Запекът е друго нежелано явление в този период. Голямото количество хормон прогестерон, който произвежда бременната жена, забавя стомашните функции. За да избегнете запека яжте храни богати на целулоза, пийте повече течности и избягвайте сладко.

В никакъв случай не вземайте лекарства, без да сте се консултирали с вашия лекар.

Бебето

В 18 гестационна седмица бебето е голямо около 18 сантиметра. Тялото е доста тясно, ръцете и краката са много тънки. Тъй като под кожата на малкия плод още не се е образувал мастен слой, кожичката му изглежда доста набръчкана.

Главата все още е около една трета от общия размер на тялото. Мозъкът е защитен от две извити черепни кости, приближени една до друга. Меката връзка, наречена фонтанела, ще остане до две годишна възраст на детето.

Майката

През следващите седмици ще установите, че има моменти, когато бебето стои спокойно. Все пак то спи около 20 часа на ден! След това отново рита силно и се движи често. Защо това се случва предимно когато искате да си починете?

Причината е съвсем проста – когато се движите, например когато ходите, вие леко люлеете бебето си и това му помага да спи. Но в моментите, когато почивате, за плода е по-лесно да се движи.

За това и докато си лежите, например, много по-лесно можете да усетите гимнастиката, която то си прави.

Използвайте времето, оставащо до термина, за да изберете болнично заведение и лекарски екип за своето раждане. Посъветвайте се със специалисти и потърсете информация от близки и приятелки, които са родили неотдавна.

Те ще ви разкажат за условията в различни родилни домове и ще улеснят избора ви.

Сега е времето да се поинтересувате и кой ще ви помага в грижите за бебето, в случай че ви се налага или желаете да се върнете на работа съвсем скоро след раждането.

Разбира се, най-добрият вариант е, когато отсъствате, да ви отменят вашите родители или близки. Ако това е невъзможно, отсега трябва да потърсите място в детски ясли. Напоследък местата в детските ясли са ограничени.

В такъв случай може би трябва да потърсите детегледачка, която да гледа бебето във вашия дом. Избирайте внимателно! Най-добре е да се доверите на препоръки на ваши близки или приятели.

Добър вариант за вас може би би бил и някои от родителските кооперативи за съвместно отглеждане на деца.

Таткото

Скоро ще дойде време за втората ехография. Заедно с бъдещата мама трябва да решите дали искате да узнаете пола на детето. Ако желанието ви е това да остане изненада до момента на раждането, то помолете гинеколога да запази тайната за себе си.

Ако все пак ви се иска да узнаете, тогава стискайте палци вашето детенце ще трябва да ви „съдейства” и да застане в подходящо положение.

Бременността в цифри

18 седмица след първия ден на последния менструален цикъл

17 седмици + 1 – 7 дни (лекарско пресмятане)

16 седмица след оплождането

Диаметър на главичката на плода: около 4 см.

Тегло на плода: около 160 г

Още седмици:

 1. Седмица 15 от бременноста
 2. Седмица 16 от бременноста
 3. Седмица 17 от бременноста
 4. Седмица 18 от бременноста
 5. Седмица 19 от бременноста
 6. Седмица 20 от бременноста
 7. Седмица 21 от бременноста
 8. Седмица 22 от бременноста
 9. Седмица 23 от бременноста
 10. Седмица 24 от бременноста
 11. Седмица 25 от бременноста
 12. Седмица 26 от бременноста
 13. Седмица 27 от бременноста

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 0 reviews

Прочети още:

One Thought to “Развитието на бебето по седмици – 18 гестационна седмица”

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.