Развитието на бебето по седмици – 21 гестационна седмица

Реклама

Развитието на бебето по седмици 21 гестационна седмица

Календар на бременността – бременността по седмици

Седмица 21 от бременността

21 седмица

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Ако докосвате корема си бързо ще разберете кои части от телцето на бебето сте напипали. В този стадий на бременността, то все още е в положение с главата нагоре. Леко притиснете корема си с длан и ще я усетите.

Малкото дупенце се намира надолу, а гръбчето ще усетите по лявата или дясната страна на корема си. На противоположната страна се напипват движенията на ръчичките.

Бебето се радва, когато говорите с него. Можете да се свържете с него, както акустично – като му говорите и пеете, така и с докосване. Това ще му повлияе успокоително. Вече можете да общувате по-пълноценно с вашето малко съкровище.

Ако при профилактичните изследвания през тази седмица се открие захар в урината, тестът трябва да се повтори. Възможно е да сте развила диабет.

На този етап от бременността, нивата на кръвната захар могат да се регулират чрез промяна на менюто на бъдещата майка. В много редки случаи се налага прием на инсулин.

Бебето

Бебето вече е достатъчно развито, за да отвори клепачи. Те вече си имат и мигли. Но тъй като в матката е тъмно, зрението не се тренира особено. Ноздрите на детенцето също вече са отворени.

Малкото сърчице бие с около 150 удара в минута. Вашето бебе диша, преглъща, кашля и смуче палците си.

Кожата на плода става по-дебела и леко червена. Тя е покрита с фин мъх, наречен „лануго”. Неговата функция е да предпазва кожата и да регулира телесната температура.

Ланугото ще изчезне в 9 месец от бременността и това ще е признак на зрялост на плода. Тялото на бебето е покрито от белезникав, наподобяващ восък слой. Това е така наречената „първородна смазка” (верникс казеоза).

Тя пречи на околоплодните води да омекотят твърде много кожата на детенцето и също изчезва при раждането.

Малкият човек се ориентира все по-успешно в околоплодния мехур. Това се дължи освен на ръчичките и крачетата му и на неговия добре развит слух. Бебето чува съвсем ясно шумовете, които издават червата и сърцето на мама. Равномерните удари му действат успокояващо.

Майката

Дори и до сега да сте били пощадени от болки в гърба, е много вероятно в тези седмици те да се появят. Това е така, защото колкото повече расте коремът ви, толкова по-голямо е натоварването на мускулите на гърба.

Правилната стойка сега е още по-важна. Стойте колкото можете по-изправени, като се стремите тазът ви винаги да е назад. Ако ви се налага дълго време да сте в седнало положение, подпрете долната част на гърба си с малка възглавничка.

Болките в гърба ще намалеят, ако полегнете за малко с глава и крака, повдигнати на възглавници.

Активността на щитовидната ви жлеза е повишена. Това е причината да сте по-чувствителни на горещина и да се потите по-обилно. За да се чувствате по-комфортно, носете свободни дрехи.

Добре е да се обличате с няколко, но по-леки дрехи, за да можете да свалите някоя при необходимост.

Възможно е да усещате болезнен натиск върху матката. Това са подготвителни контракции. Те са опасни само ако зачестят, станат редовни и болезнени. Ако това се случи, незабавно се консултирайте с вашия лекар.

Таткото

Не изпадайте в паника, ако жена ви настоява заедно са посещавате курсът за бременни. Помислете, че вероятно всеки друг бъдещ татко, който е там се чувства точно като вас. Със сигурност има какво да научите.

Бременността в цифри

21 седмица след първия ден на последния менструален цикъл

20 седмици + 1 – 7 дни (лекарско пресмятане)

19 седмица след оплождането

Диаметър на главичката на плода: около 5,1 см

Тегло на плода: около 335 г

Още седмици:

 1. Седмица 15 от бременноста
 2. Седмица 16 от бременноста
 3. Седмица 17 от бременноста
 4. Седмица 18 от бременноста
 5. Седмица 19 от бременноста
 6. Седмица 20 от бременноста
 7. Седмица 21 от бременноста
 8. Седмица 22 от бременноста
 9. Седмица 23 от бременноста
 10. Седмица 24 от бременноста
 11. Седмица 25 от бременноста
 12. Седмица 26 от бременноста
 13. Седмица 27 от бременноста

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 0 reviews

Прочети още:

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.