Развитието на бебето по седмици – 16 гестационна седмица

Реклама

Развитието на бебето по седмици 16 гестационна седмица

Календар на бременността – бременността по седмици

Седмица 16 от бременността

16 седмица

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Това е началото на нов месец. Докато през първите четири месеца на преден план е било бързото развитие на вътрешните органите на детето, то от този момент до самото раждане предстои окончателното оформяне и бързия растеж на тялото на детето.

Бебето става все по-активно. Главата постепенно се изправя напълно. Плодът неволно движи ръцете и краката си. Това е своеобразна тренировка на мускулатурата и подготовка за изправената му походка в бъдеще.

Сега сте в най-хубавия период от бременността! През следващите седмици ще кипите от енергия и оптимизъм. Дребните неразположения като сутрешното гадене и умората ще изчезнат. Насладете се на това време!

Когато погледнете в огледалото, ще видите, че чертите на лицето ви са станали по-меки. Задържането на вода под кожата изглажда малките бръчици и прави кожата по-гладка и опъната.

По време на бременността обаче е възможно  да се появят и дефекти по кожата. Вместо красивата и гъста досега коса,  някои от бременните имат косопад. Бременността винаги носи изненади!

Бебето

Костите на бебчето стават по-плътни и по-твърди. Кръвоносните съдове все още се открояват под прозрачната кожа. Телесните мазнини се натрупват, а финият мъх, наречен лануго, покрива телцето.

Тези меки косъмчета служат, за да задържат върху кожата т. нар. „първородна смазка”, която е един вид защита от околоплодните води. На главата на фетуса се появяват косица, мигли и вежди.

Нервите и мускулите са окончателно свързани едни с други. Това означава че детето Ви може да движи свободно всички стави. То дори вече може да улови пъпната връв.

Лицевите мускули също вече функционират. Бебенцето ви може да прави физиономии! На връхчетата на пръстите на ръцете и стъпалата се оформят индивидуалните малки гънки. Образуват се уникалните пръстови отпечатъци на вашето детенце.

Майката

Феталната щитовидна жлеза започва да произвежда хормони, което е важно за по-нататъшния растеж на детето. За оптималното си функциониране щитовидната жлеза се нуждае от йод.

Този важен елемент се получава чрез храната. Важна е консумацията на йодирана сол и морска риба. При недостиг на йод вашият лекар ще ви предпише нужните йодни таблетки.

В случай, че сте над 35 години , при вас има по-висок риск да родите дете с генетично увреждане. Това налага да ви бъде направено изследване на околоплодните води .

Това изследване се нарича амниоцентеза и с него се анализират феталните хромозоми. Амниоцентезата се прави в специализиран център. С помощта на ехография се установява положението на плода.

Прилага се местна упойка и се вкарва игла през корема и стената на матката. По този начин се стига до амниотичната кухина, откъдето се взима малко количество околоплодна течност. Резултатите са готови след около 2-3 седмици.

Ако сте под 35 години и в семейството ви няма носители на генетични заболявания, вероятно ще Ви бъде предложено да си направите скрининг-тест.

Най-често се прави така наречения AFP+ тест  Този тест изследва три различни вещества в кръвта ви и след пресмятане по сложна математическа формула, в която се включва и вашата възраст, се получава степента на риск да родите дете със синдром на Даун.

С това изследване се постигат доста точни резултати. Ако се получи стойност извън нормата, би следвало да ви бъде направена амниоцентеза. Една от трите кръвни стойности е тази на алфа-фетопротеинът (AFP).

Неговото увеличено количество може да бъде показател за дефекти на невралната тръба (отворен гръбнак) при детето.

Таткото

Били ли сте скоро с вашата жена заедно на пренатален преглед? Чудесна идея е на следващия да отидете двамата. Ще ви бъде интересно отново да видите вашето бебе и да чуете сърчицето му.

Помислете, че това е една чудесна възможност за малък празник след това – например един обяд в ресторант.

Бременността в цифри

16 седмица след първия ден на последния менструален цикъл

15 седмици + 1 – 7 дни (лекарско пресмятане)

14 седмица след оплождането

Диаметър на главичката на плода: около 3,6 см

Тегло на плода: около 110 г

Количество околоплодна течност: 250 ml

Още седмици:

 1. Седмица 15 от бременноста
 2. Седмица 16 от бременноста
 3. Седмица 17 от бременноста
 4. Седмица 18 от бременноста
 5. Седмица 19 от бременноста
 6. Седмица 20 от бременноста
 7. Седмица 21 от бременноста
 8. Седмица 22 от бременноста
 9. Седмица 23 от бременноста
 10. Седмица 24 от бременноста
 11. Седмица 25 от бременноста
 12. Седмица 26 от бременноста
 13. Седмица 27 от бременноста

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 0 reviews

Прочети още:

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.