Бременност по седмици

Реклама

Бременност по седмици

През деветте месеца на бременността си, жената преминава през 40 гестационни седмици.

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Прието е бременността да се изчислява в гестационни седмици. Реално жената забременява в третата гестационна седмица.

Хубаво е бъдещите майки да знаят за какво става въпрос, за да са наясно как протича развитието на бебето през всеки етап от бременността. В статията „Бременност по седмици“ ще ви дадем кратки насоки как се развива ембриона през всяка една от гестационните седмици.

1 гестационна седмица

Започва от първи ден на последната менструация. Все още няма бременност. През това време яйцеклетката се подготвя за узряване, като за тази цел се увеличава хормонът, който стимулира фоликула.

2 гестационна седмица

Настъпва овулация. Това се случва между четиринадесети и седемнадесети ден от началото на месечния цикъл, ако неговата продължителност е 28 дни. Овулацията зависи от дължината на цикъла и е индивидуална при всяка жена. Ако цикълът идва на по–малък период, то и овулацията настъпва по–рано.

3 гестационна седмица

Оплождане на яйцеклетката. В рамките на около седмица, оплодената яйцеклетка се настанява /вгнездява/ в матката. Още, докато се движи към матката, яйцеклетката започва да се дели. Първоначално на две, после на четири, на осем и т.н. Прочете още: 1, 2 и 3 Гестационна Седмица от Бременността.

4 гестационна седмица

Неусетно за вас вашето бебе се настанява. При зародишния мехур се различават две части – външен трофобласт и вътрешен ембриобласт.

Вътрешната част ще образува ембриона и ембрионалната мембрана с околоплодните води, а от другата част ще се образува плацентата. Амниотичният сак ще предпазва бебето ви от наранявания. Той се разкъсва едва при настъпването на родилните болки.

Вече сте бременна и може да си направите тест за бременност. Имате закъснение на цикъла и гадене, може да се усещате замаяна и да ви сутрин да ви се завива свят. Щом имате тези симптоми и тестът е положителен, веднага си запишете час при гинеколог. Научете още факти за 4 Гестационна Седмица от Бременността.

5 гестационна седмица

Обикновено лекарския преглед се осъществява, ако имате поне седмица закъснение на месечния цикъл. В този случай той може да ви назначи кръвни изследвания и преглед с ултразвук, при който може да се види в коя гестационна седмица е бебето.  Може да прочетете още в статият за 5 Гестационна Седмица от Бременността.

6 гестационна седмица

Ембриона започва да се развива с бързи темпове Появяват зачатъци на вътрешните органи и крайниците. Плода има вече кръвни клетки. През 6–та седмица от бременността също така започва изграждането на гръбначния мозък, както и всички сетивни органи, като очи, нос, уши. През тази период ембриона има големина на бобено зърно. Научете още за 6 Гестационна Седмица от Бременността.

7 гестационна седмица

Бебето вече има форма. По–добре се очертават очи, нос, уста. Оформя се скелетната и мускулна структура. Има оформен гръбначен стълб, който дава по–голяма стабилност на плода. Започва да се развива мозъкът, вследствие на което главата   е по–голяма от тялото. Дължината му е около 5 – 6 мм. Може да прочетете още в 7 Гестационна Седмица от Бременността.

8 гестационна седмица

Започва да се оформя лицето на бебето. Главата продължава да е по–голяма и да е приведена към тялото. Удължават се ръце и крака. В тялото вече има черен дроб и сърце. Бебето вече има всички органи. Зародиша е дълъг между 10 мм и 14 мм. Вижте подробности за 8 гестационна седмица от бременността за развитието на плода и бременната жена и продължете да следите своята бременност по седмици.

9 гестационна седмица

Органите започват частично функциониране. За момента има гънки между пръстите на ръцете и краката, които изчезват с развитието на бебето. При момчетата започва развитието на тестисите. През 9 седмица от бременността все още този етап не може да се определи полът на бебето. Дължината на бебето е около 2 см. Научете повече за 9 гестационна седмица от бременността.

10 гестационна седмица

Главата продължава да е несъизмерима с тялото. Лицето е оформено, както и всички сетивни органи, клепачите все още са затворени. Вече има вкусови нерви в устата, както и започват да се оформят венците. Започва растеж на косата. Вече е приключило образуването на вътрешните органи. Дължина – около 3 см. Прочетете още за 10 гестационна седмица от бременността.

11 гестационна седмица

Започват да се образуват кожни фоликули. Вече има нокти по ръцете и краката. Телцето е покрито с меко мъхче. Затваря се гръдния кош, което вече осигурява по–сигурна защита на сърцето. В 11 седмица от бременността органите са напълно изградени и започват да растат. Дължината на бебето е около 4 см., теглото му е около 10 гр. Вижте цялата статия за 11 гестационна седмица от бременността.

12 гестационна седмица

Бебето вече има профил. Може да си мърда ръчичките и крачетата и да си свива пръстчетата в юмруче. През 12 седмица от бременността на този етап главата все още е по–голяма, в сравнение с тялото и очите са раздалечени едно от друго. Започва да се развива нервната система, като движенията на бебето все още не са координирани. Дължината му е около 5 см. и тежи около  17 гр. Прочете цялата статия за 12 гестационна седмица от бременността.

13 гестационна седмица

Тялото на бебето е меко, все още костната система не е завършена. Черепът още не се е затворил, защото мозъкът продължава да расте. Първите кости, които се образуват са на ребрата, краката и таза. На този етап, бебето има хрущяли, а не кости. Вече при прегледа на ехограф може да се измери главата, която е около 2,6  см. Теглото на бебето е  около 28 гр. Още за бременност по седмици и13 гестационна седмица от бременността.

14 гестационна седмица

Бебето вече прилича на човече. Всичките му органи функционират с пълна сила. Развити са и сетивните органи. Бебето вече има усещане за вкус, за равновесие. Вече е развит и рефлексът за сучене. През 14 гестационна седмица теглото на бебето е около 45 гр., а диаметъра на главата е около 2,7 см.  Вижте цялата статия – 14 гестационна седмица от бременността.

15 гестационна седмица

Започват да функционират жлезите с вътрешна секреция на бебето. Мускулите на бебето вече започват да реагират на всякакви дразнения.  Задстомашната жлеза произвежда инсулин.

През този период е желателно да се направят изследвания за наличие на генетични заболявания. Теглото на плода е около 65 гр. Прочетете всичко за 15 гестационна седмица от бременността.

16 гестационна седмица

Вече вътрешните органи са добре оформени и функционират. Започва оформянето на тялото, както и бебето започва бързо да расте. Главата се изправя и придобива нормална форма. Бебето започва все по–активно да се движи. Костите стават доста по–плътни. Лицевите  мускули са развити и бебето ви започва да прави различни физиономии. В 16 гестационна седмица от бременността теглото на плода е около 110 гр. Вижте 16 гестационна седмица от бременността.

17 гестационна седмица

Бебето вече чува всички шумове. Вижте каква музика му харесва и му я пускайте. Чувства се много добре в околоплодните води. Изгражда се имунната система. Колкото и странно да е, бебето може да се предпази от инфекции. Може да усещате придърпване около пъпа. Не се притеснявайте, бебокът си играе с пъпната връв. В този период при прегледа на ултразвук може да се определи полът на бебето. Теглото на плода е около 135 гр. Прочетете цялата 17 гестационна седмица от бременността и продължете да следите всяка следваща седмица в статията Бременност по седмици.

18 гестационна седмица

Кожата му е много набръчкана, защото все още не е се образувал мастния слой под кожата. Бебето спи доста – около 20 часа през денонощието. Движенията му са по–малко. С напредването на бременността ще става все по–активно и по–подвижно. Между 20 ч. и 23 ч., бебчо е най–активен и тогава ще усещате най–много движения. Теглото на плода е около  160 гр. Продължава в 18 гестационна седмица от бременността.

19 гестационна седмица

Количеството на околоплодните води се увеличава, което води до разширяване на матката. По този начин бебето има по–голямо пространство за движения. В тази 19 гестационна седмица бъбреците на бебето започват да функционират и колкото и странно да ви се струва, то започва да пишка. Разбира се, урината отива в околоплодния мехур, където в последствие се преработва от организмът ви, което означава, че всичко което приема бебето като течност е стерилно и безопасно. Клепачите все още са затворени. Започват се оформят корените на косата и веждите. Теглото е около 200 гр. Цялата статия за 19 гестационна седмица от бременността.

20 гестационна седмица

Бебето започва да натрупва мастна тъкан. Вече не се развива толкова бързо, колкото в началото на бременността. Поглъща по около 400 мл. околоплодна течност на денонощие, след което течността излиза под формата на урина. По този начин се подготвя за животът извън тялото на майка си, като усвоява рефлекса на гълтането и уринирането. Бебчо вече си смуче пръстите. Така се засилва сукателния рефлекс и бебето ще е подготвено за сучене, веднага след раждането си. Теглото е около 250 гр. Продължава – 20 гестационна седмица от бременността.

Вие сте на половината път до датата на термина и раждането на вашето бебе. До тук в бременност по седмици прочетохте и научихте интересни данни за размерите и развитието на плода едва през първата половина от бременността. От тук напред най–красивите моменти предстоят, така както за Вас бъдещите майки, така и за Вашето бъдещо бебе.

21 гестационна седмица

Бебето вече си отваря клепачите. Има си мигли и вежди. Но за момента зрението все още не е на ниво, защото в матката е тъмно. Ноздрите също вече са отворени и бебчо диша. Кожата все още е покрита с мъхче, което е познато като „лануго”. Тялото е покрито със слой, който прилича на восък. В 21 седмица от бременността бебето вече има чувства – радва се когато му пеете и му говорите, безпокои се, когато и вие сте неспокойна. Теглото на плода е около 330 гр. Вижте цялата статия за 21 гестационна седмица от бременността.

22 гестационна седмица

Пропорциите между тяло и глава са по–добри. Развиват се гънките на мозъка и той става по–голям. Теглото на плода през 22 седмица от бременността е около 385 гр. Научете всичко за 22 гестационна седмица от бременността.

23 гестационна седмица

Бебето вече има пръстови отпечатъци. Все още не са добре развити белодробните алвеоли. Затова бебета, родени преди осмия месец имат дихателни проблеми. Бебето вече си е изградило режим на будуване и спане. Спи между 16 и 20 часа на ден. Теглото на плода е около 440 гр. Вижте всичко за 23 гестационна седмица от бременността.

24 гестационна седмица

Вашето бебе вече реагира и на допир и шумове. Има силно развито чувство за равновесие. Обикновено сърдечните тонове се чуват със стетоскоп, но и при желание и партньорът ви може да усети ударите на малкото сърчице. Обикновено седмачетата добре оцеляват след раждането си. Теглото е около 500 гр. Научете още за бременност по седмици и 24 гестационна седмица от бременността.

25 гестационна седмица

Бебчето вече усеща различни миризми или вкусове. Малкото същество вече може и да вижда. Усеща болка и студ. По принцип всички бебета най–много обичат сладкото. Не се учудвайте, ако непрекъснато ви се ядат вафли, торти и т.н. Бебето ви кара да ядете, това което то иска и предпочита. През 25 гестационна седмица от бременността дължината на плода е около 28 см., а теглото е около 560 гр. … 25 гестационна седмица от бременността.

26 гестационна седмица

Бебчо продължава да поглъща околоплодната течност, в която живее, както и да я изхвърля с помощта на бъбреците си. Възможно е да поглъща до 3 литра на ден. Така  се развиват храносмилателната и отделителната система на плода. Дължината е около 30 см., а теглото – около 650 гр. 26 гестационна седмица от бременността

27 гестационна седмица

Бебето вече е човече и всички органи и системи в организма са развити. Движенията са силни и отчетливи. Вече трябва да следите дали мърда достатъчно. Пускайте му музика, която харесва. Вече би трябвало да се разбрали какви са неговите предпочитания. Не се стресирайте, защото целия стрес се поема от бебето. Не е лошо да започнете да се подготвяте за предстоящото раждане – да измислите име на бебчо, да подготвите стаята му и т.н. Вие сте в началото на 7 месеци, научете повече за 27 гестационна седмица от бременността

28 гестационна седмица

Белите дробове вече са доста по–развити. Счита се, че след 28 гестационна седмица, бебето вече е способно на самостоятелен живот. Правете си редовни изследвания на кръвта, защото в този период бременните могат да се сдобият с анемия, която ще отиде и при бебето. В 28 седмица от бременността теглото на плода е около 1 кг., а дължината е около 34 см. Много подробности и съвети за вашата бременност по седмици и по конкретно за 28 гестационна седмица от бременността.

29 гестационна седмица

Вашето бебе вече си има коса, а не само мъхче. Което от своя страна предизвиква у вас позиви за киселини или гадене. Колкото по–голяма е косата на бебето, толко повече киселини ви излизат. Дължината на плода е около 37 см., а теглото – 1 кг. и 250 гр. Прочетете всичко за 29 гестационна седмица от бременността и развитието на плода.

30 гестационна седмица

Бебето е вече доста голямо и му е трудно да се обръща в матката. С всеки изминал ден, домът му става все по–тесен. Бебчо вече знае кога е тъмно и кога е светло. Колкото и невероятно да звучи около 30 гестационна седмица от бременността бебето може да разбере откъде идва светлината. Дължината е около 38 см., а теглото – 1360 гр. 30 гестационна седмица от бременността

31 гестационна седмица

Наследникът ви започва да увеличава своите подкожни мазнини. Кожата на плода става все по–гладка. По този начин ще може да се справи с трудните моменти след раждането. Започва сериозно да наддава на тегло. Дължината на плода е около 40 см, а тегло – 1600 гр. Навлизате през тази 31 гестационна седмица от бременността в 8 месец от началото на вашата бременност.

32 гестационна седмица

Бебето продължава да наддава на тегло. Продължава да се развива белодробната функция. В 32 седмица от бременността теглото е около 2000 гр., а дължината –  40 см. Вижте още от 32 гестационна седмица от бременността

33 гестационна седмица

Вашето бебе вече е заело позиция за раждане. Но има случай, когато се обръща в последния момент. Възможно е, ако е седалищно разположено, много често краката му да се опират в пикочния ви мехур и това да предизвиква неволно изпускане на урина. Дължината е около 42 см, а теглото – около 2100 гр. Прочетете цялата статия за 33 гестационна седмица от бременността

34 гестационна седмица

Развива се централната нервна система. Белите дробове вече функционират нормално. Продължават да се натрупват подкожни мазнини. Тегло – 2300 кг, дължина – 45 см. Научете още за бременност по седмици в детайли за 34 гестационна седмица от бременността

35 гестационна седмица

През този период бебето изпълва цялото място в матката ви. Възможно е трудно да си поемате дъх, защото матката с бебето опира в ребрата. Около 35 гестационна седмица от бременността дължина – 45 см., тегло – 2400 гр. Още за 35 гестационна седмица от бременността

36 гестационна седмица

Наближава раждането. Може да усетите по–добро дишане. Това е защото бебето се приближава към малкия таз. В един момент ще усетите, че коремът ви вече не подпира ребрата, а се е смъкнал надолу. Дължина на плода е около 47 см., тегло – 2900 гр. Всичко за 36 гестационна седмица от бременността

От 37 седмица от бременността до 40 гестационна седмица

Всеки момент може да родите. Бебето вече е дълго около 50 см. и тежи между 3000 гр и 4000 гр. Желаем на на вас и детето, а защо не и децата много здраве и вечно щастие в сърцата ви, изпълнени с много усмивки и положителни емоции.

37 гестационна седмица от бременността
38 гестационна седмица от бременността
39 гестационна седмица от бременността
40 гестационна седмица от бременността

Стойностите в статията за бременност по седмици са ориентировъчни. Бебето може да се роди много над 4 кг, както и под 3 кг.

Важното е всички органи да функционират правилно. За доброто развитие на вашето бебе, най–добре може да се погрижи акушер–гинеколог. Той ще наблюдава бременността през цялото време и ако има някакъв проблем, то той ще бъде отстранен максимално бързо и безболезнено.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 1 reviews
 by Десислава

Много интересна и полезна статия!

Прочети още:

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.