Развитието на бебето по седмици от 15 до 27 гестационна седмица (втори триместър)

Реклама

Развитието на бебето по седмици от 15 до 27 гестационна седмица (втори триместър)

Календар на бременността – бременността по седмици

 1. Седмица 15 от бременноста
 2. Седмица 16 от бременноста
 3. Седмица 17 от бременноста
 4. Седмица 18 от бременноста
 5. Седмица 19 от бременноста
 6. Седмица 20 от бременноста
 7. Седмица 21 от бременноста
 8. Седмица 22 от бременноста
 9. Седмица 23 от бременноста
 10. Седмица 24 от бременноста
 11. Седмица 25 от бременноста
 12. Седмица 26 от бременноста
 13. Седмица 27 от бременноста

Седмица 15 от бременността

15 седмица

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Разпространени са доста шеги на тази тема, но е факт – бременните имат чести позиви за уриниране и е желателно винаги да са близо до тоалетна.

Едва сега AFP+ тестът  за преценка на риска за раждане на дете със синдрома на Даун би могъл да даде резултат. Посъветвайте се със своя лекар за това и направете своя избор самостоятелно.

Може да се задоволите и с кръвните изследвания. Това са безопасни изследвания, но за разлика от AFP+ теста Ви дават представа само за вероятността на риска. Те не поставят диагноза.

Бебето

Бебето ви бързо наддава на тегло. Мускулите му реагират на дразнения. Ставите на детето вече са подвижни. Благодарение на един уред, функциониращ по метода на Доплер, могат да се чуят и ударите на малкото сърчице.

Междувременно сърцето на вашето бебенце е почти перфектно развито. То се простира от предсърдията през сърдечните камери до сърдечните клапи. Първоначално между двете предсърдия остава един овален отвор, през който кръвта на детето се снабдява с кислород.

Този отвор се затваря едва в дните след раждането. Някои от създалите се преди известно време органи сега стават активни. Черният дроб произвежда жлъчен сок, а задстомашната жлеза започва производството на инсулин, който ще регулира кръвната захар.

Роговиците, лещите и ирисите са напълно развити, но очите все още са плътно покрити от клепачите.

Майката

В този период често се получават леки инфекции на пикочните пътища. Ако усещате парене при уриниране, то може би това е симптом за възпаление. Често това е резултат на настинка или недостатъчен прием на течности.

В някои случаи симтомите отшумяват, ако си почивате на топло и пиете големи количества плодов или билков чай. Препоръчително е обаче при всички случаи да се посъветвате с лекар.

Нелекуваните инфекции на пикочните пътища могат да имат сериозни последици като възпаление на бъбреците на майката, спиране на растежа на бебето, опасност от аборт или на по-късен етап – от преждевременно раждане.

Не се притеснявайте да взимате предписаните ви медикаменти. За бързото и ефикасно лечение на инфекциите на пикочните пътища дори по време на бременността могат да се приемат определени антибиотици, които не вредят на плода.

Инфекциите на гениталиите също не са рядкост по време на бременност. Хормоните предизвикват промяна в киселинността на влагалището, като по този начин Ви предпазва от обичайните микроби.

За съжаление обаче стимулира появата на някои видове гъбични инфекции. При парещо течение и зачервена, гореща лигавица най-вероятно става въпрос за микоза, наречена Candida albicans.

Лекува се с помощта на антигъбични свещички, които обикновено имат бързо действие. Абсолютно възможно е сами да се предпазите от подобна инфекция, като се храните с пълноценни продукти, плодове и зеленчуци и възможно по-малко захар и бял хляб.

Таткото

Забелязахте ли вече, че бъдещата мама започва да си харесва дрехи от вашия гардероб и да си ги присвоява? За да спасите вашите дрехи за себе си, най-добре я изведете на пазар и потърсете удобни облекла за бременни от качествени материи.

Бременността в цифри

15 седмица след първия ден на последния менструален цикъл

14 седмици + 1 – 7 дни (лекарско пресмятане)

13 седмица след оплождането

Диаметър на главичката на плода: 3,2 см

Тегло на плода: около 65 г

Изберете следващата страница, за да прочетете още.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 1 reviews
 by Мария

Много хубава статия.

Прочети още:

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.