Развитието на бебето по седмици от 15 до 27 гестационна седмица (втори триместър)

Реклама

Седмица 21 от бременността

21 седмица

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Ако докосвате корема си бързо ще разберете кои части от телцето на бебето сте напипали. В този стадий на бременността, то все още е в положение с главата нагоре. Леко притиснете корема си с длан и ще я усетите.

Малкото дупенце се намира надолу, а гръбчето ще усетите по лявата или дясната страна на корема си. На противоположната страна се напипват движенията на ръчичките.

Бебето се радва, когато говорите с него. Можете да се свържете с него, както акустично – като му говорите и пеете, така и с докосване. Това ще му повлияе успокоително. Вече можете да общувате по-пълноценно с вашето малко съкровище.

Ако при профилактичните изследвания през тази седмица се открие захар в урината, тестът трябва да се повтори. Възможно е да сте развила диабет.

На този етап от бременността, нивата на кръвната захар могат да се регулират чрез промяна на менюто на бъдещата майка. В много редки случаи се налага прием на инсулин.

Бебето

Бебето вече е достатъчно развито, за да отвори клепачи. Те вече си имат и мигли. Но тъй като в матката е тъмно, зрението не се тренира особено. Ноздрите на детенцето също вече са отворени.

Малкото сърчице бие с около 150 удара в минута. Вашето бебе диша, преглъща, кашля и смуче палците си.

Кожата на плода става по-дебела и леко червена. Тя е покрита с фин мъх, наречен „лануго”. Неговата функция е да предпазва кожата и да регулира телесната температура.

Ланугото ще изчезне в 9 месец от бременността и това ще е признак на зрялост на плода. Тялото на бебето е покрито от белезникав, наподобяващ восък слой. Това е така наречената „първородна смазка” (верникс казеоза).

Тя пречи на околоплодните води да омекотят твърде много кожата на детенцето и също изчезва при раждането.

Малкият човек се ориентира все по-успешно в околоплодния мехур. Това се дължи освен на ръчичките и крачетата му и на неговия добре развит слух. Бебето чува съвсем ясно шумовете, които издават червата и сърцето на мама. Равномерните удари му действат успокояващо.

Майката

Дори и до сега да сте били пощадени от болки в гърба, е много вероятно в тези седмици те да се появят. Това е така, защото колкото повече расте коремът ви, толкова по-голямо е натоварването на мускулите на гърба.

Правилната стойка сега е още по-важна. Стойте колкото можете по-изправени, като се стремите тазът ви винаги да е назад. Ако ви се налага дълго време да сте в седнало положение, подпрете долната част на гърба си с малка възглавничка.

Болките в гърба ще намалеят, ако полегнете за малко с глава и крака, повдигнати на възглавници.

Активността на щитовидната ви жлеза е повишена. Това е причината да сте по-чувствителни на горещина и да се потите по-обилно. За да се чувствате по-комфортно, носете свободни дрехи.

Добре е да се обличате с няколко, но по-леки дрехи, за да можете да свалите някоя при необходимост.

Възможно е да усещате болезнен натиск върху матката. Това са подготвителни контракции. Те са опасни само ако зачестят, станат редовни и болезнени. Ако това се случи, незабавно се консултирайте с вашия лекар.

Таткото

Не изпадайте в паника, ако жена ви настоява заедно са посещавате курсът за бременни. Помислете, че вероятно всеки друг бъдещ татко, който е там се чувства точно като вас. Със сигурност има какво да научите.

Бременността в цифри

21 седмица след първия ден на последния менструален цикъл

20 седмици + 1 – 7 дни (лекарско пресмятане)

19 седмица след оплождането

Диаметър на главичката на плода: около 5,1 см

Тегло на плода: около 335 г

Изберете следващата страница, за да прочетете още.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 1 reviews
 by Мария

Много хубава статия.

Прочети още:

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.