Развитието на бебето по седмици 3 – 14 гестационна седмица (първи триместър)

Реклама

Седмица 14 от бременността

14 седмица

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве с Безплатна Доставка:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Този период от бременността е идеален за пътуване или за почивка. Но при продължителни пътувания, например с автомобил, помислете за това, че на всеки два часа трябва да спирате за отдих.

Нужно е също да пиете достатъчно количество течности. Избягвайте заседяването, както и продължителното седене с кръстосани крака. Те могат да станат причина за тромбоза.

При дълъг път е важно често да ставате, за да се разтъпчете и раздвижите. Затова е препоръчително на дълги разстояния да пътувате с влак.

Ако обичайно при пътуване взимате медикаменти против гадене, то най-добре е да се консултирате с вашия лекар дали и сега е удачно. Доста от препаратите могат да се пият и след първите 12 седмици от бременността.

Пътуванията със самолет дори на дълги разстояния до 7 месец не представляват проблем. Изключение са случаите на повишено кръвно налягане и опасност от аборт или преждевременно раждане.

Но все пак избягвайте пътувания в напълно различни климатични зони, в райони с проблеми в хигиената и държави с лошо лекарско обслужване.

Имунизациите при пътувания са много важна тема: Повечето имунизации са безобидни, но въпреки това би трябвало да се посъветвате с експерти. Определени ограничения са в сила за профилактиката на малария.

Бебето

В този период – 14 гестационна седмица бебенцето ви расте доста бързо и постепенно придобива вид на новородено. Всички вътрешни органи са напълно оформени и вече функционират – но все пак само в майчината утроба!

Белите дробове работят и на практика детето вдишва и издишва. Тези „движения при дишане“ могат добре да се наблюдават при ехография. Но все пак до раждането плацентата ще продължи да снабдява бебето с кислород.

Сетивните органи за допир, равновесие и вкус също са доста добре развити. Възприемат се определени дразнения и се предават към мозъка. Вече действат хващателния рефлекс и рефлексът за сучене. А смукането на палците е едно от най-любимите занимания на бебето!

Майката

Сигурно вече усещате растящото коремче? За повечето бъдещи майки тъкмо сега е времето да си купят един удобен панталон за бременни, който ще им осигури свобода на движенията.

Обличайте само дрехи, с които действително се чувствате удобно. Ако възможностите ви го позволяват, не се колебайте да купите няколко дрехи повече. Те ще са ви нужни само след няколко седмици.

Тъй като хубавите дрехи за бременни не са никак евтини, ще е добре да можете да ги носите възможно най-дълго.

Таткото

Когато мама се чувства добре, на вас ви се струва, че тя отново си е предишния човек. Не се страхувайте от предстоящата промяна – да бъдеш родител си е вид личностно израстване.

Бременността в цифри

14 седмица след първия ден на последния менструален цикъл

13 седмици + 1 – 7 дни (лекарско пресмятане)

12 седмица след оплождането

Диаметър на главичката на плода: около 2,7 см

Тегло на плода: около 45 г.

източник:palitrastyle.com

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 1 reviews
by Мария on Maika.bg

Изключително полезна и подробна статия! Браво!

Прочети още:

One Thought to “Развитието на бебето по седмици 3 – 14 гестационна седмица (първи триместър)”

  1. interested

    Много хубава статия!

Leave a Comment