Развитието на бебето по седмици от 15 до 27 гестационна седмица (втори триместър)

Реклама

Седмица 23 от бременността

23 седмица

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Бебето изисква все повече и повече пространство. Възможно е през следващите седмици пробождащите болки в областта на гърдите да зачестят. Към това ще се прибавят и киселините в стомаха, особено когато бебето рита.

Уголемената и натежала матка ще създава и напрежение в таза. Маточните връзки се опъват силно при повишаване на теглото на бебето. Нужна е почивка. По възможност бременната не трябва да стои дълго време изправена.

Трябва да се знае също, че не е препоръчително бременна жена да вдига и носи тежест над 5 кг.

Бебето

Храносмилателната система на бебето вече функционира. Белодробните алвеоли все още продължават развитието си. Едва в края на 8 месец те биха могли да изпълняват своята функция.

За това и преждевременно родените дечица имат преди всичко дихателни проблеми. Това се определя като „синдром на дихателната недостатъчност”.

Още в корема ви детето си има режим на спане и будуване. Бебето вече може да извършва сложни движения с ръчички, но прекарва в сън между 16 и 20 часа.

Майката

Този период от бременността се характеризира и с появата на разширени вени. Причина за тях са увеличеното количество кръв и натискът, който оказва теглото на бебето.

Поради това кръвта не може безпрепятствено да протича по вените обратно към сърцето. От полза ще е ако се движите активно и редувате топъл и студен душ.

Също така е добре да избягвате седенето с кръстосани крака, носенето на стягащи чорапогащи. По възможност ходете с равни обувки.

Възможно е да ви се наложи да се справяте и с друг проблем – болезнени хемороиди. Причините за тях са сходни на тези за разширените вени. Успокоителното е, че и хемороидите изчезват след раждането.

Разбира се, вие можете да ги избегнете като избирате богата на баластни вещества храна и приемате голямо количество течности. Ако това не помогне се консултирайте с лекар и го помолете да ви предпише успокояващ мехлем.

Бани или компреси с хладка вода с лайка или с екстракт от дъбова кора също действат облекчаващо.

Ако все още шофирате, бъдете внимателни и не поставяйте предпазния колан върху корема си. Следете той да минава под или над него. Имайте предвид, че горната част на матката вече е на нивото на пъпа ви.

Таткото

Можете да се проявите като грижовен съпруг като предложите лек масаж на краката на вашата бременна жена. Тъй като разходките са полезни за нея, излизайте с предложения за кратки разходки заедно.

Това ще бъде оценено и като романтичен жест от ваша страна.

Бременността в цифри

23 седмица след първия ден на последния менструален цикъл

22 седмици + 1 – 7 дни (лекарско пресмятане)

21 седмица след оплождането

Диаметър на главичката на плода: около 5, 8 см

Тегло на плода: около 440 г

Дължина на плода: около 24 см

Изберете следващата страница, за да прочетете още.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 1 reviews
 by Мария

Много хубава статия.

Прочети още:

Leave a Comment