Развитието на бебето по седмици от 15 до 27 гестационна седмица (втори триместър)

Реклама

Седмица 19 от бременността

19 седмица

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Бебето ви е напълно защитено и сигурно вътре във вас. Количеството течност в околоплодния мехур всеки ден се увеличава. Това разширява матката и по този начин на бебето се осигурява повече място за движение.

Околоплодната течност има мътен цвят, тъй като в нея има известно количество от някои частици. От една страна, това са отпадни продукти от стомашно-чревния тракт на плода.

В течността се съдържат също и клетки от образуването на белите дробове, тъй като те поемат и изтласкват обратно околоплодната течност. Бъбреците на плода вече функционират и в околоплодните води попада урина.

Въпреки всичко изброено, тази течност е стерилна.

Шийката на матката на бременната жена остава плътно затворена до настъпването на родилни контракции. При някои жени обаче е възможна така наречената „слабост на маточната шийка” или „цервикс”.

Това означава, че шийката не може да издържи на натиска на матката и бавно се разширява. За да се избегне нежелан аборт, след 14 гестационна седмица шийката на матката може да се „зашие” или да й бъде поставен пръстен.

Тази манипулация се нарича „серклаж” и е безвредна. Серклажът се отстранява в 38 гестационна седмица. След това е напълно възможно нормално раждане.

Бебето

Феталната кожа е пригодена за живота във водна среда. Нежната пухена косица се предпазва от така наречената „първородна смазка”. В тази фаза от развитието на плода корените на космите под кожата на главата и на веждите стават по-здрави и се очертават все по-ясно.

Очите на бебето вече са добре развити, а ретината може да реагира на светлина. Клепачите обаче остават затворени до края на второто тримесечие от бременността.

Майката

В този период е възможно венците ви да са подути, зачервени и дори да кървят. Това се дължи на хормоналните промени. При някои бременни се появяват и възелчета в лигавицата. Често по зъбите се образува плака.

Затова, денталната хигиена в този период е изключително важна. Мийте зъбите с мека четка и с паста за зъби, която съдържа флуор. И не забравяйте, че ви се полага един допълнителен преглед при стоматолог, заплатен от НЗОК.

Ето, че дойде времето да помислите къде да родите. Все по-често избираме лекарят, който следи бременността ни, да води раждането на бебето. Ако пък вашият лекар не изражда, то той със сигурност ще ви насочи къде е най-удачно да посрещнете живота на детенцето си.

Добре е внимателно да помислите дали можете да си позволите раждане в частна клиника или ще се насочите към общинска болница. Можете да посетите избраните родилни отделения в дните на отворени врати.

Вече всяка специализирана АГ клиника или отделение предлага тази услуга. Единственото условие е да се запишете предварително. Това е идеална възможност да добиете лични впечатления и да улесните избора си.

Таткото

Изключително полезни са курсовете за бременни. Те обикновено започват след 20 гестационна седмица. Съберете информация къде какви обучения се провеждат и изберете най-подходящото за вас.

Добрият курс увеличава шансовете да превърнете раждането в едно положително преживяване. От курса ще научите много практични съвети за правилно дишане преди и по време на раждането.

Освен това, ще попаднете в една страхотна атмосфера на разбиране и ще можете да се запознаете с други бъдещи майки и татковци.

Бременността в цифри

19 седмица след първия ден на последния  менструален цикъл

18 седмици + 1 – 7 дни (лекарско пресмятане)

17 седмица след оплождането

Диаметър на главичката на плода: около 4, 5 см

Тегло на плода: около 200 г

Изберете следващата страница, за да прочетете още.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 1 reviews
 by Мария

Много хубава статия.

Прочети още:

Leave a Comment