Развитието на бебето по седмици – 12 гестационна седмица

Реклама

Развитието на бебето по седмици – 12 гестационна седмица

Календар на бременността – бременността по седмици

Седмица 12 от бременността

12 седмица

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Добрата новина за всички бременни е, че опасността от аборт от този момент нататък е почти изцяло изключена.

Коремът на бременната още не се забелязва съвсем, но костният таз със сухожилията и ставите става по-мек и еластичен под влияние на хормоните на бременността.

Леко се изместват дисковете между прешлените. Бременните, на които им се налага да натоварват гърба си, усещат разликата, тъй като често имат болки. Затова изправената стойка в този период е много важна.

По възможност стойте винаги изправени и не оставяйте таза си да се накланя напред. При продължително седене трябва да се подпрете с малка възглавничка в долната част на гърба.

Болките в гърба могат да намалеят, ако за малко полегнете по гръб и повдигнете главата и краката си на възглавници.

Бебето

Сега бебето е голямо, колкото малък лимон. Главата му все още е огромна в сравнение с тялото и е с диаметър около 2 см. Лицето е почти оформено, макар че клепачите все още са затворени.

Бебенцето има ясно изразен профил с високо чело и малко носле. В плода се развиват органите, които ще произвеждат кръвта – далак, черен дроб и костен мозък. Мускулите по телцето вече са видими.

Бебето може да сгъва ръчички в ставите на лактите и китките и да ги свива в юмручета. Пръстчетата на ръцете и краката са напълно оформени и имат нокътчета.

Бебето постоянно гълта от околоплодните води и отново ги отделя в мехура, което може да се наблюдава при ехографията.

Очите бавно се придвижват от слепоочията към предната страна на главата, но все още са доста раздалечени едно от друго. Около тях вече могат да се различат слоевете, образуващи клепачите. Ретината потъмнява.

Бебето ви вече може леко да движи устните си и да върти главата и цялото си тяло. Нервните пътища са развити до толкова, че то може да се движи, макар и некоординирано.

Рефлексно се изпълняват команди от мозъка, като например смукане на палец. Това означава, че вече е развит рефлексът за сучене при допир на устните.

Майката

Възможно е това да е една от последните седмици от дългия период на сутрешното гадене. При малка част от бременните тази фаза продължава по-дълго от 12 седмици.

В случай, че повръщате по-често от три пъти на ден в три последователни дни и вместо да напълнявате губите от теглото си, тогава непременно трябва да се консултирате с лекаря, който следи вашата бременност.

Възможно е бебето ви да не получава всички хранителни вещества, от които се нуждае. Има вероятност при вас да е на лице хиперемезис гравидариум. Това е най-силната форма на гадене и повръщане по време на бременност.

Понякога се налага и стационарно лечение в болница. В такива случаи дори само смяната на обстановката е добра терапия, което е признак за психосоматичния произход на това състояние. Съвсем скоро ще започнете да усещате движенията на детенцето.

Таткото

Имате ли нужда от включване в група за подкрепа за татковци? Има изобилие от онлайн групи, посветени на бащинството. Тези групи могат да бъдат убежище за вас, за да обсъдите всички чувства , които ви вълнуват в периода на деветте месеца очакване.

Бременността в цифри

12 седмица след първия ден на последния менструален цикъл

11 седмици + 1 – 7 дни (лекарско пресмятане)

10 седмица след оплождането

64 – 70 ден на развитието

Дължина на ембриона: около 5 см от главата до опашната кост

Тегло на ембриона: около 17 г

Още седмици:

 1. Седмица 3 от бременноста
 2. Седмица 4 от бременноста
 3. Седмица 5 от бременноста
 4. Седмица 6 от бременноста
 5. Седмица 7 от бременноста
 6. Седмица 8 от бременноста
 7. Седмица 9 от бременноста
 8. Седмица 10 от бременноста
 9. Седмица 11 от бременноста
 10. Седмица 12 от бременноста
 11. Седмица 13 от бременноста
 12. Седмица 14 от бременноста

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 0 reviews

Прочети още:

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.