Първото къпане на бебето у дома

Реклама

Къпането на бебе

Всички сме чували по нещо за къпането на бебе. Аз бях чувала, че е някакво голямо събитие, дори ходят баби да помагат, също че с пазенето на пъпчето е много трудно.

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Е когато ни изписаха от болницата и дойде момента да се къпем сами вкъщи се оказа, че не е нищо толкова сложно.

[pullquote]Първо и най – важно нещо за къпането, то се прави за удоволствие на всички участващи, ако сте изморени или бебето не е в настроение в никакъв случай не е задължително, всеки ден да се къпе бебето.[/pullquote]

Има поверие според, което до навършване на една годинка на детето трябва да се къпе всеки ден. Това са отживелици, новородените бебета нямат нужда да се къпят всеки ден, те са толкова чисти, не пипат нищо мръсно, не пълзят, няма нищо което на налага ежедневното им къпане. Освен това кожата се изтощава от всекидневното къпане.

Тенденцията е дори след раждането бебетата, да не се къпят веднага, защото това е един ненужен стрес. В някой болници вече къпят бебетата известно време след раждането.

При нас беше така, когато видяхме нашето бебе Ники след раждането беше все още покрит с верникс (бяло-жълтеникава субстанция) и на следващия ден вече явно беше изкъпан.

Ние къпехме нашето бебе през ден докато пролази, тогава вече наистина се цапаше и имаше нужда почти всеки ден от баня. В западните страни като Германия например, къпят бебетата един-два пъти на седмица.

Дори сега Ники е на година и три месеца, ако сме много изморени, имаме гости или излизане пропускаме банята.

Нищо няма да се случи ако не къпем детето всеки ден, това, че имаме дете не означава, че нямаме право на друг живот, спокойно излизайте или правете каквото искате и нека къпането и други такива бебешки занимания не ви спират.

Гледането на дете е нещо прекрасно, но не означава, че трябва да спрем да се срещаме с приятели, да излизаме на заведения, разходки, да спрем да пътуваме или каквото обичаме да правим.

къпане на бебе 2

Времето, в което ще къпем бебето е добре да е по едно и също време в деня и не е задължително да е вечер, когато всички и особено бебето е уморено и кисело. Ако по – удобно за вашият график за деня е да правите баня сутрин, няма нищо лошо.

 

 

[pullquote]При първото къпане е най – важно да сме спокойни. Децата усещат нашите емоции и ако в този момент сме притеснени или неспокойни е много вероятно бебето да плаче.[/pullquote]

Всяко бебе обича водата, то девет месеца е живяло във вода, така, че ако бебето плаче, когато го къпете, това не е защото не обича водата. Причината е някъде другаде.

Избираме момента, подготвяме всичко необходимо, ваничката, стойка ако използвате, препарат за къпането на детето (използваме за коса и тяло в едно). Ние използвахме шезлонгче,

шезлонче за баня което се поставя вътре във ваничката. Изработен е от плат, който се сваля от металната стойка за да се пере. Един от най – евтините варианти и може би най-пракричен.

Пластмасовите шезлонгчета са твърди и цялата тежест на бебето пада на слабините им и вероятно не е много приятно. Слагаме вода във ваничката, ако се притеснявате, може да я измерите с термометър за вода, ние доста дълго го използвахме, защото все ми се виждаше хладка водата и я правех много топла.

По принцип след едно-две измервания с термометър ще свикнете. Водата трябва да е 37 до 38 градуса максимум.

Температурата в стаята може да се повиши с 1-2 градуса. Не е нужно в стаята да става 30 градуса.

Преди да имаме дете, бяхме чули,че когато се къпе бебе в стаята трябва да е 26 градуса и когато избирахме климатик със съпруга ми си говорихме, все пак трябва да прави 26 градуса в стаята.

След това разбрахме, че това е лудост, ние отглеждаме детето си на 20 градуса в стаята. Когато го къпехме справихме 21-22 градуса в стаята.

Подготвяме всичко необходимо: ваничката, препарат, шезлонгче (ако използваме) хавлийка (може първите месеци да слагаме тензухче в хавлийката, попива по -добре водата без да се налага да търкаме).

Много голямо притеснени за някой родители е пъпчето. Нашето пъпче падна на втория ден вкъщи. Цялата олелия около пъпчето е за една седмица приблизително.

Когато се прибрахме от болницата го измивахме на бързо на чешмата. Взимах детето на предмишницата си по коремче, измивах му предимно дупето за 5 минутки и готово. Много добър заместник на голямото къпане.

Пъпчето му падна, беше на втория ден у дома, в следващите дени не се къпе детето, за да може хубаво да заздравее мястото и това беше нашата история с пъпчето.

Когато подготвим всичко за първата баня събличаме детето внимателно, като гледаме да не го разсърдим много. За да бъде и детето спокойно трябва да уцелим момент, в който хем да не е точно след хранене, хем да не е много гладно.

Също така трябва да уцелим момента със съня. Ако детето се храни на 3 часа условно, 1 час преди следващото хранене примерно. Вие сами ще усетите момента.

къпане на бебе 3

Гледаме да няма много време между сипването на водата и влизането на детето в нея или просто я правим с 1 градус повече, но внимаваме. в съд отделяме вода за изплакване и поставяме съда в близост.

Гушваме бебето внимателно и го водим в банята, като не създаваме суматоха, а приятна атмосфера.

Потапяме бебето бавно и внимателно, като придържаме главичката и започваме от крачетата. Придържаме бебето през цялото време. Не бива да оставяме бебето без надзор в банята, дори да сме забравили нещо.

Ако сте забравили хавлията по -добре занесете бебето не завито до стаята или ако сте забравили препарата, по -добре го измийте само с вода. Използването на препарата е добре да става в умерени количества, дори може да не го използвате на всяко къпане особено в началото.

Измиваше тялото на бебето, от горе на долу и отпред назад, за да избегнем инфекции.

Ако пъпчето все още не е паднало, се опитваме да не го мокрим, дори да попадне малко вода не е проблем, въпросът е да не се кисне през цялото време във водата, за да не омекне.

Когато приключим с къпането, изваждаме бебето, внимателно от водата, като придържаме главичката му, поливаме го с чистата вода и го завиваме с хавлийката.

Изберете една марка козметика за детето ако нямате проблем с нея, не я сменяйте.

Ако бебето иска да плиска водата, оставете го, нека разбере,че това е забавление.

Ако бебето заплаче вътре във водата, опитайте се да го успокоите, ако продължи да плаче прекратете къпането и опитайте пак друг ден. Много е важно детето да не се травмира. Ако не се успели от първия път, опитайте друг ден с добро настроение и без мисълта, че пак ще стане така.

Ако бебето започне да плаче при изваждането от водата, няма нищо по – нормално от това. “всяко уважаващо себе си бебе плаче след баня” .

След като извадим детето от водата, завиваме го с хавлийка. поставяме го на повивалник или където ще продължим с процедурата.

Първо подсушаваме главичката, след това подсушаваме ушичките, като избърсваме само ушната мида, не бъркаме в ушите на бебето. Подсушаваме тялото, като не търкаме много с хавлията, а само попиваме, затова ви предложих вариант с тензух.

След като подсушим тялото на бебето, почистваме пъпчето със спирт 70 градуса върху стерилна марличка, то трябва да е чисто и суха. На нас от блоницата ни бяха изписали още едно мазило, с което се мажеше пъпчето.

Тази процедура е добре да се прави 3-4 пъти на ден, след като падне пъпчето държим суха и продължаваме да мажем още няколко дни. След падането е възможно леко кървене.

Много е важно пъпчето да падне само, не дърпаме дори да се държи на тънка нишка. Стараем се памперса да е под пъпчето, за да не спарва.

След това започваме да мажем бебето, някой препоръчват бебето да се маже с преварен на водна баня зехтин, а други с бебешко олио.

Не използваме свинска мас. Нашите родители може и да са я използвали, но днес не се препоръчва. Също така слагането на сол във водата на бебето е абсолютно забранено, може да изгорим бебешката кожа.

Като се маже ⅓ от тялото на бебето, не е нужно да бъде омазано от глава до пети, започваме от сгънките винаги, там намазваме, а след това колкото от тялото ни позволи бебето. Комбинацията от пудра и олио не се прави.

Напоследък забелязвам, че по – малко се използва пудра, но все пак ако решите да я използвайте, не слагайте олио там където ще пудрите.

През първите седмици слагах тънка шапчица след баня. Като уточнявам, че сме родени през ноември, ако навън е лято мисля, че няма нужда.

В общи линии, това е твърде много теория за нещо толкова просто, но както с всяко ново нещо първо проучваме дълго и после разбираме, че не е нищо сложно. Но така е с децата, притесняваме се как ще се справим, а като отмине  си казваш, е не беше толкова трудно.

Наслаждавайте се на приятните мигове с бебетата, в и извън банята.

 

Полезно ли ви беше?

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 1 reviews
 by Михаела М.

Много полезна статия, благодаря ви!

Прочети още:

Leave a Comment