Проблеми с гърдите – запушени каналчета, мастит, абсцес и подутини

Реклама

I. Запушени млечни каналчета

Ако усещате в гърдата си болезнено място или бучица, причината вероятно е запушено млечно каналче. То може да е малко или пък да обхваща голяма част от гърдата, която се усеща препълнена и не омеква след кърмене. Кожата над тази част може да почервенее.

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Понякога се случва “тапичка” в един от отворите на зърното да блокира потока на млякото и така да причинява задръжка на кърма. Ако зърното изглежда нормално на цвят, но забележите бяла точка около върха му, особено веднага след като бебето пусне гърдата, тогава причината вероятно е запушена пора на зърното.

Запушените каналчета са най-често срещани през първите седмици на кърмене, но могат да се появят по всяко време, докато кърмите. През началните седмици и месеци  често се дължат на непълно изпразване на гърдата. Майки с изобилна кърма, включително кърмещите близнаци, като че ли са по-податливи на запушване на каналчетата. Прекъсване на кърменето, за да прехвърлите бебето на другата гърда преди то да е дало сигнал, че е свършило, също може да доведе до запушване на каналчета. Запушването може да стане също така като последица от пропуснато кърмене или дълъг период през нощта без кърмене. Прекалено тесни сутиени, особено такива с метални банели, могат да нарушат потока на мляко и да доведат до запушени каналчета. Същото нещо могат да предизвикат и стегнати презрамки на кенгуруто.

По неизвестни причини запушените каналчета изглежда са по-чести през зимните месеци. Някои специалисти по кърмене са на мнение, че майки, които не поемат достатъчно течности, които леко се обезводняват от настинка или грип или които са преуморени също са по-податливи към развитие на запушени каналчета.

Всяка подутина в гърдата, която не намалява чувствително размера си след седмица трябва да бъде прегледана от лекар!  Махнете сутиена си, ако съществува и най-малкото съмнение, че може да е тесен или да притиска част от гърдата ви.

Мерки за лечение на запушени каналчета

 • Налагайте топли мокри компреси на гърдата 15-20 минути преди кърмене
 • Кърмете често, най-малко на всеки два часа. Започвайте всяко кърмене от засегнатата гърда.
 • Нежно масажирайте гърдата точно над засегнатото място, докато кърмите.
 • Ако сте направили всичко дотук и не забележите промяна в гърдата след 1-2 кърмения, опитайте да поставите бебето на гърда с брадичка близо до запушеното каналче, ако е възможно, така че да има по-добро изцеждане на това място. Ако не стане, влезте под душа. С добре насапунисана гърда започнете да прилагате постоянен, но нежен натиск над засегнатото място в посока към зърното.
 • Увеличете приема на течности, така че да започнете да пишкате по-често.
 • Ако блокажът изглежда да е в зърното, потърсете да видите засъхнали млечни секреции или запушена пора на зърното, която може да прилича на пъпка с бяло връхче. Ако е необходимо, можете да отстраните такава видима тапичка от канала на зърното с помощта на стерилна игла. Това може да причини леко кървене, но най-вероятно няма да усетите болка.
 • Бъдете нащрек за признаци на развиващ се мастит – температура, втрисане и болки – така че да можете да отреагирате бързо.

II. Мастит

Около 30% от кърмачките развиват мастит или инфекция на гърдата. Това се случва най-често първите три месеца след раждането.

Маститът предизвиква симптоми подобни на грип, включително температура, втрисане, болки, главоболие и понякога прилошаване и повръщане. Обикновено само едната гърда е засегната. Тя се подува и става болезнена и зачервена на засегнатото място.

Маститът може да е последица от запушено каналче или рагади по зърното. Другите възможни причини са тесен сутиен, пропуснати хранения, нередовна смяна на попиващите подложки за сутиен, анемия, стрес и умора. Макар че докторите често предписват антибиотик за мастита, много жени се възстановяват бързо и без него. В едно изследване на жени с мастит половината от тях не използвали антибиотик и нито една от тях не получила усложнения (Риордан и Никълс,1990). Все пак антибиотикът може да е необходим, ако симптомите ви не отзвучат, след като сте взели мерките, описани по-долу или ако сте анемична. В противен случай може би ще предпочетете да избегнете антибиотика, тъй като той може да доведе до появата на гъбички при майката и бебето.

При бърза и адекватна реакция симптомите на мастит обикновено отзвучават в рамките на 24 часа. Най-важното е да продължавате да кърмите често през този период; прекъсването на кърменето  ще забави излекуването и може да доведе до развитието на абсцес. Не трябва да се притеснявате, че бебето ще се разболее, тъй като инфекцията засяга тъканта на гърдата, а не млякото. Опитайте се да откриете възможната причина за инфекцията, така че да предотвратите повторното й появяване в бъдеще.

Мастит и на двете гърди, макар и рядко срещан, понякога е симптом на инфекция с В-стрептококи, която се предава от бебето към гърдата. Когато са засегнати и двете гърди, трябва да бъде уведомен педиатъра на бебето, така че да започне необходимото лечение и на детето.

Мерки за лечение на мастит

 • Легнете в леглото, ако вече не сте го направили.
 • Махнете сутиена си, ако ви е по-удобно без него или ако има и най-малкото съмнение, че може да е твърде тесен или да притиска част от гърдата ви.
 • Кърмете често, най-малко на всеки два часа и всеки път започвайте от засегнатата гърда. Съветите да отбиете бебето или да прекратите временно кърменето се базират на недоказани теории. Да се откажете от кърменето може да забави излекуването и да доведе до образуване на абсцес.
 • Увеличете приема на течонсти, така че да започнете да пишкате по-често.
 • Налагайте топли мокри компреси на гърдата 15-20 минути преди кърмене и между кърменията.
 • Следете температурата си. Таблетки, съдържащи парацетамол или ибупрофен могат да ви помогнат да свалите температурата и да намалите дискомфорта.
 • Някои майки твърдят, че взимането на витамин С – 4 пъти дневно по 1000мг – ускорява лечението и възстановяването (бел.прев. – преди да последвате този съвет, имайте предвид, че това количество превишава десетки пъти необходимата дневна доза от витамина, и е поне 4 пъти повече от профилактичните високи дози!) .
 • Ако след 24 часа не се почувствате по-добре, обадете се на лекаря си, който най-вероятно ще ви предпише антибиотик. Антибиотикът трябва да се взема през целия курс на лечение, който ви е предписан, дори симптомите да изчезнат преди края му.
 • След като свърши антибиотикът, следете за симптоми на гъбична инфекция – сърбеж, подсичане на дупето или болки в зърната.

III. Абсцес на гърдата

В много редки случаи маститът може да се развие в абсцес. Абсцесът на гърдата представлява събиране на гной вътре в гърдата. Може да се появи когато майката спре кърменето заради мастит, когато лечението на мастит се забави или когато майката има проблем със съпротивителните сили, дължащ се на тежка анемия.

Може да се заподозре наличие на абсцес, когато симптомите на мастит продължават повече от няколко дни и в гърдата има непроменяща се подутина. Тя може да е мека или твърда, но не се променя от кърменето. Абсцесът трябва да бъде дрениран от лекар в кабинета му или в болница. След дренажа възтановяването е бързо.

Развитието и лечението на абсцес обикновено е доста травмиращо преживяване. Може да бъдете посъветвани да спрете напълно кърменето или може да се съмнявате в себе си дали да продължите. Макар че няма нужда да спирате кърменето, може да ви бъде предложено да не кърмите от засегнатата гърда първите няколко дена след дренажа. Междувременно можете да ползвате помпа, за да запазите кърмата докато бебето се върне към кърмене от двете гърди. От мястото на срязването може да изтича мляко за кратко, но то ще се излекува и ще се затвори. (бел. на авторката – Аз самата получих абсцес 6 седмици след раждането и продължих да кърмя успешно без никакви по-нататъшни затруднения).

IV. Подутини и бучки в гърдите

Подутините в гърдите са много често срещани през първите седмици и обикновено се свързват с лактацията.

Гърдата може да се усеща цялата на бучки, когато е препълнена и напрегната. Внезапната поява на болезнена подутина обикновено е признак за запушено каналче или – ако е съпроводена с температура и грипоподобни симптоми – за мастит. Подутина, която се появява преди кърмене и намалява или изчезва след това най-вероятно е малка киста, която се пълни с мляко.

Винаги когато подутина в гърдата не показва промяна в размера си за по-дълго от седмица тя трябва да бъде прегледана от доктор. Вероятно става въпрос за безвредна киста или доброкачествен тумор; рядко причината е рак. Но все пак се е случвало да се открие рак на гърдата при кърмачки, така че посетете лекаря си за подробен преглед на гърдата колкото е възможно по-скоро. Ако се препоръчат по-нататъшни изследвания, няма нужда да отбивате бебето, макар че лекар, незапознат с лактацията, може да ви го препоръча. Много жени са минали през мамография, ултразвук, биопсия на гърдата и премахване на бучка без изобщо да прекъснат кърменето. Не се чувствайте неудобно да потърсите и второ мнение винаги, когато се препоръчват драстични мерки.

Източник: biberonbg.com

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 0 reviews

Прочети още:

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.