Кърменето

Реклама

Кърменето

Кърменето е естественият начин да се храни едно бебе. Няма нищо по – нормално и хубаво нещо.

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Има стотици причини да кърмим децата си. Ползите са и за двете страни. 

Едва ли има човек, който да не знае, че кърменето е полезно. Но някак си, в днешно време, майките все по – често се отказват да кърмят. Било то, още преди да родят или след това.

В повечето случаи, майките се отказват, защото срещат някакви трудности. Обикновено майката не знае как да се справи с възникналия проблем и се обръща към адаптираното мляко.

Проблема обаче не се корени в самите майки. В днешно време изкуствено мляко може да си купиш от всякъде. Много жени не кърмят децата си и някак си е станало съвсем естествено, че някой майки не кърмят.

Преди 500 години да кажем, ако майката не е кърмела детето си, то e било обречено на гибел,  освен ако друга майка не го кърми. Тогава кърменето е било на живот или смърт. Тогава всички жени са кърмели децата си и са си помагали една на друга.

От както съществува адаптираното мляко, то постепенно се превръща в мода и някак си става по – важно от кърмата.

Дори лекарите, с лека ръка препоръчват дохранва, отбиване, спиране на кърмата без основателна причина или при случай, който може да се реши по – много по – естествен начин.

Има въведени термини като “рядка кърма” или “пресечена кърма”. Чувала съм истории като “майка ми не ме е кърмила, защото кърмата и е била пресечена”. Такова нещо не съществува.

Наистина нямам логично обяснение как е възможно да има толкова много фактори, които да откажат една майка да кърми детето си.

Преди 20 години, е имало акушерки, които са подготвяли майките с информация още по време на бременността, за предстоящите събития, като раждането, кърменето и отглеждането.

След като детето се роди е имало патронаж, който е идвал в дома на семейството и сестри са помагали, ако има някакъв проблем.

Сега има много лекари, които взимат скъпо и прескъпо и не споменават дори дума, за това как ще протече раждането, какво да прави жената след това, а да не говорим да стане дума за кърмене.

Добрата новина, е че има курсове за бременни, както акушерки, който оказват подкрепа. Със съпруга ми ходихме на такива и там ни подготвиха за всичко предстоящо, за което сме им много благодарни.

Кърменето е наистина най – доброто, от където и да го погледнем. Няма нужда от приготвяне на млякото, разполагаш денонощно, винаги е с перфектната температура и дори е безплатно. Още по – хубавото, е че кърмата се променя спрямо нуждите и възрастта на бебето.

Изборът да кърмиш е личен. Никоя жена не може и да бъде заставена да кърми. Има жени, които по определени причини не желаят да кърмят. Това е техния организъм, тяхното дете и тяхно решение. Никой няма право да ги съди за това.

Пиша тази статия, за да кажа на жените, които искат да кърмят, че дори да имат някакви проблеми, те имат решение. Процента на жените, които наистина не могат да кърмят поради някаква физиологична причина е нищожен. Всички други жени могат да кърмят децата си, стига да искат и имат правилната информация

Всеки проблем си има решение.

Основната причина за некърмене или много краткото такова е недостатъчно количество кърма. Тогава майките се отчайват, започват да дохранват и постепенно детето преминава на изкуствено хранене.

Скъпи майки, ако не желаете да кърмите поради каквато и да била причина, не го правете. Това са вашите гърди и в  крайна сметка никой не може да ви каже какво да правите с тях. Ако някоя майка иска да кърми детето си, то трябва да знае, че ако направи нужното, ще успее.

В днешно време има много информация. В интернет има много прекрасни статии за кърменето и възможните проблеми, които могат да възникнат. Освен това е много важно да знаете, че има консултанти по кърменето, които обикновено са безплатни.

Те имат подготовка и могат да ви дадат конкретни съвети и подкрепа. В сайта на ЛаЛече Лига, както и на Национална Асоциация подкрепа при кърмене, можете да потърсите консултант за вашия град. Хората там са обучени и опитни и е много вероятно да ви помогнат да се справите с трудностите.

Когато родих сина си, без уверена, че всичко с кърменето ще е наред. Със съпругът ми ходихме на курсове за бременни, имах книга за кърменето. Бяхме много добре информирани какво да очакваме и как да се справим.

Но когато дойде момента да накърмя сина си, се оказа, че той не може да засуче. Детето дори не се опитваше, той просто или плачеше или спеше, но не проявяваше какъвто и да било интерес към гърдите ми.

Бях много притеснена, изпробвах всички техники, които бяхме учили на курсовете. В родилния дом се изредиха всички акушерки да ми помагат, но само веднъж успяхме що – годе.

Не ми оставаше друго освен да се цедя. Казах си “аз поне кърма да имам, а пък другото все някак, ще го измислим”. Минаха 3 дни, изписаха ни от болницата. Там му давах изцеденото от шише, а акушерките, вероятно са му давали и АМ, което се оказа голяма грешка.

Прибрахме се у дома. Няма по – хубаво нещо да си си вкъщи. Но проблема не се оправяше. Почувствах се ужасно, напълно безпомощна и много разочарована и виновна. Бях убедена, че аз не правя нещо както трябва.

Дори казах на съпруга ми „обади се на доктора, да каже какво мляко да купуваме, явно няма да стане с кърменето“. Тогава потърсих помощ от консултант по кърменето. Жената е организатора на курсовете за бременни, на които ходихме и води лекциите за кърменето.

По телефона и обясних какво става, но тя беше озадачена “как така детето хем плаче и не иска да суче, хем спи и пак не иска да суче?” Явно е усетила, че проблема е сериозен и ние сме много отчаяни и дойде вкъщи.

Безкрайно благодарна съм на тази жена. Това което трябваше да направим беше, аз да се цедя и да даваме на бебето с малка лъжичка, за да стимулираме сукателния рефлекс, като също така опитваме с гърдата. Но в никакъв случай от шише.

Нашето бебе имаше и жълтеница, което означава, че се нуждае от още повече хранения, на 2 часа. Картинката беше следната. Предлагам на детето да суче, то дори не разбира какво искам да направя.

След което баща му го храни с лъжичка, което е много мъчително и бавно занимание, докато детето постоянно заспива. А аз почти денонощно се цедя. Като всичко това се записва, в колко часа колко мл е изяло детето, за да имаме представа колко се е събрало за деня. Така бяхме може би 2-3 дни.

Благодаря на съпруга ми, че издържа. В един момент бебчо засука, никога не съм изпитвала подобна радост. Никога няма да забравя този момент, толкова бях щастлива, сълзите ми просто потекоха, но не можех да извикам на съпруга ми от другата стая, от страх да не прекъсна бебето. Беше просто уникален момент.

Така постепенно започна да суче. Нещата се случваха много бавно, всяко хранене отнемаше по 40-50 минути. Общо взето не правехме друго. Това продължи до 4 месец на бебето, като в началото се и цедях, докато набавя достатъчно кърма.

През тези първи месеци зърната ме боляха ужасно, имах запушвания на канали от недоброто сукане на бебето. Общо взето не беше много лесно, но не мога да се оплача.

Кърмих сина си до единайстия му месец и през цялото време се будеше нощем на 3 часа, за да суче. Още по – прекрасни моменти, всичко навън е тихо и тъмно, а ти и малкото си ангелче се гушкате, сякаш само вие съществувате на този сват.

Имахме трудно начало, но си заслужаваше напълно. След това нещата се нормализираха, чувствах се като нормален, човек, когато бебето се научи да суче за 5 минути на кърмене.

Започнах да го кърмя навън и прекарвахме цялото си време в разходки. Всичко, което ни трябва, беше с нас и можехме да си ходим където пожелаем. Това е безценна близост и удовлетворени.

Да виждаш как детето ти мърка от удоволствие, сякаш, не просто се храни, а изпитва върховна наслада. 

Споделям тази история, за да дам кураж на други майки, които имат някакви затруднения, не се колебайте да потърсите съвет. Не изпускайте нещо толкова прекрасно, само защото не сте попаднали на правилната информация на време.

Много е важно да се каже също, че в повечето случаи жените нямат проблем с кърменето, така че не мислете за кърменето като за изпълнено с проблеми преживяване.

По – скоро то е нещо съвсем естествено, нормално и приятно.  Же лая много безпроблемно кърмене, изпълнено с незабравими мигове.

 

Полезно ли ви беше?

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 0 reviews

Прочети още:

One Thought to “Кърменето”

  1. […] Недостига на кърма е най – честата причина, поради която майките спират да кърмят своите бебета. Това всъщност е един от най – лесно решимите проблеми при кърменето. […]

Leave a Comment