Курсовете за бременни (родители).

Реклама

Курсовете за бременни (родители).

Здравейте, бих искала да ви разкажа нашия опит с курсовете за бременни. Когато разбрахме, че съм бременна бяхме много щастливи, но след като отмина първоначалната еуфория започнах да се питам “добре, хубаво ще имаме бебе, но аз не знам нищо за това как се гледа?”.

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Бях наистина много притеснена, чакахме с нетърпение бебчето ни, но не спираше да ме мъчи въпроса как ще се справим.

Повечето ни роднини живеят в чужбина и нямахме никой, който да ни напътства.

Ние първи от приятелите ни чакахме бебе и нямах никакви наблюдения.

Може би вече бях в 4-5 месец, когато започнах да търся курсове за бременни в интернет. Намерих няколко, но когато се обадих да питам, нямаше скоро да започва нова група (може би защото беше лято).

И така съвсем случайно намерих телефона на курсове, които ще имат група през август. Жената по телефона беше много любезна и изчерпателна.

Тези курсове бяха в другия край на града и бяха платени, което ми се стори странно, защото всички други, на които бях попаднала бяха безплатни. Струваха 90 лв. и си казах “е не е чак толкова, все пак е за детето ми”.

Мисля, че това са най-добре похарчените пари в живота ми. Курсовете бяха разделени на лекции и упражнения. Лекциите бяха 12 (по 1 на седмица), а упражненията 8 (отново по 1 на седмица). Курса общо продължи около два месеца и половина.

Атмосферата беше чудесна, всички бяха много мили и усмихнати. Останалите семейства също очакваха бебета и всички бяхме на една вълна. Имаше семейства които очакваха второто си дете и за втори път посещаваха този курс.

Винаги съм си мислела, че след първото дете ще знам всичко, но истината, е че човек се адаптира към моментната обстановка и бързо забравя вече не нужната информация. Сега нашето детенце е на годинка и три месеца и трудно си спомням с подробности първите му месеци.

Всяка лекция беше водена от различен лектор, като почти всички лектори бяха лекари. Единствено темите за кърменето бяха водени от организаторката на курсовете, която е консултант по кърмене.

Упражненията бяха смесица от йога за бременни, техники за дишане и други много интересни занимания.

На всички лекции и упражнения са добре дошли и бъдещите татковци, ако имат възможност. Съпругът ми работи на смени и помолихме докато ходехме на курса да работи дневни смени за да може и той да идва. Лекциите и упражненията започваха в 18:30 и нямаше проблем дори и да закъснеем.

Всички лекции бяха много интересни и полезни. Останахме много очаровани от този курс. Запознахме се други двойки, които чакаха бебе.

Курсовете отговориха на всичките ни въпроси, като започнем от бременността, раждането, кърменето и гледането на бебето.

Тези курсове бяха платени, защото както пише и в сайта имНие сме независими и защитаваме интересите на майките и бебетата, а не тези на болници”. И наистина е беше така. Ние живеем в Пловдив, тук се оказа че има много курсове за бременни, всяка частна болница има свои, в дкц-тата има спонсорирани от различни фирми и други вероятно.

Различното на тези курсове беше, че те наистина нямат друг интерес, освен този да помагат на бъдещи и настоящи родители.

Друга много интересна част беше посещенията в АГ болниците и отделения в града. Заведоха ни във всички държавни и частни родилни отделения, като ни срещнаха с лекарите, които работят там. Имаше кратка лекция и можехме да зададем конкретните си въпроси за това отделение и условията там.

След като приключихме курса бях вече в осмия месец, чувствах се много спокойна, както за раждането, така и за гледането на бебето. Е имаше вълнение за предстоящите събития, но го нямаше този ужасяващ страх от едно огромно неизвестно, по скоро изпитвах нетърпение.

На курсовете подробно бяхме обсъдили как започва раждането, кога да тръгнем за болницата, всичко беше отработено.

И така дойде и нашият ден, роди се бебчо и всичко беше наред.

Но въпреки всички книги и лекции за кърменето в  болницата не можахме да накараме малкия Ники да засуче Изредиха се всички сестри и не се получаваше. Когато ни изписаха и се прибрахме, аз се чувствах много зле от този факт.

На курсовете бяхме обсъдили всички възможни проблеми при кърменето, бях чела книга за това, но нищо не помагаше. Тогава се наложи да се обадя на организаторката на курсовете Тони (тя казваше, че винаги може да и се обадим).

По телефона не се получи и се наложи да дойде вкъщи. Жената идва 2 или 3 пъти докато решим проблема, за което съм и безкрайно благодарна, тя ми вдъхна кураж и увереност. Всичко с кърменето беше наред и се кърмихме до 11тия месец.

До ден днешен поддържаме връзка и знам, че мога да разчитам на нея.

Много съм щастлива, че попаднахме точно на тези курсове, те ни направиха много информирани и модерни родители.

Оказва се, че много от нещата които са правили нашите майки и баби вече на са актуални, за това не разчитайте само на бабите, че ще помагат. Съветвам горещо всеки, който очаква дете да посети подобен курс.

Много важно за мен беше, съпругът ми да присъства на курсовете, все пак заедно ще отглеждаме детето си. Получи се много добре, двамата имаме еднакви виждания за нещата и ако някой не може да се сети за нещо, другия помага. Смятам, че курсовете ни обединиха около грижата за бебето.

Никога няма да забравя първото нещо което съпруга ми направи след като се прибрахме вкъщи с бебето. Взе бебето, сложи го на леглото и му смени памперса, но го направи сякаш това е нещо което е правил стотици пъти.

Ние останахме много доволни от посещението ни на курсове за родители. Мисля, че това е бъдещето.

Прочети още:

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.