Край на кърменето

Реклама

Краят на кърменето е един точно толкова важен и точно толкова емоционален момент, колкото е и началото му.

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Независимо от това кога настъпва този край, кърменето е създало основата на разностранни и богати емоции и чувства, които протичат помежду ви.

Нормално е да подхождате към отбиването със същото вълнение, страхове и съмнения, каквито сте имали и в началото, при първите ви опити за кърмене.

Емоциите и притесненията са много подобни – Какво трябва да правя? Как ще се отрази на детето? Дали ще боледува? Как ще заспива? Какво ще правим с храненето, то все още суче много? Как ще се променят отношенията ни?

Отбиването е просто моментът, в който млякото изчезва – но дълбоката емоционална връзка се запазва, все така  жизнена и дълбока, каквато сте я изграждали от първите моменти на общуването между вас.

Взаимната ви любов и разбиране не са се променили – и ще ви помогнат заедно да направите крачката към новия етап в отношенията ви.

Какво представлява отбиването?

Отбиването е процесът, в който кърменето постепенно се измества от други храни и нови взаимодействия и начини на общуване между майката и детето.

Около средата на първата година, с първите хапки храна, различна от млякото, започва постепенно процесът на отбиване, в който детето надраства нуждата си от млякото на мама.

В идеалния случай детето ръководи самичко този процес със собственото си темпо икърменето приключва по естествен път, когато то е готово за това.

В живота обаче нещата рядко протичат по идеален начин и много причини може да наложат отбиването да се ускори преди естествената готовност на детето.

Независимо какви са причините да се пристъпи към отбиване и на каква възраст е вашето дете, когато се случва това,идеалният вариант е прекратяването на кърменето да се случи по начин, който съчетава разбиране на нуждите на детето, уважение към него и алтернативи, постепенно заменящи млякото, общуването и емоциите, които дотогава са били удовлетворявани чрез кърменето.

Кога може да отбия детето?

Отговорът на този въпрос е прост – можете да отбиете във всеки един момент, когато пожелаете или когато обстоятелствата го налагат. Колко лесно или трудно ще стане това зависи обаче от няколко неща:

  • възрастта на бебето
  • етапът му на развитие  
  • колко бързо се предвижда да се случи отбиването
  • как ще подходите към прекратяването на кърменето

Вие кърмите детето си вече много месеци. Имате опит и наблюдения и знаете, че кърменето преминава през различни етапи. Понякога нуждата от сукане е изключително интензивна и е буквално невъзможно детето да се откъсне от вас.

В други моменти сякаш кърменето отстъпва на по-заден план, детето лесно се разсейва, понякога забравя да суче за по-продължителни периоди, увлечено в нови открития и емоции.

Действително съществуват моменти в порастването на детето, когато отбиването може да се случи много лесно, тъй като редица фактори подпомагат такова развитие. 

През първите месеци от живота на детето нуждата му от храна е много по-силна от емоционалната връзка с гърдата, която по това време е още съвсем в зародиша си.

На този етап обикновено заместването на кърменето с хранене с шише се случва лесно и неусетно. Ако ситуацията позволява постепенно заместване на кърменията в рамките на няколко седмици, това щади гърдите на майката, като им позволява да се нагодят без големи сътресения към отбиването.

Така спирането на млякото става по-бавно и по максимално естествен начин.

Краят на първата година е един предпочитан от много майки и обществено приемлив момент за прекратяване на кърменето.Ако това е желанието ви, с малко предварително планиране отбиването до първия рожден ден може да се случи лесно и естествено.

Има няколко фактора, които ще ви съдействат за това:

  • Пълното заместване на кърмене с твърди храни
  • Усвояването на множество нови умения, което съсредоточава вниманието на детето в други посоки
  • Лесното разсейване на бебето

Около средата на първата година, когато започне захранването на бебето, е добър момент да се запитате докога имате желание да кърмите. Начинът, по който подхождате към захранването, може да ви улесни много.

Пълното заместване на кърмене с твърди храни води до постепенно намаляване на честотата му, а оттам и на количеството мляко. Това довежда и до промяна на взаимодействията между вас.

Постепенно преставате да разчитате на кърменето за успокоение и утешаване. Добре е също полека да окуражавате и други начини за приспиване, при които кърменето не е единствено средство и постепенно минава на заден план.

Така нуждите на детето започват да се посрещат по различни начини, които не включват кърмене и неусетно и безболезнено се стига до последното сукане. 

Периодът между първата и втората година може да е много труден, ако тогава започвате първите стъпки към отбиване.

На тази възраст детето вече започва да разбира, че е отделно същество – и едновременно с това има толкова силна нужда да усеща връзката си с мама, че гърдата придобива изключително голямо емоционално значение.

Често това е периодът, в който майката започва по-активен социален живот или се налага да се върне на работа. За някои деца това е свързано с тръгването на ясли, което е допълнителен стрес.

Отсъствието на мама се приема болезнено от детето, което е все още малко и още известно време ще се бори със страха, че всяко изчезване на майката е „завинаги”.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 0 reviews

Прочети още:

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.