Колко е важна Фолиевата Киселина, не само за бременните

Реклама

Фолатния дефицит е най-често срещаната липса на витамини в развитите държави, допринасяща за сериозни проблеми със здравето като дефекти на невралната тръба (ДНТ), мегалобластна анемия, храносмилателни разстройства, сърдечно-съдови заболявания, разстройства на настроението и други.

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Използването на хранителни добавки с фолиева киселина може да намали рисковите свързани с недостиг на фолати.

КАКВО СА ФОЛАТИТЕ?

През 1941, Есмонд Снел, еди от най-известните биохимици на 20ти век, изолирал фолатите от четири тона листа от спанак. Това е много спанак!

Фолатите са група водно разтворими съставки, които имат химическа структура и хранителна дейност подобна на фолиевата киселина.

Фолатите и фолиевата киселина понякога биват объркани. Каква е разликата?

Фолатите се срещат естествено в храната. Фолиевата киселина се синтезира в лаборатория и се открива в хранителни добавки и  подсилени храни. (Тя рядко се среща в естествени храни.)

Интересно, фолиевата киселина се усвоява по-добре от фолатите открити в храната. Това е едни случай, в който “обработената” версия може всъщност да е една идея над натуралната!

КАКВО ПРАВЯТ ФОЛАТИТЕ?

Фолатите помагат с много процеси в нашите тела. Те могат да:

  • Подобрят ефективността на ДНК поправянето & копирането.
  • Спомогнат с РНК синтеза.
  • Помогнат на интерпревръщането на амино киселини (включително и превръщането на хомоцистеин).
  • Да ни предпазят от свободните радикали и окисление.

Извода е, че те ни помагат да бъдем здрави

РОЛЯТА НА ФОЛАТИТЕ В НАШЕТО ЗДРАВЕ

ФОЛАТНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

Фолатната недостатъчност е най-често срещаната витаминна недостатъчност в развитите страни. Недостатъчността може да бъде резултат от нисък прием, малабсорбация и/или алкохолизъм.

Фолатната недостатъчност може да доведе до дефекти на невралната тръба (ДНТ), забавен растеж, мегалобластна анемия, загуба на тегло, хранителни разстройства, Левкопения, тромбоцитопения, напукване / зачервяване на езика / устата, диария, ракови заболявания, сърдечно-съдови заболявания и промени в поведението.

ФОЛАТИТЕ И ЧЕРВЕНИТЕ КРЪВНИ КЛЕТКИ

Червените кръвни клетки се произвеждат в костния мозък. Производството на червени кръвни клетки изисква висока скорост на делението на клетките. Без достатъчно фолати, делението на клетките и синтеза на протеините са ограничени, което допринася за големи, ненормални и незавършени червени кръвни клетки наречени мегалобласти. (Затова болестта се нарича мегалобластна анемия)

Въпреки това, фолатите и витамин B12 са взаимно зависими и мегалобластна анемия може да бъде причинена и от липса на  B12. Високи дози от фолиева киселина под формата на добавка може да маскира злокачествена анемия причинена от липса на витамин B12.

ФОЛАТИ И БРЕМЕННОСТ

През 60те години на 20ти век, изследователи са открили зависимостта към фолатите като главна причина за предотвратими дефекти на невралната тръба (ДНТ).

Неврална тръба = ембрионален предшественик на мозъка и гръбначния мозък. Когато невралната тръба не успее да се затвори по време на бременност, това дава резултат под формата на дефекти на невралната тръба (ДНТ). ДНТ са втората най-често срещана причина за сериозни родилни дефекти. Нормално, невралната тръба се затваря 28 дни след зачеването.

Бременността удвоява необходимостта от фолати. Ниския прием на фолати преди и по време на бременност може да доведе до преждевременно раждане, ниско тегло на роденото и ДНТ.

Добавяне на фолиева киселина преди зачеването може да намали ДНТ с около 70%. Това важно откритие е довело до правителствени препоръки за бременни жени. От тогава, храните обогатени с фолати значително са намалили случаите на ДНТ (между 19 и 49%).

Все пак, не всички ДНТ могат да се предотвратят с хранителни добавки. Плюс, висока доза фолиева киселина късно в бременността се е свързвала с астма в ембриона.

Тъй като кърмата предоставя фолати на новороденото, нуждите на майката продължават да бъдат високи по време на кърменето. Кърмените бебета имат по-добър фолатен статус от тези хранени с изкуствено мляко.

Спина Бифида е едно от най-често срещаните ДНТ

ФОЛАТИТЕ И СЪРДЕЧНОСЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Ниски кръвни нива на фолатите се свързват с по-високи кръвни нива на хомоцистеин. По-високи нива на хомоцистеин в тялото се свързват със сърдечносъдови заболявания.

Използването на добавки фолиева киселина може не винаги да понижи нивата на хомоцистеин в тялото. Въпреки това тя все пак изглежда, че защитава сърцето (вероятно заради намаляването на окислително увреждане).

Висок кръвен хомоцистеин се свързва с ДНТ, орални пукнатини, вродени дефекти на сърцето, атеросклероза, Синдром на Даун, болестта на Алцхаймер, депресия, рак на гърдата и диабет. Защо? Високите нива на хомоцистеин в тялото могат да намалят функцията на няколко важни компонента. Когато тези компонента не работят правилно се появяват високи нива на окислителен стрес, възпаление и дисфункция на кръвоносните съдове.
Прочетете още на следващите страници.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 0 reviews

Прочети още:

Leave a Comment