Фолатния дефицит е най-често срещаната липса на витамини в развитите държави, допринасяща за сериозни проблеми със здравето като дефекти на невралната тръба (ДНТ), мегалобластна анемия, храносмилателни разстройства, сърдечно-съдови заболявания, разстройства на настроението и други.
Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:
Използването на хранителни добавки с фолиева киселина може да намали рисковите свързани с недостиг на фолати.
КАКВО СА ФОЛАТИТЕ?
През 1941, Есмонд Снел, еди от най-известните биохимици на 20ти век, изолирал фолатите от четири тона листа от спанак. Това е много спанак!
Фолатите са група водно разтворими съставки, които имат химическа структура и хранителна дейност подобна на фолиевата киселина.
Фолатите и фолиевата киселина понякога биват объркани. Каква е разликата?
Фолатите се срещат естествено в храната. Фолиевата киселина се синтезира в лаборатория и се открива в хранителни добавки и подсилени храни. (Тя рядко се среща в естествени храни.)
Интересно, фолиевата киселина се усвоява по-добре от фолатите открити в храната. Това е едни случай, в който “обработената” версия може всъщност да е една идея над натуралната!
Структура на фолатите
КАКВО ПРАВЯТ ФОЛАТИТЕ?
Фолатите помагат с много процеси в нашите тела. Те могат да:
- Подобрят ефективността на ДНК поправянето & копирането.
- Спомогнат с РНК синтеза.
- Помогнат на интерпревръщането на амино киселини (включително и превръщането на хомоцистеин).
- Да ни предпазят от свободните радикали и окисление.
Извода е, че те ни помагат да бъдем здрави
РОЛЯТА НА ФОЛАТИТЕ В НАШЕТО ЗДРАВЕ
ФОЛАТНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ
Фолатната недостатъчност е най-често срещаната витаминна недостатъчност в развитите страни. Недостатъчността може да бъде резултат от нисък прием, малабсорбация и/или алкохолизъм.
Фолатната недостатъчност може да доведе до дефекти на невралната тръба (ДНТ), забавен растеж, мегалобластна анемия, загуба на тегло, хранителни разстройства, Левкопения, тромбоцитопения, напукване / зачервяване на езика / устата, диария, ракови заболявания, сърдечно-съдови заболявания и промени в поведението.
ФОЛАТИТЕ И ЧЕРВЕНИТЕ КРЪВНИ КЛЕТКИ
Червените кръвни клетки се произвеждат в костния мозък. Производството на червени кръвни клетки изисква висока скорост на делението на клетките. Без достатъчно фолати, делението на клетките и синтеза на протеините са ограничени, което допринася за големи, ненормални и незавършени червени кръвни клетки наречени мегалобласти. (Затова болестта се нарича мегалобластна анемия)
Въпреки това, фолатите и витамин B12 са взаимно зависими и мегалобластна анемия може да бъде причинена и от липса на B12. Високи дози от фолиева киселина под формата на добавка може да маскира злокачествена анемия причинена от липса на витамин B12.
ФОЛАТИ И БРЕМЕННОСТ
През 60те години на 20ти век, изследователи са открили зависимостта към фолатите като главна причина за предотвратими дефекти на невралната тръба (ДНТ).
Бременността удвоява необходимостта от фолати. Ниския прием на фолати преди и по време на бременност може да доведе до преждевременно раждане, ниско тегло на роденото и ДНТ.
Добавяне на фолиева киселина преди зачеването може да намали ДНТ с около 70%. Това важно откритие е довело до правителствени препоръки за бременни жени. От тогава, храните обогатени с фолати значително са намалили случаите на ДНТ (между 19 и 49%).
Все пак, не всички ДНТ могат да се предотвратят с хранителни добавки. Плюс, висока доза фолиева киселина късно в бременността се е свързвала с астма в ембриона.
Тъй като кърмата предоставя фолати на новороденото, нуждите на майката продължават да бъдат високи по време на кърменето. Кърмените бебета имат по-добър фолатен статус от тези хранени с изкуствено мляко.
Спина Бифида е едно от най-често срещаните ДНТ
ФОЛАТИТЕ И СЪРДЕЧНОСЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Ниски кръвни нива на фолатите се свързват с по-високи кръвни нива на хомоцистеин. По-високи нива на хомоцистеин в тялото се свързват със сърдечносъдови заболявания.
Използването на добавки фолиева киселина може не винаги да понижи нивата на хомоцистеин в тялото. Въпреки това тя все пак изглежда, че защитава сърцето (вероятно заради намаляването на окислително увреждане).
Submit your review | |