Как да успокоим плачещо бебе. Петте правила на д-р Харви Карп

Реклама

Как да успокоим плачещо бебе. Петте правила на д-р Харви Карп

Бебетата понякога плачат, някой бебета плачат много, често това се отдава на колики. Дали са колики или някой бебета просто са такива не става ясно.

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Аз кърмих моето бебе и му давах по малко от пробиотика на аквасорс бифидус. Не искам да правя реклама на фирмата и продуктите, но наистина ние останахме много доволни.

Бифидуса представлява прах в капсули, ние започнахме да даваме по съвсем мъничко, разтворено в малко кърма, като всеки ден увеличавахме с малко докато достигнахме около половин капсула на ден.  Такива бяха инструкциите на лекаря, който работи към тази фирма. Резултатът беше много спокойно бебе.

Преди да се роди нашето бебе Ники, всички ни казваха, “наспете се сега, че какво ви чака”. За наше щастие имахме много спокойно бебче и през първите му месеци спяхме до обед.

Дали бебето ни просто е било спокойно, дали заради това, че го кърмех или този пробиотик е помогнал, не мога да кажа със сигурност.

Но към края на третия месец и ние имахме колики, бебето започваше да плаче изведнъж, адски силно сякаш нещо ужасно го боли и нищо не го успокояваше. За щастие този период отмина бързо, но и ние имахме сблъсък с коликите.

Тогава започнах да се интересувам как да се справим с бебешкия плач и попаднах на метода на  д-р Харви Карп или Петте правила.

Един от най-успешните методи за успокояване на плачещо бебе, който съм срещала. Купих си книгата му “Най-щастливото бебе”, не мога да кажа, че е лоша книга, но не използвах друго освен петте правила.

Книгата застъпва теорията за липсващият четвърти триместър от бременността. Бременността при човека би трябвало да продължава 12 месеца, но тъй като сме започнали да ходим изправени, тазът ни е станал по – малък и съответно не можем да родим толкова голямо бебе.

Освен това тъй като хората си служим изключително с ума си главите на бебетата ни са много големи. Д-р Харви Карп твърди, че бебетата ни нямат колики, а просто плачат, защото са се родили много рано.

И действително човешките бебета са много недоразвити при раждането си, те не могат дори да се обърнат. Ако сравним с други животни, те могат да се изправят, да направят няколко крачки.

Бебетата през първите месеци плачат защото им липсва средата в майчината утроба. Какво можем да направим по въпроса? Да им осигурим среда близка до майчината утроба.

Там е много шумно при това постоянно преминаващата кръв през плацентата. То е обгърнато и притиснато от матката, която го масажира. Майката се движи и то усеща постоянно люлеене.

В нашата култура сме свикнали когато става дума за бебе да се пази тишина. Това е много погрешно схващане, бебетата до около 6 месечна възраст се нуждаят от шум. Особено през първите дни и месеци.

Ако пазим тишина на бебето то изпада в ужас, целият му живот се е променил, както преди постоянно е било шумно, излиза на бял свят и там е ужасно тихо. За това много родители споделят, че са прекарвали цели нощи по улиците с колата, защото само това е успокоявало плачещото им бебе.

Ние никога не сме пазели тишина на нашето бебе още преди да се запознаем с този метод. Бебе Ники спеше на пералня, сушилня, прахосмукачка, без никакъв проблем, а като се качвахме в колата, за секунди просто заспиваше.

Когато имахме колики и се запознах с този метод, използвахме сешоар, но за да не го носим постоянно из апартамента просто записахме звука му на телефоните си. Така дори да не сме вкъщи, можехме да се възползваме от този магически шум и той наистина винаги се успокояваше.

Точно както казва д-р Харви Карп има копче за изключване на бебешкия плач.

Ето и петте правила 

За разлика от коленния рефлекс, за който има само един начин да се задейства, има 5 неща, които родителите могат да направят, за да задействат успокоителния рефлекс:

1) Повиване (бел.прев. – има се предвид плътно загръщане на бебето с леко одеалце, а не вредното повиване с изпънати крачета) – плътно, с ръцете надолу

2) Странична позиция или по корем (бел.прев. – има се предвид да се държи бебето на ръце в такава позиция, а не да лежи/спи по корем!) – макар че да спи по гръб е най-безопасната позиция, това е и най-малко ефективната за успокояване на плача

3) Силен звук шшшш – висок, продължителен бял шум

4) Люшкане – ритмично движение

5) Сучене – за много неспокойното бебе тези древни методи трябва да бъдат прилагани всички наведнъж и толкова енергично, колкото плаче то самото. (Трябва да се чувствате сякаш „танцувате“ с бебето, като то ви води!)

 

При нас действаше кърменето (на поискване) и шума с полюшкването, дали ние издавахме продължително ШШШШ точно сякаш казваш на някой да пази тишина много силно или запис на сешоара.

В комбинация с ритмично поклащане и наистина действа. Взимаш бебето ПРАВ, (не знам защо бебетата много настояват да сме прави, когато ги държим) и започваш да шъткаш и да се движиш в ритъм в тон с плача, колкото по силно плаче толкова по енергично танцуваме, когато бебето започне да се успокоява и ние постепенно забавяме темпото и силата на звука шшшшшшшш.

Ако се намираме на обществено място е малко странно да го направим защото изглежда сякаш се караме на горкото плачещо бебе и е възможно да получим по някой озадачен поглед. Но в крайна сметка детето си е ваше, ако методът действа, няма значение кой какво си мисли.

Искам да ви успокоя, че дори понякога да използвате този метод за успокояване на бебето не е задължително да научите бебето да е постоянно носено на ръце, ние никога не сме имали такъв проблем, то си стоеше мирно и кротко в коша за кола, който се слагаше и на количката. Първите си 7-8 месеца прекарваше там, с изключение на нощния сън – в кошарата.

В книгата, а и не само в тази много се говори за това, че в културите в които слингоносенето е традиция бетата почти не плачат. Действително някой бебета се чувстват щастливи само ако са носени в слинг, в което няма нищо лошо.

Друго изключително важно нещо за да бъде спокойно едно бебе е настроенията на майката. До първата годинка децата са свързани с нас с невидима пъпна връв и усещат всяко наше настроение.

Ако ние сме изнервени, неспокойни и притеснени е нормално и те да са, защото усещат всичко. Така, че погрижете се за собственото си спокойствие първо, а това на бебето ще дойде от само себе си.

Много се надявам тези правила да проработят и при вас и да бъдете спокойни с малките си прекрасни бебчета.

 

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 0 reviews

Прочети още:

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.