Как да се справим с ревливите периоди на бебето през първата годинка

Реклама

Периодите в развитието на бебето през първата година

 1. 5 седмици след термина
 2. 8 седмици след термина
 3. 19 седмици след термина
 4. 23-26 седмици след термина
 5. 34-37 седмици след термина
 6. 42-46 седмици след термина
 7. 51+/- 2 – 55 седмици след термина

Из холандската книга „Oei, ik groei“ от Hetty van de Rijt и Frans X. Plooij.

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Бебетата растат на периоди, правейки големи скокове в развитието си, които се съпровождат от „ревливи“ периоди и промени в поведението – да не споменаваме за СТРЕСА, на който са подложени родителите по това време.

Умственото развитие на бебето става на скокове, а не постепенно. Всички минават през едни и същи стъпки, горе-долу по едно и също време,броено в седмици от предполагаемия термин – а не от датата на раждане. Всяка нова когнитивна способност разкрива цял нов свят пред бебето, а това означава, че целият свят е нов и странен. И плашещ. То изведнъж се нуждае от мама много повече всеки път, когато се случи скок напред и бебето се лепва за нея, става ревливо и по-податливо на болести. ( Sorry, татковци, но изглежда винаги мама е на първо място на тази възраст – вашият ред ще дойде по-късно). Веднъж завършили развитието на когнитивните си способности, бебетата изпадат в „лесен“ период, когато изглеждат много по-пораснали и умеят нови неща.

Всяка фаза се отличава с типичното ревливо поведение – бебето иска да суче по цял ден, иска физически контакт, спи по-малко, плаче повече и като общо го описват като „ревливо“. Има също и други типични начини на поведение за всяка индивидуална фаза като да е много спокойно, да се движи по-малко и да гледа встрани от мама (както се описва в етапа около 37 седмици) Изследователите са установили, че бебетата лесно се разболяват по време на тези периоди и не препоръчват имунизациите да стават тогава.

Има няколко важни наблюдения за родителите. В тези трудни периоди майките често се замислят да отбият бебето, защото са уморени, стресирани и се чувстват използвани като залъгалка. И за капак на всичко кърмаческите стачки стават също точно по това време.  Ако майката знае предварително, че тази фаза има край и че тя има своята цел и смисъл, е много по-лесно да бъде търпелива и да подкрепя бебето. Стресът намалява просто от факта, че знаеш, че нещо истинско и важно се случва и родителите дори може да изпитват удоволствие да посрещнат следващото ниво в развитието на разбирането и контакта, на които бебето е способно.

Изследователите отбелязват, че очевидната нужда на детето за повече контакт, сигурност и т.н. е направо изумителна. Реакциите на прилепване към майката и постоянна нужда от нея са не защото сте го разглезили, а защото то действително има отчаяна нужда от вас, докато усвои и се справи с новите умения. Бебето може да има нужда да провери дали някои основни неща са все още верни, например дали мама още ме обича и дали ще се грижи за мен. Детето е стресирано и уплашено от новостта на света и наистина има нужда да бъде държано повече на ръце, да бъде кърмено повече, да го успокояват повече и „странните“ му страхове да бъдат посрещнати с разбиране и уважение. А за да може майката да свърши нещо по същото време, докато удовлетворява потребностите на бебето, авторите препоръчват употребата на слинг или кенгуру, за да се запази физическия контакт по време на тези периоди.

Помнете, че датите са дати след термина (ако не сте сигурни, че терминът ви е бил правилно изчислен или са ви дали различни дати за термин, описанията на отделните периоди ще ви помогнат да прецените коя от датите е била правилна).

5 СЕДМИЦИ СЛЕД ТЕРМИНА

Дължина на периода – 1 седмица

Промени /нови неща – виждат повече, чуват по-отчетливо и започват да се усмихват

Какво ще се промени – започват да изследват видимия свят, да гледат лицата

8 СЕДМИЦИ СЛЕД ТЕРМИНА

Дължина на периода – няколко дена до 2 седмици

Промени /нови неща – бебето се учи да разбира повтарящи се неща

Реакция – стандартна (плач, непрекъснато желание за сучене, искам мама)

Какво ще се промени – открива ръчичките си и опитва да ги използва; чувства как се движат крачетата и ръчичките; прави различни муцунки; използва гласа си (гука)

12 СЕДМИЦИ СЛЕД ТЕРМИНА

Дължина на периода – един ден до седмица

Промени /нови неща – плавност на промените

Реакция – стандартна (плач, непрекъснато желание за сучене, искам мама)

Какво ще се промени – след тази фаза бебето може да вижда, чува и да идентифицира променящи се тонове и движения, например да различава един тон от друг или една позиция на тялото от друга. Има повече контрол над собственото си тяло.

19 СЕДМИЦИ СЛЕД ТЕРМИНА

Дължина на периода – обикновено около 5 седмици, но може да варира от 1 до 6 седмици

Промени /нови неща – пълно развитие на плавните движения, особено разбиране и изпробване на поредици движения

Реакция – стандартна, плюс хаотичен режим на сън, стеснителност, иска повече внимание, иска да поддържате главичката по-често, не иска да губи физически контакт с вас, яде по-лошо, лесно се разсейва. Кърменото бебе играе със зърното, иска да го държи в уста, но не суче. Променливи настроения, по-спокойно на моменти. Развитието изглежда спряло; някои бебета проявяват много силна воля в желанието си да изследват, сграбчват всичко, което е в обсега им; други нараняват майката – например хапят на гърдата.

Какво ще се промени – започва да повтаря движения, например по няколко пъти да удря дадена играчка, прехвърля играчка от едната ръка в другата, разглежда играчката от всички страни, променя позицията на тялото си, за да достигне нещо – всичко това в едно плавно движение. Звуците, които издава, също стават по-плавни. Може да чува поредица от двуци и се заинтригува. Може да проследи кратка серия от плавни движения, например топка, която подскача нагоре-надолу по пода.

Реакция на майката – изтощена, раздразнена, чувства, че й е дошло до гуша, чуди се дали не разглезва детето.

Как да помогнем на бебето:

 • помогнете му да се преобръща, да „пълзи“>

 • да упражнява ръчичките и пръстите си с играчки,

 • да изследва света; някои бебета обичат да изследват дребни детайли;

 • пускайте му музика или му пейте;

 • дайте му възможност да ви наблюдава, докато правите нещо;

 • играйте, докато бебето седи в скута ви;

 • дайте му да търси нещо, например скрийте пред него играчка под парче плат.

 • бебето започва да разбира първите думи и да харесва книжки.

23 – 26 СЕДМИЦИ СЛЕД ТЕРМИНА (5 1/3 – 6 МЕСЕЦА)

Дължина на периода – 4 седмици (но може да варира между 1 и 5 седмици), върхът обикновено е около 26-тата седмица

Промени /нови неща – отношения между нещата (времеви, пространствени)

Реакцияспи лошо, кошмари, стеснителност, иска повече внимание, иска физически контакт, яде оскъдно (понякога отказва гърдата), по-спокойно е, не иска да му сменят памперса, държи си одеалцето

Какво ще се промени – нещата в света са свързани. Хората се намират на разстояние един от друг (като разбира това, бебето ще започне да плаче, когато майката изчезне от поглед). Започва да разбира, че нещата могат да са в, извън, над, под, до или между други неща. Играе с това. Разбира, че две неща, двама души или две ситуации вървят заедно – например чува шум от ключ във вратата и знае, че мама или тако се връщат у дома. Разбира, когато хората правят нещо погрешно – например когато майката изпусне нещо. Бебето може да накара различните части от тялото му да работят заедно.

Реакция на майката – обичайният стрес

Как да помогнем на бебето:

 • Покажете му, че не го напускате; носете го на ръце, в слинг или кенгуру; нека да ви вижда винаги; използвайте гласа си, когато не ви вижда, играйте на криеница.

 • Окуражавайте бебето да ви следва

 • Дайте му възможност да изследва света, когато сте до него (седнете с него на земята)

 • Оставете го да пълзи и да изследва кое е горе, долу, в, под масата и т.н.

 • Бебето премества играчките – горе, в, до, под, извън и т.н.

 • Иска да пуска играчки на земята или да ги хвърля.

 • Изследва кутии, в които има неща.

 • Иска да разглобява нещата.

 • Обича неща, които изчезват едно в друго.

 • Разбира кратки изречения и жестове.

 • Започва да използва „думи“ и жестове, например да пляска с ръце.

 • „Чете“ книжки.

 • Реагира на музика („танцува“ и „пее“ )

 • Иска да седи

 • Иска да стои изправено

 • Иска да ходи

 • Играе с отношенията между частите на тялото – например взима нещо от пода между палеца и показалеца си.

МЕЖДУ 30 И 35-ТА СЕДМИЦА ЗАПОЧВА ЛЕСЕН ПЕРИОД

34 – 37 СЕДМИЦИ СЛЕД ТЕРМИНА (ПОЧТИ 8 – ДО 8 ½ МЕСЕЦА)

Дължина – средно 4 седмици (3-6 седмици)

Промени/нови неща – научава се да отделя нещата в категории, дели света на групи

Реакциявиси по краката ви, стеснителност, иска физически контакт, иска постоянно да го занимават с нещо, спи малко, кошмари, „твърде“ сладко е, по-кротко, не иска да му се сменя памперса, държи се повече като бебе от обикновено, яде малко

Какво ще се промени – играе с неща, които имат еднакъв вкус, изглеждат еднакво, издават еднакви звуци и т.н. Разбира, че рисунката на предмет се отнася за истинския предмет.

Реакция на майката – обичайният стрес (дали разглезвам детето?)

Как да помогнем на детето:

 • Помогнете му да развива представата си за категории, например да сравнява кръгли неща , квадратни неща, големи и малки неща

 • Нека да играе със значенията „едно“ и „повече от едно“

 • Да играе на давам и получавам

 • Да играе със „внимателно“ – „невнимателно“ , „силно“ – „леко“ и т.н.

 • Да играе с форми

 • Да разглежда части на неща (например ключове на ключодържател или копчета на риза)

 • Да изследва какви са на пипане различни материали

 • Да играе с концепцията за тежко-леко, високо-ниско, голямо-малко

 • Дайте му пространство за движение

 • Показвайте разбиране за „странните“ му страхове

 • Нека да си играе на роли – да имитира мама.

42 – 46 СЕДМИЦИ СЛЕД ТЕРМИНА (9 ½ – 10 ½ МЕСЕЦА)

Дължина на периода – средно 5 седмици (3-7 седмици)

Промени/нови неща – последователност. Бебето започва да разбира неща, които следват логически едно след друго

Реакция плаче повече, прилепва се към вас, превъзбудено, не иска да прекъсва физическия контакт, иска внимание, ревнува, бързо сменящи се настроения, хаотичен режим на сън, кошмари, по-кротко, стеснително, иска да поддържате главичката му, яде малко, показва малък интерес към твърдите храни (при кърмени бебета), държи се повече като бебе и иска повече гушкане, „сладко бебе“

Какво ще се промени – упражнява последователност от действия – взима ключ, отива към вратата и слага ключа в ключалката. Или прави съответните движения към песничка.

Реакция на майката – несигурна, раздразнителна, чувства, че й е дошло до гуша

Как да помогнем на бебето:

 • Иска да прави нещата самичко – дайте му възможност!

 • „Изпробва“ ви – за да разбере как ще реагирате на дадено нещо

 • Показвайте му (не)одобрението си

 • Когато бебето е раздразнено, отвлечете му вниманието

 • След този етап бебето започва да използва думи – вече можете да си играете на думички

 • Слушайте го, когато се опитва да каже нещо

 • Не го насилвайте, ако не проявява интерес

 • Показвайте разбиране към „странните“ му страхове

МЕЖДУ 47 И 52 СЕДМИЦИ СЛЕДВА ЛЕСЕН ПЕРИОД

 51+/- 2 – 55 СЕДМИЦИ СЛЕД ТЕРМИНА (12 – 13 МЕСЕЦА)

Дължина на периода – средно 4-5 седмици (3-6 седмици), върхът е към 55-та седмица, обикновено приключва през 59-та седмица

Промени/нови неща – разбира какво е „план“ или дейности, които изискват няколко стъпки, но и това, че стъпките може да не са едни и същи всеки път или да се променят.

Реакциятича при мама, плаче повече, лепва се за вас; когато е с мама, плаче по-малко; виси по краката ви; страхува се от непознати; иска физически контакт; иска да играете с него; ревнува, когато майката обръща внимание на някого или нещо; бърза смяна на настроенията; спи лошо; кошмари; яде малко, но суче често; държи се като бебе; „твърде сладко“ бебе; привързва се към играчка или одеалце; държи се гадно; истерии

Какво ще се промени:

 • Показва интерес към неща като „да перем“, миене на чинии, слагане на вечеря, обличане, строене на кули и т.н. Това са програмирани движения, които се състоят от отделни – и променящи се – стъпки. Дори когато редът на нещата, които трябва да се направят, е променен, това все пак си остава същата програма. Бебето разбира това. Програмата се състои от няколко стъпки и между тях може да се правят няколко избора; бебето играе с избора и преценява кой избор е възможен и кой не. Например докато се храни, да преобърне приборите, за да падне храната на пода.

 • Бебето може да „планира“ да изпълни дадена програма, например да вземе кърпа, за да бърше съдовете. Или да си вземе якето, за да излезе навън. Но то не може да обяснява нещата, така че когато хората не го разбират, изпада в ярост. То още не разбира, че трябва да изчаква. Може да откаже да изпълнява дадена програма, защото знае какво ще се случи накрая.

Реакция на майката – изтощение и несигурност

Как да помогнем на бебето:

 • Играйте на събличане-обличане и миене

 • Играйте на „да ядеш самичко“

 • Играйте с играчки, които имат програма – гараж с коли, влакче, животните във фермата, кукли, магазин. Помогнете на детето в играта.

 • Играйте с истински неща – пари, радио, грим, обувки

 • Разказвайте приказки

 • Играйте на разговори и игри с говорене

 • Играйте с музика – слушайте песничка и правете движения

 • Играйте на „да помогнем на мама“

 • Бебетата могат да разбират (да бъдат научени да разбират), че сте заети и искате да довършите нещо, преди да отговорите на повикването им.

 • Оставете бебето само да търси нови решения, като изследва възможния край на дадена програма

 • Оставете го да играе на изследовател

 • Надарените деца са особено изтощителни за своите родители. Те ходят и изследват всичко и никога не спират.

 • Появяват се нови страхове.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 0 reviews

Прочети още:

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.