Как да отучим детето от памперс

Реклама

Как да отучим детето от памперс

Най – добрия вариант да отучим детето от памперса е като започнем да го слагаме на гърне.

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Добре е това да се случи малко след като детето може самостоятелно да стои седнало. Около 7 – 8 месец е идеалния момент. Ако изчакате до годинката, рискувате детето да плаче при опита ви да го сложите на гърне. След толкова дълго време с памперс, детето не може да разбере, защо му отнемате памперса, с който е бил винаги и се опитвате да го сложите на гърне.

Децата на възраст 7 – 8 месеца, все още нямат толкова много претенции и е много по – вероятно да свикнат безпроблемно с гърнето.

Когато за първи път слагате детето на гърне е много важно да не го стресирате. Покажете му гърнето като нещо интересно. Оставете го да се запознае с него и  чак след това, му покажете за какво се използва.

Поставяйте детето на гърне по няколко пъти на ден. Обикновено децата имат режим. Ние успяхме да хванем нашия син, че сутрин веднага след като стане ака. Така започнахме всяка сутрин да го слагаме на гърне и той започна да си върши работата на него. Много е важно, винаги след като има нещо в гърнето да поущрите детето, като му кажете браво, пляскате и се радвате. Така то свързва направеното, с нещо хубаво и ще продължава и за напред.
След известно време забелязахме, че винаги когато го сложим на гърнето, той започва да се напъва. Вече беше видно, че разбира какво се прави там. Започнахме да го слагаме на гърне по 3-4 пъти на ден, след сън и след някое хранене. Малко е трудоемко да съблечеш дрехи, след това да ги облечеш, а понякога дори няма резултат. Трябва да имаме воля и търпение и нещата ще се получат.

отучване от памперс
Когато детето седне на гърне е добре да не бъде залисвано с песни и играчки, а да действа по същество. Понякога обаче на децата им доскучава и се налага да ги занимаваме докато чакаме и в това няма нищо лошо. Около 10-15 минути са напълно достатъчни, ако няма резултат… следващия път.

Понякога забелязвам, че нашият син си върши най – добре работата, когато се отдалеча от него и не му обръщам внимание. Някой деца обичат да са усамотени, когато вършат работа.
Когато имате успях известно време, се опитайте да свържете действието, с определена дума, която детето да запомни и евентуално да ви сигнализира.

Много важен съвет, който специалистите дават по темата, не се карайте на детето. Също така, не го карайте на сила да седне на гърнето или да пишка или ака. Това би означавало, че вие знаете, по – добре от детето кога трябва да си извършва физиологичните си нужди. Което за напред, от своя страна би означавало за детето, че някой друг трябва да взима решенията му и друг знае по – добре от него.

Бъдете упорити, но не насилвайте нещата. Опитвайте се всичко свързано с тази тема да е като игра и с положителни емоции. Когато избирате момент за приучаване към гърне е добре времето да е топло.

Така детето ще носи по – малко и по – леки дрехи. Лятото е перфектния момент, но за жалост съобразяването с топлия сезон е малко особено. Възможно е първото лято детето да е твърде малко, а на следващото вече да е по – голямо, от желаната за отучване от памперс възраст.

отучване от гърне Когато се уверите, че детето разбира какво се очаква от него на гърнето и свикне с него, можете да започнете да го слагате по – често през деня, когато сте вкъщи. Така ще видите горе- долу през колко време пишка и ще хванете режима му. Ако сте достатъчно упорити, ще изкарате цял ден със сух памперс.

Когато детето се справя достатъчно добре, може да започнете да го оставяте без памперс, само с гащички вкъщи. Ако детето се напишка в гащичките, ще усети колко е неприятно да е мокро и ще започне да сигнализира.

Първо махаме памперса през деня, като са възможни инциденти. Важното е да не се караме на детето, щом сме стигнали до там, то разбира какво трябва да направи, но е възможно просто да се улисало в игри.

След като преодолеем памперса през деня, се опитваме и с нощния. Като за целта трябва да обясним на детето ако се събуди и има нужда от гърне, да сигнализира. Вечер преди лягане трябва да предложим гърне, както и да избягваме много течности преди лягане. И все пак е напълно нормално ако има инциденти.

Понякога ако изпуснем момента за отучване от памперс, става доста по – трудно. Някой по – големи деца, добре разбират какво искаме от тях, но поради някакви техни си причини, отказват категорично. Тогава трябва да сме много търпеливи и внимателни.

Има деца, който до извесна възраст (1,5 г.) използват гърне и всичко изглежда наред и изведнъж категорично отказват да го използват.

Ако на детето му е по – интересно и удобно, слагайте го на тоалетната с адаптор. Изисква се хитрост и познаване на детето.

Така че всяко дете е много различно, вие най – добре познавате нуждите на детето си. Ако детето е още с памперс при тръгването на градина е възможно да имаме проблем при тръгването на детска градинка.

Запомнете, че нищо не е вечно, никой възрастен не ходи с памперс, така че колкото и трудна да е ситуацията, в един момент ще се реши. Успех на всички в начинанието.

Прочети още:

One Thought to “Как да отучим детето от памперс”

  1. […] ден детето ми беше седнало на гърне, а аз бях седнала на легло зад него, когато станах, го […]

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.