Как да возим безопасно детето в колата

Реклама

Когато ние възрастните се возим в колата, трябва да си поставяме колан. Тъй като децата са твърде малки, не могат да използват коланите на колата и се поставят в специални столчета или кошчета.

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Още от качването в колата трябва да поставим детето в съответното столче или кошче и да го обезопасим. Ако винаги, когато детето е в колата е обезопасено по съответния за възрастта му начин, то ще свикне.

Ако детето започне да плаче или недоволства от коланите, по – добре спрете колата за кратка почивка, отколкото да рискувате да му свалите колана. Така ще изградите навик, както на себе си така и на детето.

Деца до навършване на ръст 150 см. или 36 кг. трябва да се возят обезопасени с допълнителни средства в колата. Също така деца не изпълнили тези изисквания нямат право да се возят на предната седалка.
Дете до навършване на 1 година и тежащо до 9 кг трябва да се вози в столче или кошче с гръб към посоката на движение.

 

кошче за колаТака изглежда кош за кола, те обикновено са от новородено до 13 кг. На снимката, коша е с основа или база, което прави поставянето му много по – бързо и удобно, отколкото завързването с коланите на колата, всеки път.

 

 

 

 

кош за кола

 

Ето така се завързва коша с коланите на колата.

 

 

 

 

 

Вече има на пазара столчета, които са предназначени за возене на детето с гръб към движението до по – късна възраст, ( 18-25-36 кг.) с цел по -голяма безопасност. Производители им твърдят, че са пет пъти по – безопасни.

с гръб към движението

Съответно както с всяко ново нещо, цените на тези столчета са в пъти по – високи от другите. В някой западни държави като Швейцария и Норвегия, закона задължава до по – късна възраст возенето с гръб към движението.

Най – евтиното, което успях да намеря беше на Hauck около 500 лв. Ако се притеснявате, че детето ще недоволства за това, че е обърнато на зад, недейте. Ние возим нашия син така, сега е на година и 4 месец и няма против. Смятам, че ако едно дете никога не е сядало с лице към движението няма как да знае, че има такава опция, за да я иска.

 

 

Обикновено децата през първата година се возят в детски кошчета за кола, които най- често се завързват с коланите на колата при всяко поставяне, което е малко неудобно ако често пътувате.

Ако ще ви се налага да качвате често бебето в колата ви съветвам да си изберете количка към която се прикрепя коша за кола. Така ще можете лесно, без да се налага да местите детето, да го сложите от количката в колата и обратно. Още по – добрия вариант е ако си намерите кошче за кола с основа.

Тя се поставя в колата и след това с едно движение можете да поставите коша на нея, вместо всеки път да го завързвате с коланите на колата.

В идеалния вариант ви трябва марка, която предлага количка, към която може да се прикрепя коша за кола и отделно основа за кола. Когато нашето бебе се роди, успях да намеря такъв вариант единствено на Cam, но цената не ме устройваше.

Бих ви посъветвала максимално дълго (9-10-11 месеца), да използвате коша за кола, ако има възможност да се поставя на количката. Използването на зимен кош е доста неудобно и тежко занимание. Мнението, че детето не бива да прекарва повече от 2 часа в стола за кола е отречено от ортопедите.

Нашия ортопед препоръчва детето да се отглежда в коша за кола до 13 кг. Там е удобно, направено е по формата на бебешкия гръбнак, детето има видимост. В него можете спокойно да го нахраните, приспите, има чудесна видимост и няма да му е скучно и др.

Ние гледахме нашето бебе само в този кош до 10 месеца и то беше много спокойно там. Причината да го премесим в летния кош, беше че стана много топло (а на нас все ни е топло) и се изпотяваше.

За мен беше страшно неудобно всеки път като се качваме в колата да го местя от количката, в столчето. Много трудно свикнах, наистина ми липсваше удобството на кошчето.

След навършване на годинка, може да преместите детето в детско столче за кола по посока на движението. 

Детето трябва да остане със специални безопасни средства в колата, до навършване на 150 см. или 36 кг. Което вероятно (тъй като в закона не е конкретизирано) означава до около 3 години детето да се вози в столче, а след това да бъде поставено на повдигаща седалка (booster) или седалка с твърд гръб (booster seat).

И все пак проверете дали горната част на колана се опира в ключицата на детето, а долната преминава през бедрата му, а не през корема на детето.

Има два начина за закрепване на детското столче за колата

  • с коланите на колата
  • isofixISOFIX системата, която представлява директно свързване на шасито на автомобила с детското столче. Това е сравнително нова технология, която е въведена в колите след
    2002-2004 година. Можете да проверите на задните седалки между горната и долната им част. Ние дълго време не подозирахме, че нашата кола има подобно нещо и един ден случайно ги открих.

 

Прочетете още на следващата страница.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 0 reviews

Прочети още:

Leave a Comment