Какво представляват коликите

Реклама

Какво представляват коликите

Коликите са един от първите проблеми и най – често срещани, с който се сблъскват младите родители. Особено, когато станем родители за първи път е много притеснително, когато бебето не спира да плаче, а ние не знаем какво се случва.

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Започваме да се чудим, дали бебето е гладно, жадно, проверяваме памперса, но всичко уж е наред. Бебето е твърде малко за да ни покаже какво всъщност го измъчва.

Поверяваме, да не би да му е студено или топло и пак нищо. Наистина е доста неприятно да не знаеш какво измъчва малкото ти бебенце. През ума на майката преминават мисли „нещо не правя както трябва”.

Когато станем майки, най – честото чувство е вината. Първата ни мисъл, е че не правим нещо както трябва. За жалост такава е съдбата на майката. Важното е в такива моменти да запазим трезвото мислене и да покажем на детето си, че сме до него.

Коликите обикновено се появяват малко след раждането (твърди се, че коликите започват след втората седмица от раждането на детето, но е възможно да се появят и много по рано) и би трябвало да приключат до третия месец (в нашия случай започнаха в края на третия месец и отминаха към средата на четвъртия).

Условието да се нарекат колики са:

 • бебето е по-малко от пет месеца;>
 • бебето плаче повече от три часа на ден;
 • бебето плаче винаги след хранене;
 • бебето плаче най-силно между 6 часа вечер и полунощ;
 • бебето плаче в продължение на три или повече дни от седмицата;
 • бебето плаче през последните три седмици;
 • бебето плаче и няма медицинска причина за плача.

Наблюдението ми, е че тези условия не се изпълват обикновено, а бебето наистина има колики.

Много може да се говори за коликите, но истината, че те се появяват само при някой деца, а защо е така има само догатки. Някой от възможните причини:

 • Най – честото обяснение на коликите са газове, които се образуват в корема на бебето заради лактозата в млякото или кърмата. Незрялата бебешка стомашно-чревна система не може да се справи с преработката на млякото и се образува пяна, от която се образуват газове. Те започват да притискат стените на червата и бебето изпитва спазматична болка.
 • Кърмените бебета или нямат или при тях коликите преминават по – леко.
 • Липсата на полезни бактерии у бебешката храносмилателна система. При нормално раждане бебето преминавайки през родовия канал поглъща бактерии, от които има нужда. При засукване на гърдата на майката също поема полезни бактерии, които му помагат досега стерилното му стомахче да се засели с полезни бактерии.
 • Някой специалисти споделят мнението, че децата плачат предимно вечер, защото са претоварени от всички нови неща, които виждат през деня, хора емоции. И вечер, за да се освободят от насъбраното през деня плачат, просто за да се отпуснат.
 • Липсата на ензими, които да разградят въглехидратите са също посочвана причина за появата на колики.
 • Голям стрес или неправилен начин на живот на майката през последните месеци на бременността също се посочва като причина.
 • Липсващия четвърти триместър на бременността. Това е много интересно твърдение, с което се сблъсках скоро и да си призная има логика. За него може да прочетете в Как да се справим с коликите.
 • Лекари по здравословно хранене твърдят, че ако майката се е хранила правилно по време на бременността, то децата й няма да имат колики. Консумацията на сладки храни, мляко (напоследък е много отричано) консерванти, соя, глутен и много други водят до появата на колики. Има хора които се хранят наистина много здравословно и за тях това е приемливо, но повечето от нас се хранят не особено здравословно.
 • Вероятно има и още.

Така или иначе няма едно мнение по въпроса и с точност доказано защо има колики и какво точно представляват.

Ако вие сте от късметлиите родители, на първо място се въоръжете с търпение. Имайте кураж и знанието, че нищо не е вечно, радвайте се на малкото си ангелче въпреки проблемите и безкрайния плач.

Всеки един миг с бебето е безценен. Не пропускайте тези прекрасни моменти с детето си заради притеснение и отчаяние. Времето ще мине много бързо, бебенцето ще стане на четири месеца и всичко ще отмине ( докато не дойдат зъбите). А в първите месеци промените се случват с часове.

*Как да се справим с коликите.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 0 reviews

Прочети още:

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.