Какво да правим за да имаме достатъчно кърма

Реклама

Недостига на кърма е най – честата причина, поради която майките спират да кърмят своите бебета. Това всъщност е един от най – лесно решимите проблеми при кърменето.

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Мит е че някой жени просто не могат да произвеждат достатъчно кърма за бебета си. Всяка жена може да кърми детето си. Процентът на жените, които поради физиологични причини не могат да кърмят, е наистина много малък.

Имането на кърма не е въпрос на късмет, а на информираност на майката.

Ние със съпруга ми посещавахме курсове за бременни. Там получихме безценни съвети за кърменето. Прочетох и една прекрасна книга по въпроса, “азбука на кърменето” от Гру Нюландер.

Следвах съветите и напътствията, които получихме по време на курсовете, които бяха водени от консултант по кърменето, както и от книгата (те се припокриваха) и нямах никакви проблеми относно количеството кърма.

Имах други проблеми с кърменето, които не бяха малки, но с количеството се справях отлично. През първите месеци замразявах изцедена кърма с идеята “нека да има, може някой път да не ми достигне”., напълних цяло чекмедже на фризера и след време изхвърлих всичко.

Кърмих сина си до единайстият му месец и нито веднъж не ми се наложи да използвам замразена кърма или адаптирано мляко.

Доказано, е че ако следваме съветите на специалистите по кърмене, няма да имаме проблем с кърмата:

 1. Сложете бебето на гърда колкото се може по  – скоро след раждането.
 2. Искайте бебето в родилния дом, да прекарва колкото се може повече време с вас. Времето прекарано с бебето ще стимулира хормоните ви.
 3. Не позволявайте, в родилния дом да дават на бебето мляко от шише или биберон. Това може да повлияе много негативно на кърменето ви. Нуждите на новороденото от мляко са изключително малки, бебето се ражда със стомахче голямо, колкото грахово зърно, колко мляко може да побере? Вие също не давайте на бебето биберон или шише в къщи, докато не се уверите, че кърменето се е установило. Сукането от шише е много по – различно от сукането от гърда. Това може да промени начина, по който бебето засуква. Или както стана в нашия случай, да накара бебето да не знае, за  какво се използват гърдите на майка му.
 4. ВИНАГИ, когато бебето заплаче, първо му предложете гърда.
 5. Опитайте се да отложите посещенията на роднини и близки в дома ви, през първите седмици. Свикнете си с бебето на спокойствие, ако е възможно таткото да се възползва от полагащия му се по закон отпуск по бащинство. Двете седмици, които му се полагат са достатъчни, за да си стъпите на краката. Възползвайте се от това време, за да бъдете заедно. Идването на баба през тези първи дни, развалили семейната обстановка. Също така, присъствието им, не би ви позволило да бъдете така спокойни и уверени, както ако сте само с таткото. През първите седмици бебето само спи, така, че едва ли ще имате реална нужда от помощ. Това е много лично решение, просто споделям опит и мнения на други майки.
 6. Кърмете бебето на поискване или изключително кърмене. Това означава да кърмите бебето си изцяло с кърма, винаги когато поиска без да се съобразявате с часове. При такъв режим на кърмене, не е задължително да се дава вода на бебето. Предлагайте вода, но ако детето не я иска, не настоявайте. Аз кърмих сина си до 5 месеца и малко, изключително. Той много се сърдеше ако се опитам да му дам вода, реагираше сякаш се опитвам да го отровя. Започнах да му давам вода, когато започнах да го захранвам.
 7. В началото изцеждайте гърдите си, когато усетите тежест за да не получите мастит. Изцеждането през първите седмици се препоръчва, за да стимулирате отделянето на мляко. След като бебето се насуче, може да изцедите още малко. Вие сами ще усетите кога имате достатъчно мляко и тогава може постепенно да да намалите изцеждането и да оставите бебето да регулира кърмата ви.
 8. Първите седмици след раждането прекарвайте времето, си колкото може повече с бебето гушнати.
 9. Кърмете детето на НЕ ПОВЕЧЕ от 3 – 4 часа дори през нощта. В часовете от 2 до 6 през нощта са определящи за хормона пролактин. Докато детето стане 5 кг, го будете нощем на 3-4 часа, за да суче. Нормално е сутрин да имате повече кърма, отколкото следобед и вечер.
 10. Почивайте си и се наспивайте добре, особено през първите седмици.  Опитайте се да загърбите чистенето, готвенето и др, домакински занимания и се отдайте изцяло на вашето бебе.
 11. Правете неща които ви доставят удоволствие, доброто настроение ще увеличи хормона окситоцин, който също е много важен за отделянето на кърма.
 12. Запомнете, че кърменето не е само хранене за детето, то е и за утоляване на жаждата, а най – вече за успокоение. Новородените бебета имат силна нужда да бъдат гушкани, те имат нужда да усещат голямото топло тяло до себе си.
 13. Научете се да кърмите легнали, така през нощта, ще може да вземете детето при  себе си, без да се разбуждате за всяко кърмене. Така ще сте много по – свежи на сутринта.
 14. Бебетата имат периоди на усилен растеж, в които изведнъж се нуждаят от повече кърма. Тогава е възможно да усетите, че кърмата не ви достига. Спокойно това е просто период, слагайте бебето по – често на гърда и  го оставяйте за по – дълго. Сукането на празна гърда ще даде сигнал на гърдите ви, че има нужда от още  мляко и за ден, максимум два, кърмата ще се увеличи. Организма е много адаптивен и бързо привиква към новите нужди на бебето.

Общо взето това, което може да се каже за набавянето на достатъчно количество кърма е колкото повече търсене има, толкова повече и предлагане ще има.

Съществува мит, че жените с малки гърди не могат да кърмят. Няма такова нещо, всички размери гърди са отлични за кърмене. Възможно е просто жените с по – малки гърди да трябва да кърмят децата си на малко по – малки интервали от време.

Това в никакъв случай не означава, че не могат да кърмят или да имат достатъчно кърма.

След като са изминали първите седмици, в които сте свиквали с новият си начин на живот, бебето, кърменето и всичко останало. Идва време да си отдъхнете. Бебето вече е регулирало количеството кърма, вие може да спрете да се изцеждате, ако сто го правили.

Тук понякога съществува страха, дали ще ми стига кърмата. Бъдете спокойни, напрежението и притеснението, че не ви достига кърма, всъщност намалят хормона окситоцин и правят проблема реален.

Ако сте уверени и спокойни, че всичко ще е наред, няма да имате такива проблеми.

Както споделих с вас, спазвах всички препоръки за успешно кърмене, но въпреки това допусках, че няма да ми стига кърмата. Изцеждах понякога, почти още толкова, колкото изсукваше бебето. Съхранявах я във фризера, но така и никога не ми се наложи да я използвам.

Първо правило за успешно кърмене- бъдете спокойни! Ако имате някакви проблеми консултирате се със специалист и проблема бързо ще намери своето решени. Не допускайте дълго време да се лутате.

Не губете ценното си време в притеснения, бебетата растат с часове, само след едно мигване и бебето ви, вече ще е пораснало и вече няма да спи върху вас, както в началото и ще се дърпа когато искате да го целунете.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 0 reviews

Прочети още:

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.