До кога да кърмим детето си

Реклама

До кога да кърмим детето си?

Кърмили сме детето си до известна възраст и в един момент, се питаме “до кога да кърмя?” Някой майки смятат, че 6 месеца са напълно достатъчни. Привържениците на кърменето твърдят, че трябва да се кърми до минимум 2 годишна възраст.

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Всяка майка сама за себе си знае колко е правилната възраст, до която иска да кърми детето си. Всеизвестен факт, е че колкото по – дълго кърмим детето си, толкова по- добре.

В началото аз имах проблеми с кърменето и с всички истории, които съм чувала, в които преобладава кърмене до 40 ден, бях силно притеснена как ще се справя. В началото се надявах да изкарам до 40 ден, след това до шестия месец.

Когато видях, че всичко върви добре и аз трябва да взема решение до кога да кърмя, се почувствах малко странно.

Как да определя до кога да кърмя?

Захраних сина си малко след петия месец. Всичко вървеше добре и в един момент, около десетия месец установих, че сина ми суче, само и единствено, за да се приспи. Будеше се нощем, сучеше мъничко и отново заспиваше.

Това се повтаряше по около 4-5 пъти на вечер. В един момент си казах, “няма смисъл да продължаваме да се кърмим, той просто ме използва, за биберон за заспиване”. Тогава възникна ГОЛЕМИЯТ въпрос “как ще заспива ако не го кърмя”.

Реших да пробвам, бях спокойна, защото нищо не губех, не бързах и дори и да не се получеше, за мен нямаше значение.

Една вечер оставих сина си в легълцето му и излязох от стаята, той поплака няколко минутки и когато се върнах, го погалих по главичката. Бях чела за подобен метод, който цели да научи детето да заспива само, но включваше много дълги периоди на плач на детето.

Стори ми се доста жесток, но реших да взема идеята и пробвах само за 2-3 минутки. Когато погалих детето по главичката, то просто се успокои и заспа.

Почувствах се много добре, въпреки, това си помислих, че може би е късмет. Следващите дни, го приспивах, като го слагах в кошарката му и стоях до него и го галех, по главичката, по гръбчето, по личицето.

Така той се научи да заспива без да суче. Повече нямаше нужда да суче. Беше на 10 месеца и една седмица, когато просто спрях да му предлагам да суче. Повече не потърси гърда.

Не е плакал, не е бил тъжен, неспокоен или каквото и да било. Най – хубавото беше, че започна да се буди само по веднъж на нощ. Аз се притеснявах, че е гладен и ставахме от леглото, слагах го на стола за хранене, хапваше малко кисело мляко и отново лягахме.

Това продължи около седмица. След това започна да спи цяла нощ. Бях в рая, 10 месеца бях става всяка нощ по 5 пъти.

Не можех да повярвам, че имам цяла нощ само за сън. В началото дори се буден по навик. Не мога да кажа, че съжалявам, че съм ставала нощем да го кърмя, но имайте предвид, че кърмените бебета много по- често се будят от тези на изкуствено мляко.

Разбира се, че няма по – хубаво нещо от това да кърмите детето си, просто “изкуството изисква жертви”

В никакъв случай, не искам да повлияя на някой с възрастта, в която съм отбила детето си. Това е изключително лично решение. Всяка майка, сама трябва да прецени този момент.

Това е една много специална връзка между майката и бебето, която само кърмилите майки могат да разберат. Честно казано, аз смятах, че детето ми няма да се съгласи да спра да го кърмя.

Когато видях, че то не изпитва никаква нужда и не ме търси, за да суче се почуствах малко странно “аз готова ли съм?”.

С много приятни и мили чувства си спомням кърменето. Това са незабравими мигове.

Когато преценявате дали моментът е настъпил да спрете да кърмите, трябва да се замислите за това, което ще загубите безвъзвратно, защото никога повече няма да кърмите това дете.

Вие може да имате друго дете, което отново да кърмите, но точно това, никога повече няма да суче от вас.

В нашето общество се гледа с лошо око на по дълго кърмените деца, например след като детето проходи. Това създава натиск върху майките, които искат да кърмят до по – късна възраст децата си.

В това детето да бъде кърмено до по – късна възраст няма нищо лошо. Напротив, то има само ползи. Детето се чувства спокойно и уверено. Връзката по между ви е много силна.

Чрез кърмата се предават антитела, към детето и то боледува много по – малко. Доказано е че по – дълго кърмените деца, са по – здрави през целия си живот за напред.

Ако вие сте от майките, които кърмят децата си след 1-2-3 годишна възраст, не позволявайте на другите хора да ви повлияят. Аз лично не виждам нито един недостатък в това.

Просто не обръщайте внимание на реплики като “Вие ОЩЕ ли се кърмите”. Сякаш правите нещо нередно.

Ако желаете да кърмите по – дълго, то когато захранвате детето, не трябва да бързате да замествате целия хранения с твърда храна. Ако това е вашата цел, давайте на детето да опита от твърдата храна, а след това дохранвайте с кърма.

Също така имайте в предвид, че много по – лесно бихте отбили дете преди годинката, отколкото след това. Периода между първата и втората годинка е много по – труден за децата.

След това, когато детето е на 2-3 годинки, много по – добре разбира всичко около себе си. Ежедневието му се е променило, вероятно ходи на ясла или градинка и прекарва много време без да суче.

Освен това разбира, много добре какво му казвате и много по – лесно бихте могли да се разберете с детето.

Всяка майка сама усеща кога е дошъл момента, да се раздели с кърменето. Кърменето е процес между двама, които трябва да бъдат щастливи в него.

Когато решите да спрете да кърмите, направете го бавно и без да има нещастни от това. Рязкото спиране на кърменето не е добре, нито за майката, нито за детето. Направете го, когато почувствате, че и двамата сте готови.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 0 reviews

Прочети още:

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.