Как да се справим с отучването от биберон

Реклама

Биберонът

Биберонът залъгалка е измислен, за да удовлетворява постоянната нужда на бебето, да суче. Бебетата се раждат с нужда да сучат, така те оцеляват. Бебе родено преди минути може само да намери гърдата на майка си, само по миризмата и да засуче.

Препоръчваме ви следните продукти за добро здраве:

Зелена енергияКоластра КолАктив 3

Сукателният рефлекс през първите часове след раждането е най – силен.

Сукането освен, че набавя храна на бебето, го и успокоява. Затова бибероните вършат добра работа при много бебета.

Проблем при използването на биберон може да възникне, ако кърмите детето си на поискване. Тогава даването на биберон би намалило стимулацията върху гърдите и съответно е възможно да намалее кърмата ви. За това, не се препоръчва даването на  биберон докато кърменето не е установено.

Друг проблем за кърмените бебета. е че формата и мекотата на биберона и гърдата са различни, така детето може да промени начина си на сукане, което да доведе до запушване на каналите.

Кърмените бебета по – рядко имат нужда от биберон. И все пак има кърмени бебета, които използват биберон, без да има каквито и да било последствия. Всяко дете е различно, вие сами трябва да прецените как да постъпите във вашият конкретен случай.

Ние имахме един кратък период, в който имахме нужда да заспиваме с биберон. Бях малко притеснена, но се оказа момент, който отмина много бързо. Дълго време след това носех биберон със себе си, с надеждата да го успокои в критичен момент, но уви.

Ако бебето е на изкуствено хранене, няма да има проблем относно кърменето, но е добре да не се дава на дете над 6 месечна възраст и особено над годинка, защото има опасност да изкриви зъбите и челюстта му.

Въпреки, че в днешно време се продават, кой от кой по – ортодонтски биберони, едва ли са много полезни.

Дори и да се налага да давате биберон, опитайте се да не е постоянно. Ако детето има нужда да заспива с него, извадете му го след като заспи, защото ще се наложи да има “дежурен по биберон”, цяла нощ.

Ако детето има нужда от биберон през деня, отново се опитайте да не е през цялото време.

Всички знаем, че биберона не е най-правилното нещо за децата ни, но е факт, че понякога вършат страхотна работа. Просто се опитайте да сте в златната среда.

Големият страх “как ще се откажем от биберона”. Аз не познавам човек останал с биберон през целият си живот. Определено в днешно време все по – често се срещат деца на по – голяма възраст с биберон, но това не е края на света. В крайна сметка има и по – важни неща в живота.

Как да се отървем от биберона?

Имайте предвид, че понякога страховете от това как детето ще се справи с нещо, съществуват само в нашите глави. Оказва се понякога, че детето много леко приема промяната.

Съвета ми е опитайте да се разделите с биберона преди годинката. Колкото по – рано, толкова по – добре. След това децата стават много по – хитри и осъзнати и е възможно нещата да станат по – трудно.

Когато решите, че е дошъл моментът, може да  започнете с постепенна замяна на биберона с чесалка за зъби или друга играчка, която да дъвче.

Друг вариант е да стане изведнъж. Подготвим версия “кучето го изяде” “котето го взе” “хвърляне в морето” детето го изпуска и той “изчезва” и „никой не знае къде е“ или  каквато версия сметнете за нужно.

Има възможност да уцелите такъв момент, че детето да го приеме много добре и повече да не повдигне темата. Но съществува вероятност и много да плаче. Тук вие сами ще трябва да прецените какво да направите.

Имайте предвид, че ако веднъж се пречупите и върнете биберона, е възможно да стане по – нужен и от преди. Все пак ако детето плаче до припадък по -добре да опитате друг метод, отколкото да го травмирате излишно.

Възможно е детето ако е свикнало цяла нощ да спи с биберона, след махането да започне да се буди повече. Това са неща, които с времето ще отминат.

Има и  друг поход към проблема

безболезнени хитринки и начини да си помогнете:

 •    На първо място, и преди всичко останало, е необходимо чрез повече нежност и приятни въздействия, гальовен говор, интересни занимания с играчките, пеене на песнички за приспиване, да постигнете разсейване и отвличане на вниманието от биберона.
 •    След заспиването махнете бавно и много внимателно залъгалката, а на сутринта „забравете“ за нея. Отклонявайте при всеки удобен случай вниманието на малчугана от нея, като я заменяте с позната играчка или любима дъвкалка.
 •    Ако мъникът все пак я е докопал, го подканяйте с игрив и весел тон да изплюе бибата и при успех го аплодирайте.
 •    Често си играйте на „скрий – открий“. В процеса на играта скривайте биберонката от полезрението на малкия за по-дълго време, и междувременно, ако не е се е разсърдил сериозно, отвлечете вниманието му с друго занимание. В противен случай, ако не успеете, дайте му я и след кратко опитайте пак. Важно е всичко да става под формата на игра и с много смях.
 •    В никакъв случай лишаването от неразделната залъгалка не бива да става грубо и стресиращо.

Създаден е дори медикамент на име ДУЕМ ЕКЗОЛ, който помага при отказване на биберон, както и гризане на нокти и кожички.

Ако детето ви смуче биберон през повечето време, накарайте го да свикне с факта, че „приятелят” му ще се появява само преди лягане, за да му помага да заспи без усилие, в противен случай то ще свикне да смуче палеца си.

Нуждата на детето да суче нещо обикновено бива задоволена в рамките на няколко минути. Предоставяйте биберона за кратки периоди от време и след това го махайте. Давайте го, само когато сте сигурни, че настоява точно за него. Ако детето има нужда от успокоение, по-добре е да го гушнете, а не да му давате залъгалката. След като детето заспи, го махнете от устата му. Повечето деца изпускат биберона 15 до 20 минути след като заспят дълбок сън.

Ако детето се събужда, оставете му го, в противен случай могат да възникнат проблеми със съня му – в опитите да запази любимата си успокояваща го вещ.

Много деца посягат към залъгалката, когато са отегчени или по-точно казано – по навик. В такива случаи играйте с детето и направете всичко възможно то да се забавлява и да е щастливо.

Доказано е, че продължителната употреба на биберон забавя проговарянето на детето. Затова се опитвайте да го стимулирате да се учи да говори. Колкото повече напредва с думичките, толкова по-малко ще иска биберона в уста.

Няколко трика

 • Направете биберона безинтересен – пробийте го с игла или леко го срежете с ножица. Когато въздухът излезе, за детето вече няма да е удоволствие да го смуче.
 • Периодично го скъсявайте с 1 мм, докато спре да се задържа в устата му и детето само ще го изхвърли.
 • Направете така, че да „подари” залъгалката си на малко бебе или малко животинче – акцентирайки на това, че малките се нуждаят от биберона сега, а то е вече голямо и няма да се нуждае повече.
 • Помолете някой да се облече като Феята на бибероните, която да вземе залъгалката и да му даде прекрасен подарък в замяна.

Предлагаме ви и няколко лесни практически съвети за това как да отвикнете детето от биберона-залъгалка. Обръщаме ви внимание, че би трябвало да започнете със съвети 1 и 2 след първата година, докато останалите съвети са за след втората година:

 1. Използвайте само при нужда – напълно разбираемо е, ако през първата година сте използвали биберона като „запушалка“ всеки път, когато сте искали да утешите бебето.След повече от година обаче, вие би трябвало много ясно да различавате кога то е истински раздразнено, какво иска и колко силно го иска. Ако в дадена ситуация прецените, че то не иска биберона просто не му го давайте.
 2. Предлагайте алтернативи – вниманието на бебето много лесно може бъде привлечено от нови и интересни предмети или занимания. Използвайте този факт и се опитвайте да ангажирате вниманието на вашето дете всеки път, когато то иска биберона.Преценете до колко може да бъдете настоятелни и не се опитвайте да се наложите всеки път и на всяка цена, защото по този начин може да раздразните ненужно вашето бебе.
 3. „Изтъргувайте“ биберона – след втората годинка, детето е достатъчно голямо, за да може да се „договорите“ с него. Предложете да му купите интересна играчка ако се откаже от биберона.Дайте му ясно да разбере каква е цената размяната и изчакайте да получите неговото съгласие. Ако детето ви се съгласи му купете играчката и направете размяната.Възможно е след това детето да си поиска отново биберона. Ако това се случи му припомнете, че то ви е обещало да се откаже от биберона срещу играчка. Ако продължи да настоява му поискайте играчката, която сте му купили.
 4. Ти вече си голям(а) и тези „бебешки“ неща не са за теб – провокирайте желанието на всяко дете да расте и да бъде голямо. Използвайте примери от живота. Ако вашето двугодишно дете има свои приятелчета, които вече не ползват биберони му ги дайте за пример. Запитайте го дали не иска и то да е като тях. 
 5. Подарете биберона – ако имате приятели или роднини, на които им се роди дете, може да помолите вашето вече „пораснало“ бебе дали не иска да подари биберона си на новороденото. Обяснете му, колко е важно за малкото бебе да си има биберон и колко ще се зарадва от този подарък. 
 6. Не купувайте нов – макар съвременните биберони да са значително здрави, в крайна сметка ще се „предадат“ пред пред зъбките на вашето бебе. Ако това се случи след втората година, просто му обяснете, че биберона се е „счупил“ и за толкова големи деца не се продават биберони.Този съвет е малко по-краен от другите и е много важно да прецените в зависимост от характера на вашето бебе дали може да го изпълните. Ако решите да не купувате биберон и го кажете на детето си вие трябва да сте готови да бъдете абсолютно непоклатими в това си решение, за да не загубите авторитет пред него.От друга страна, ако то е много привързано към своя биберон и не е в състояние така рязко да се раздели с този свой навик вие рискувате, да го травмирате ненужно.
 7. Бъдете последователни и търпеливи – ако вече сте започнали да учите бебето на гърне вече сте разбрали, че отучването от един навик изисква време и постоянство. Тук за пореден път ще ви се наложи да ги проявите

Понякога мисията „без биберон“ не е много лесна, но с малко повече упоритост и хитрост ще постигнете успех.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Maika.bg
Average rating:  
 0 reviews

Прочети още:

One Thought to “Как да се справим с отучването от биберон”

 1. […] в родилния дом да дават на бебето мляко от шише или биберон. Това може да повлияе много негативно на кърменето ви. […]

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.